Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zvrat v kauze Kuciak: Marián Kočner míří na svobodu. Požádal o propuštění z vazby

Autor: DH - 
6. listopadu 2018
18:14

Kontroverzní podnikatel Marián Kočner, figurující mimo jiné i v kauze zavražděného novináře Jána Kuciaka, požádal soud o propuštění z vazby. Zadržování Kočnera je podle jeho právníků účelové. Zprávu přinesla televize JOJ s odvoláním na právního zástupce podnikatele.

„Klient podal žádost o propuštění z vazby z důvodu průtahů ve vyšetřování ze strany vyšetřovacích orgánů,“ řekl pro slovenskou televizi JOJ Martin Pohovej, advokát kontroverzního podnikatele Mariána Kočnera.

Ten je ve vazbě kvůli podezření z rozsáhlých finančních podvodů. Mimo jiné jej ale prý policie prověřuje i v souvislosti s vraždou novináře Jána Kuciaka (†27) a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. I proto nejspíš Úřad speciální prokuratury požaduje trvání vazby. Bojí se, že by Kočner mohl pokračovat v páchání  trestné činnosti, kterou mu klade za vinu.

„Vzhledem k tomu, že vazbu pro našeho klienta považujeme za účelovou, předpokládáme, že proti klientovi bude vzneseno další obvinění. Nevíme, pro jakou trestnou činnost, ale je zřejmé, že policie chce klienta účelově držet ve vazbě,“ podotkl právní zástupce obviněného.

Na otázky, jak samotný Kočner vnímá své zadržování ve vazbě, odmítl Pohovej odpovídat. Komentovat nehodlal ani nedávné domovní prohlídky provedené v Kočnerových nemovitostech.

„Můžu potvrdit, že dnes byla dozorujícímu prokurátorovi doručená žádost obviněného M. K. o propuštění z vazby,“ řekla pro TV JOJ mluvčí Úřadu speciální prokuratury Jana Tökölyová. „V dané situaci dozorující prokurátor konstatuje, že jednotlivé úkony trestního stíhání, včetně výslechů a znaleckých posudků, jsou z podstatné části vykonané, a tak tedy vše doposud plynulo podle zákona. Vazbu naproti tvrzení obviněného umocňuje další, v pořadí již čtvrté, trestní stíhání, proto tvrzení obviněného (tvrzení o průtazích, pozn. red) považujeme za irelevantní,“ dodala. Podle jejích slov bude žádost v nejbližších dnech doručena soudci pro přípravné řízení Speciálního trestního soudu.

Tökölyová také v souvislosti s tím potvrdila, že směnky, které jsou hlavním předmětem zadržování Kočnera, jsou již v rukou specialistů, kteří přezkoumávají jejich pravost.

Za mřížemi je Kočner od konce června. Na začátku října byl převezen do věznice v Leopoldově. Policie ho zde drží kvůli takzvané kauze „Směnky", ve které měl se slovenským exministrem zahraničí Pavolem Ruskem falšovat směnky v celkové hodnotě 1,8 miliard korun.

V kauze Kuciak figuruje především proto, že se jeho podnikatelské činnosti investigativní novinář věnoval v téměř dvaceti článcích, a podnikatel mu měl dokonce vyhrožovat likvidací. Za objednavatele vraždy Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové ho označil i spolupracující obviněný z této vraždy Zoltán A.

Video: Slovenská policie podnikla razii v nemovitostech spojených s působením Mariána Kočnera

Video  Slovenská policie podnikla razii v nemovitostech spojených s působením Mariána Kočnera.  - Policie SR
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání