Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Matka klíčového svědka v kauze Kuciak promluvila: Můj syn není žádný vrah!

Autor: chal - 
29. října 2018
19:45

Ronald R. (†24) spáchal sebevraždu několik týdnů po zadržení při razii v souvislosti s vraždou novináře Jána Kuciaka (†27). Jeho matka Martina nedokáže pochopit, proč policisté zatkli i jeho. Tvrdí, že s vraždou neměl nic společného.

Slovenští policisté před měsícem pozatýkali osm podezřelých v případě vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny. Do vazby putovali čtyři podezřelí, zbytek kriminalisté propustili na svobodu. Ronald R. spáchal v půlce října sebevraždu. Jeho matka Martina, kterou policisté, stejně jako jejího syna, propustili, spojování Ronalda s vraždou absolutně nechápe. „Můj syn není vrah, neměl s tím nic společného,“ říká.

Slovence Martině z Komárna se život ze dne na den obrátil naruby. Na konci září ji, jejího partnera Miroslava M. a syna Ronalda R. zadržely slovenské bezpečnostní složky kvůli podezření z přípravy vraždy Jána Kuciaka. Miroslav M. jako údajný řidič, který dopravil střelce Tomáše Sz. na místo činu a pak ho z něj odvezl, putoval do vazby.

Přestože Martinu a Ronalda policisté po výslechu propustili, Martinin syn vypjatou situaci neunesl a 17. října 2018 spáchal na půdě svého domu sebevraždu. Proč policisté Ronalda zadrželi, nedokáže jeho matka pochopit. „Kdo s tím přišel a kdo to potvrdil? Nechápu, proč se objevilo, že je to on. Vždyť té tváři (z identikitu, pozn. red.) se podobal kdokoliv! Ronald si žil svůj život,“ říká Martina listu Plus JEDEN DEŇ.

Ronaldova matka si myslí, že její syn mezi zadrženými figuroval kvůli podmínce, ve které byl za jízdu v opilosti, a faktu, že bydlela s dalším zadrženým Miroslavem M. Zároveň ale poukazuje na skutečnost, že se muži v době vraždy ani neznali, ona sama prý Miroslava začala vídat až několik měsíců po tragédii. „Všichni ho spojují s Miroslavem. Ale my jsme spolu byli od května, a Ronald se s ním ani pořádně neviděl,“ tvrdí.

Na to, že Ronald zemřel, přišla právě Martina. „Několik dní se nikomu neozval, tak jsem šla do jeho domu,“ popisuje. „Všude bylo rozsvíceno. Vešla jsem dovnitř a na stole viděla doklady. Prošla jsem celý dům, počítač byl zapnutý. Pozhasínala jsem, všude prázdno. Nezbývalo než jít na půdu, tam se také svítilo. Zavolala jsem, ale nikdo se neozýval. Myslela jsem, že se opil a spí tam. Toto jsem nečekala. Zavolala jsem záchranku,“ vzpomíná Martina na dost možná nejtěžší chvíle svého života. Podle ženy lékař vyloučil cizí zavinění, a tak je scestné vymýšlet konspirační teorie, jestli jejího syna náhodou někdo nezabil.

Zdrcená žena si myslí, že její přítel Miroslav přišel k obvinění v případu jak slepý k houslím. „Nevěřím, že by se vědomě zapletl do vraždy. Dělal příležitostného řidiče, dělal Zoltánovi doprovod při různých schůzkách. Zoltán se něčeho pořád bál, tak mu Miroslav pomáhal,“ říká Martina pro Plus JEDEN DEŇ.

I když to s Miroslavem nevypadá dobře, Martina nad ním hůl neláme. „Ať si každý říká, co chce, ale za Mirkem se chystám a doufám, že s ním budu moct mluvit. Mně osobně moc pomohl,“ vzpomíná žena na období, kdy jí byl Miroslav oporou během rozchodu s přítelem.

Investigativní novinář Ján Kuciak a jeho snoubenka Martina Kušnírová byli letos v únoru zastřeleni ve vlastním domě. Vraždu si údajně objednala Alena Zs. přes zprostředkovatele Zoltána A. u bratranců Tomáše Sz. a Miroslava M. Stále častěji se v souvislosti s případem skloňuje jméno kontroverzního podnikatele Mariána Kočnera, který byl možná hlavním zadavatelem vraždy. Kočner je od června ve vazbě kvůli jiné trestné činnosti.

Video: Vražda Kuciaka stála minimálně 70 tisíc eur

Video  Vražda Kuciaka stála minimálně 70 tisíc eur.  - tv Joj
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání