Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Záhada luxusního mercedesu Aleny Zs.: Kam zmizelo auto údajné objednavatelky Kuciakovy vraždy?

Autor: DH - 
27. října 2018
05:20

Poté, co byla Alena Zs., obviněná z objednání vraždy Jana Kuciaka (†27) a jeho snoubenky Martiny Kušnírové (†27), vzata do vazby, zmizel ze světa i její luxusní mercedes. Kam se poděl, neví ani majitel, který vůz pronajímal.

Luxusní mercedes, o kterém je řeč, se dostal do povědomí širší veřejnosti, když se objevil na fotografiích souvisejících se zadržením Aleny Zs. Ta je jednou z obviněných v případu nájemné vraždy Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny. V době zadržení však byla podle slovenských médií dlouhá léta nezaměstnaná.

Skutečným majitelem vozu se nakonec ukázal být Martin Orság, který měl však na policii oznámit zmizení svého automobilu. V květnu ho právě Orság koupil na leasing přes svoji firmu KTL ZM. Podle jeho slov ale s vozem vůbec nejezdil a na smlouvu do konce roku 2018 mercedes rovnou pronajal známému Jozefu Dučákovi ml. Ten se mu však po zatčení Aleny Zs. už neozval.

Podnikatel netuší, kam se jeho automobil poděl, a bojí se, že může být nyní využíván k páchání trestné činnosti. Ostatně, podezřelé už je i nedávné vloupání do jedné z jeho firem.

Je to možná náhoda, ale v noci z 23. na 24. října pronikla skupina mužů do firmy Teslag, která také patří Orságovi a o které média mylně uváděla, že právě ona má v majetku napsaný i bílý Merdeces GLC. Ze dvou vybraných trezorů zmizela ale pro podnikatele zanedbatelná hotovost. Je možné, že pachatelé pátrali právě po smlouvě o pronájmu auta? Nebo se jednalo jen o vyhrožování vlivnému podnikateli? V současné době jsou stejně pravděpodobné obě varianty.

Zmizelý soudní spis

Právě v těchto dnech se totiž provalil velký skandál, který souvisí i s Josefem Dučákem ml. Jeho firma Aarow měla přijít k vysokému majetku díky rozhodnutí soudkyně Miriam Repákové. Ta určila společnost Aarow akcionářem firmy Technospol Servis bez toho, aby druhou stranu upozornila. Spis s více než tři sta stranami ale posléze beze stopy zmizel. V souvislosti s tím nyní Dučák ml. i jeho otec Dučák st. čelí několika obviněním.

Machinace spojené s Dučákem oklikou vedou i k Mariánu Kočnerovi, který je nyní ve vazbě. Když se redakce slovenského portálu Pluska.sk chtěla o vztazích mezi slovenskými podnikateli dozvědět více, tak narazila. Orság i Dučák totiž odmítli zmizení mercedesu i vzájemné vztahy komentovat.

Co řeší kauza Technospol Servis?

Firma Technospol, která dříve patřila Pavlu Pávekovi, zaujala investigativního novináře Jána Kuciaka už v roce 2015. Tehdy mělo dojít k výše zmiňovaným podvodům s majiteli akcií. Bývalá Pávekova manželka měla kvůli sporu s vedením firmy, potažmo se svým tehdejším manželem, změnit údaje na akciích, jmenovat se jejich majoritním vlastníkem a následně je všechny převést na již Dučákovu firmu Aarow. Kuciak si toho všiml a podezříval Pávekovou a oba - Dučáka St. i jeho syna - ze zpronevěření téměř 20 milionů eur (517 milionů korun).

Firmu nakonec i přes odpor Páveka ovládl kontroverzní podnikatel Marián Kočner a Jozef Dučák. A tady se oklikou vracíme k bílému mercedesu, jenž patřil právě Dučákovi a kterým se vozila jeho velmi dobrá známá Alena Zs., údajná objednavatelka vraždy investigativního novináře, který se zřejmě příliš mnoho zajímal o zmíněné obrovské podvody…

Figurovala i ve vraždě exprimátora?

Případ brutální vraždy exprimátora Lászlóa Basternáka je starý sedm let a jeho pachatel Štefan Kaluz sedí na 25 let za mřížemi. I přes tento fakt je nyní případ znovu otevřen. A právě Alena Zs. v něm figuruje jako jedna ze svědkyní.

Podle slov prokuratury je případ znovu obnoven kvůli pátrání po údajném objednavateli. Je tak možné, že policie Alenu Zs. podezřívá, že měla větší roli i v tomto ohavném činu.

Zobrazit celou diskusi
EUR 25,14 25,26
USD 23,42 23,6
GBP 29,3 29,5
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání
Další články
Články odjinud