Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ficova Mária a italská mafie: Novinář Ján Kuciak zkoumal jejich propojení před vraždou

Autor: ČTK - 
27. února 2018
12:47

Zavražděný slovenský investigativní novinář Ján Kuciak se v posledním období věnoval působení lidí blízkých italské mafii 'Ndrangheta na Slovensku a jejich vztahy s nynější asistentkou slovenského premiéra Roberta Fica Máriou Troškovou. Vlákna propojení mohou sahat ještě hlouběji. Podobné informace zmínil i investigativní novinář Tom Nicholson.

Trošková v minulosti založila soukromou firmu GIA Management s podnikatelem italského původu Antoninem Vadalem, kterého podle deníku Sme 'Ndrangheta využívala k pomoci s přepravou zboží.

List dodal, že osoba se stejným jménem a datem narození jako Vadala byla zmíněna v zatykači italských policejních orgánů, vyšetřování proti samotnému Vadalovi bylo ovšem zastaveno pro nedostatek důkazů. Úřad slovenské vlády informace zatím nekomentoval.

Asistentka premiéra

Ficova asistentka Trošková, která působí na úřadu vlády v pozici hlavní poradkyně, se v minulosti jako modelka dostala do pozornosti slovenských medií hlavně kvůli fotografiím pro pánský magazín, na kterých pózovala spoře oblečená.

Společnost GIA Management později získal jiný podnikatel, a to Pietro Catroppa, jehož jinou firmu Prodest podle Sme monitorovala slovenská tajná služba SIS. Bratislavský soud loni povolil sledování hovorů telefonního čísla firmy Prodest, jejímž společníkem byl někdejší poslanec Ficovy strany Smer-sociální demokracie a nynější tajemník bezpečnostní rady státu Viliam Jasaň.

O podnikatelském propojení Troškové a Jasaně na Vadalu již v roce 2016 psal slovenský týdeník Plus 7 dní. Bývalý redaktor časopisu Ivan Mego nyní potvrdil, že téma skupiny 'Ndrangheta předal Kuciakovi, protože jemu samému vydavatelství neumožnilo získané informace publikovat.

Kuciakův článek zveřejníme!

Šéfredaktor portálu Aktuality.sk Peter Bárdy, pro který Kuciak pracoval, bez bližších podrobností uvedl, že článek, na kterém zavražděný novinář pracoval, bude zveřejněn.

Slovenská policie, podle které byli Kuciak a jeho partnerka minulý týden zavražděni pravděpodobně kvůli investigativní práci novináře, bližší informace o průběhu vyšetřování neuvedla.

Investigativní novinář Nicholson v pondělí hovořil o tom, že s Kuciakem si minulý týden psal o podezření, že pravděpodobně italská mafie na východním Slovensku zneužívá peníze z evropských fondů, a to prostřednictvím fingovaného pěstování rostlin v biokvalitě. Kuciak podle něj pracoval na případu skupiny, která byla pravděpodobně propojena s kalábrijskou mafií 'Ndrangheta.

Podle portálu Postoj.sk na východním Slovensku působí síť firem, za kterými pravděpodobně stojí italské mafiánské rodiny a které čerpaly miliony eur z evropských fondů určených na zemědělství.

Poslední článek Jána Kuciaka o propojení italské mafie a slovenské politky najdete zde >>>

Video  Kolegové o zavražděném novináři Janu Kuciakovi: Slušný kluk, který se nebál  - TV Joj, Blesk TV
Video se připravuje ...

Vše o smrti novináře Jána Kuciaka čtěte zde >>>

cyrilko ( 27. února 2018 20:52 )

Dnes sa Slovensko dozvedelo, že ho riadí talianska mafia cez milenku, ktorú Ficovi nastrčili do postele. Táto správa otriasla aj Predsedom Európskej komisie Jean-Claude Junckerom, ktorý tak miloval Fica a pri každom stretnutí sa s ním bozkával. Talianska mafia prerastá EÚ. Už ovláda Maltu a teraz sa ukázal jej vplyv na Slovensku.

moiaza ( 27. února 2018 16:51 )

Zacotomame, nejsi náhodou rodina se zdenekk? Možná bratranec rega, nebo socana68. A když píšeš "ty", tak pokud tím myslíš mě, píše se velké "T".

moiaza ( 27. února 2018 15:11 )

Tak co, zdenekk, byly na snídani koblížky? A své prochcané tepláky sis už převlekl? Dnes máš málo nablito. Kbelík je napůl prázdný. Tak dufám, že do večera toho stihneš nablít až po okraj.

JerisJeris ( 27. února 2018 14:46 )

No tak to ste potom pekne blbi ked ste si prave takeho zvolili....

Samo ( 27. února 2018 13:50 )

Holku zastřelili z jednoduchého důvod a sice aby nebylo žádných svědků.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání