Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Neočkovaní v Česku se zbláznili, internet zaplavili inzeráty: Chci se nakazit covidem! Zn.: Zaplatím

Autor: K. Beránková - 
21. listopadu 2021
05:00

„Chcete si přivydělat? Hledám někoho, kdo mě nakazí covidem.“ Inzeráty s podobným textem se vyrojily na sociálních sítích. Lékaři varují: jde o čiré šílenství a hazard se životem. Právníci upozorňují, že může jít o trestný čin.

S tímhle vláda v demisi Andreje Babiše (ANO) asi nepočítala, když plánovala zpřísnění opatření proti pandemii a rušení uznávání testů. Zatímco někteří Češi skutečně zamířili do očkovacích center, další se rozhodli zahrát si ruskou ruletu. „Příjemné odpoledne s nakaženým člověkem a můj následný pozitivní PCR test je řešení, které rád finančně odměním,“ píše na facebookové stránce nabízející brigády Roman K. Za nákazou ale nechce cestovat daleko, přijímá prý jen nabídky z Prahy.

Další zájemkyně o covid vystupující pod jménem Heduš N. píše, že „chce být zelená (v aplikaci Tečka, pozn. red.), aby mohla chodit do hospody“. Později tvrdí, že našla někoho, kdo ji nakazí. „Už mám adepta, cajk,“ napsala na svůj profil na sociální síti.

Lékaři kroutí hlavou

Lékaři, z nichž většina už dostala třetí dávku vakcíny, jen nevěřícně kroutí hlavou.

„Někteří z těch, co se takhle nakazí, jistě budou mít mírný průběh. Ale rozhodně se na to nemůžou spolehnout. U nás leží z osmdesáti procent neočkovaní. A většina z nich si také myslela, že se jich těžký průběh netýká,“ říká docent Lukáš Zlatohlávek, vedoucí lékař covidária Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Video  Neočkovaní mají utrum: Babiš, Vojtěch a Havlíček o nových restrikcích  - ČTK
Video se připravuje ...

Připomíná, že věda stále nezná konkrétní mechanismus, který z člověka dělá snadnou kořist viru. Známé jsou rizikové faktory jako věk nebo kila navíc. Co konkrétně ale způsobí, že covid projde dýchacími cestami až do plic, aniž by ho imunitní systém zastavil, jasné není.

Policie ČR: Již řešíme šíření viru

Zájemci o nakažení riskují nejen těžký průběh nemoci, ale i trestní stíhání. Zvláště když svůj nápad dotáhnou do konce. „Inzerát samotný je na hraně toho, co je trestné a co trestné není. Ale pokud by se ta akce skutečně realizovala, tak by podle mne čelili trestnímu stíhání oba. Nemocný i ten, kdo se chtěl nechat nakazit,“ uvedl renomovaný pražský advokát Jan Černý.

Zda už policisté konkrétně řešili případ záměrného nakažení, policejní prezidium nedokáže konkrétně uvést. „Statisticky sledujeme pouze konkrétní trestné činy, nikoliv přesný způsob provedení. Obecně mohu sdělit, že v rámci celé republiky policisté řeší různá porušení platných opatření i trestné činy v souvislosti s covidem-19. Například šíření nakažlivé lidské choroby je trestné, stejně tak uplácení či podněcování k trestnému činu,“ uvedl mluvčí policejního prezidia David Schön.

Video se připravuje ...
Další videa