Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Přitvrzení v Česku? Vojtěch lockdown odmítl: „Zavírat očkované je morálně špatně!“

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, simao - 
27. října 2021
15:04

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) po jednání tripartity odmítl zavádění dalšího lockdownu a označil ho za morálně špatný vůči očkovaným. Tripartita vedle toho dnes odmítla také omezení neočkovaných zaměstnanců. Další restrikce nejsou třeba, hlásí Vojtěch. Je důležité zvyšovat proočkovanost a dodržovat stávající opatření. A také nešvejkovat v restauracích, apeloval ministr.

Sociální partneři i zástupci vlády odmítli na dnešním mimořádném jednání tripartity uložení jakýchkoliv restrikcí pro neočkované zaměstnance.

Po pondělním jednání Ústředního krizového štábu jeho šéf a končící vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) zmínil návrh, podle něhož by do provozů a kanceláří nesměli lidé bez očkování, negativního testu či potvrzení o prodělaném covidu. Odboráři a podnikatelé to kritizovali.

Podle předáka Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly není možné za nízkou proočkovanost trestat pracovníky a firmy. Zaměstnavatelé přitom už na jaře neúspěšně usilovali o to, aby mohli zřizovat svá očkovací centra.

Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jana Rafaje by podniky dokázaly své lidi k očkování motivovat. Odbory a podnikatelé si stěžují také na to, že s nimi vláda předem chystaná opatření neprojednává a dozvídají se o nich až po schválení.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na tiskovce po jednání tripartity uvedl, že další restrikce nyní nejsou třeba. „Není v tuto chvíli nutné dělat další restrikce, další uzavírání služeb nebo něco podobného. Je to o odpovědnosti každého,“ podotkl ministr Vojtěch.

Za příklad uvedl restaurace a kontrolu očkování, testů či prodělání covidu od 1. listopadu. „Tak, aby skutečně nikdo nešvejkoval, neobcházel to. Ať již ze strany hostů, nebo provozovatelů restaurací,“ uvedl ministr.

Plošné testování se však nechystá, uvedl Vojtěch s tím, že testování jako takové situaci dlouhodobě neřeší. „Je to aktuální řešení, které spíše oddaluje to řešení finální, kterým je právě očkování. Můžeme se testovat, ale nebude to znamenat to, že tu epidemii porazíme. Budeme možná schopni vládnout tuto vlnu, ale pak přijde další vlna za nějaký čas. Jedině, jak jsme schopni skutečně tu situaci zvládnout, je co nejvyšší proočkovanost.“

Vojtěch: Dělat lockdown není spravedlivé

Nutné je také dodržovat dál izolace i karantény, apeloval Vojtěch. Ministr věří, že pokud se nastavená opatření budou dodržovat, „situaci zvládneme“. A to navzdory vysokým denním přírůstkům nových případů, kterých za úterý přibylo 6274.

„Není to už nyní skutečně jen otázkou očkování. V situaci, kdy máme téměř 6,2 milionu lidí, kteří jsou očkováni v ČR, dělat lockdown prostě není spravedlivé, není to správné vůči lidem, kteří byli odpovědní a naočkovali se, a kvůli tomu, že se tady část lidí odmítá očkovat, budeme dělat nějaký lockdown, budeme zavírat i ty očkované? To je přece i morálně špatně,“ pokračoval ministr, aby uvedl: „Musíme dodržovat režimová opatření, která budou kontrolovat i hygienické stanice.“ Přislíbení pomoci má i od policejního prezidenta.

„Bylo by už namístě, aby příští koalice začala říkat ty nepravdy. My jsme tady, máme tu zodpovědnost, budeme pracovat do posledního momentu a budeme dělat všechno pro to, abychom ochránili lidi,“ ujišťoval po jednání tripartity premiér Andrej Babiš (ANO). Očkování označil za „totálně apolitické a v zájmu všech občanů naší země“.

Vojtěch varoval mladé: Můžete nakazit někoho jiného

Nové údaje ÚZIS opět potvrdily, že v Česku se nyní šíří nákaza ve skupině do 20 let. Vojtěch k tomu dnes na Úřadu vlády řekl: „Tato skupina, je pravdou, je nejméně proočkovaná. Šíří se tam ta nákaza nejvíce. Opět další důkaz o účinnosti očkování. Pokud někdo zpochybňuje očkování, toto je další důkaz, že očkování funguje, protože je jasná korelace mezi nejméně proočkovanou věkovou skupinou a největším šířením nákazy. Samozřejmě to jsou lidé, kteří si nepřipadají, že by byli jakkoliv rizikoví. Nemají pocit, že by pro ně covid představoval nějaké riziko. Na druhou stranu jsou to lidé, kteří, když se nakazí, mohou nakazit někoho, kdo v tom riziku je.“

U konkrétních opatření směrem k mladým však Vojtěch zaváhal. „Nevím, jestli jsme schopni zacílit pouze na tuto věkovou skupinu,“ poznamenal ministr. Pokračování testování na základkách a středních školách se bude vyhodnocovat v neděli.

Video  Vojtěch: Epidemie covidu se v Česku stala epidemií neočkovaných. Dušek přidal čísla.  - Blesk - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 28. října 2021 22:11 )

Jirik-ta ( 28. října 2021 22:10 )

avenier.cz odsud nám vane větříček. Vypadá to na aport no jen hezky chyť a nepusť. Hej rup!!! Peklo nebude, ráj se vrací. Hej rup!!!

gemino ( 27. října 2021 21:35 )

Na každou 🐷 se někde vaří 💦

gemino ( 27. října 2021 21:30 )

Typický troll...

Jana JJ ( 27. října 2021 19:11 )

Vláda v demisi prý nemůže vydávat nařízení, řekl ústavní právník.
Tak uvidíme kdo s koho

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa