Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bez respirátoru žádný nákup! Antirouškaři si stěžují, kontroloři se obchodů zastali

Autor: Nikola Forejtová - 
1. září 2021
05:00

Antirouškaři si stěžují na diskriminaci na policii i na České obchodní inspekci. Důvod? Bez respirátoru je odmítli obsloužit, případně je z obchodu začali vykazovat. Podle úřadů ale není k žalobě a stížnosti důvod. Nařízení totiž chrání zdraví ostatních zákazníků a vzhledem k tomu, že je v platnosti, mají podniky právo na to, aby uvnitř obchodu nebyl nikdo, kdo toto nařízení porušuje. 

Roušky a respirátory nejsou žádnou novinkou. Jako zdravotnickou pomůcku je používali lékaři, sestřičky, nemocní pacienti ale i návštěvy v sociálních a zdravotnických zařízeních dlouho předtím, než se objevila pandemie koronaviru. Až nyní se ale z této ochrany nosu a úst stal pomyslný symbol útlaku a tzv. antirouškaři a antivaxeři jim neřeknou jinak nežli „náhubek“. Někteří tak odmítají respirátor nosit a často si i stěžují - a dokonce sahají i po žalobě - na ty, co nařízení právem vynucují. 

„Otevřu brambůrky, aby mě musel obsloužit“ 

Toto mimořádné nařízení se poprvé objevilo v březnu loňského roku. Postupem času se dokázal trh vyrovnat s náhlou poptávkou a ochranu nosu a úst už tak dnes zakoupíte téměř v každé prodejně - od obchodu s potravinami, přes trafiku až po obchod s nábytkem. Po různorodých odborných studií se rozhodlo (nejen v ČR), že účinější proti přenosu kapének je respirátor a dnes je ústenka povinnou ve vnitřních prostorách téměř v každé zemi na světě.

Jak čas plynul, objevovalo se ale také stále více lidí, kterým nošení respirátorů překáží a kteří toto nařízení považují za jakýsi pokus vlády ovládat občany. Vedle i relevantních argumentů se začalo objevovat i tisíce dezinformací a polopravd, a to od parazitů na povrchu roušky přes překroucené zákony chránící spotřebitele. Především na sociálních sítí také začali bujet skupiny, kde se antirouškaři navzájem podporují a kde dokonce žalují na obchody a zveřejňují fotografie zaměstnanců, kteří nošení roušek vyžadovali. 

Blesk Zprávy ve skupinách viděly mnohé - sdílení pozměněných paragrafů, šikanu osob, které se zastávali lidí nosící respirátor, ale i sdílení videí, kde se antirouškaři hádají se zaměstnanci obchodů poté, co je takový zaměstnanec požádá o nasazení ochrany nosu a úst nebo je odmítá obsloužit. Zaměstnanci ale mají právo takového zákazníka odmítnout, neboť nošení respirátorů je povinné a takový zákazník může ohrožovat ostatní klienty v provozovně. 

„Pokud mě prodejce neobslouží, nechám zboží klidně na pásu a odcházím jinam (...) Anebo zboží před ním rozbalím, třeba jen pytlák brambůrků a to už zaplatit musím i bez respirátoru,“ píše například uživatel Karel, jak se s vykazováním z obchodů „vyrovnává“ on. 

Uživatel Filip zachází ještě dál. „Zavoláme na zaměstnance policajty s tím, že nás diskriminují a chceme na ně podat trestní oznámení,“ píše na jedné ze skupin, kde se dokonce plánují hromadné návštěvy obchodů bez respirátorů. 

Antirouškaři se chlubí nakupováním bez respirátoru. Z obchodu je ale mohou vyhodit, zmiňují úřady Antirouškaři se chlubí nakupováním bez respirátoru. Z obchodu je ale mohou vyhodit, zmiňují úřady | Reprofoto FB

Žaloba a stížnost na diskriminaci? Bez šance, zmiňují úřady

Respirátor je v současnosti povinný především ve vnitřních prostorách a v hromadné dopravě. Ochranu nosu a úst bychom měli mít nasazenou i během pohybu v davu, během koncertů apod. Zákaz má nově nicméně výjimky. Respirátor nemusí nosit osoby, které mají potvrzení od lékaře, že by jim nošení této pomůcky mohlo uškodit. Ve výjimečných případech mohou být tito lidé oproštěni i od nošení roušky. 

Tito lidé nemohou být například vyloučeni z dopravy nebo z obchodu. K ostatním lidem, kteří jen „rebelují“, je ale mimořádné opatření nekompromisní. Blesk Zprávám tak bylo potvrzeno, že pokud bude člověk bez respirátoru odmítnutý obsluhou, případná žaloba nebo stížnost nebude mít nejspíše šanci na úspěch. 

„Česká obchodní inspekce se v poslední době čím dál častěji setkává s dotazy ohledně údajné diskriminace spotřebitele, který není vpuštěn do provozovny, když nemá nasazený respirátor. Povinnost nosit respirátor (nebo obdobný prostředek) ve vnitřních prostorech aktuálně stanoví mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví a prodejce se rozhodně nedopouští diskriminace, pokud nevpustí do provozovny zákazníka bez respirátoru (nebo obdobného prostředku),“ upozorňuje Česká obchodní inspekce v tiskové zprávě.

ČOI v této souvislosti zmiňuje i § 6 zákona o ochraně spotřebitele, který často antirouškaři vytahují. „Podmínka (nošení ochrany) není zjevně svévolná či iracionální a nijak nenarušuje důstojnost zákazníka. Informace o tom, že ČOI takové jednání postihuje, je falešnou zprávou, která je často šířena na sociálních sítích,“ dodává úřad. 

Jak již bylo zmíněno, na sítích totiž lítají i pozměněné či překroucené paragrafy. Dezinformace obsahuje i plakát, který ČOI sdílela. Mimo jiné tento plakát uvádí, že člověku, který požaduje nošení respirátoru může hrozit dvouleté vězení, ale i pokuta až do výše 3 milionů korun, které má udělovat právě ČOI. 

Respirátory zrušeny soudem. Vojtěch je obhajuje do října

Nutno zmínit, že nařízení o povinném nošení respirátorů bylo mnohokrát kontrolováno soudem. Nejvyšší správní soud dokonce 27. července nařízení s třídenním odkladem zrušil, protože nebylo náležitě odůvodněné. 

Díky tomuto verdiktu ministerstvo nařízení přepracovalo a nově se v něm objevila již zmíněná výjimka pro osoby se zdravotními obtížemi. Ministerstvo se mělo otázkou dopadů a zdravotních rizik dlouhodobého nošení respirátorů podle soudu navíc zabývat již mnohem dříve. 

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) ale i řady dalších expertů, je nošení respirátorů důležitou prevencí proti šíření viru. Brání totiž tomu, aby se do prostoru a na povrchy dostávaly kapénky, kterými se virus přenáší. Na konci srpna Vojtěch také uvedl, že toto režimové opatření bude nadále platné minimálně do října. 

Opoziční poslanec a lékař Vlastimil Válek (TOP09) se nechal slyšet, že by měli poslanci projednat toto opatření v září. Podle něj je smysluplné nošení ústenky pouze v MHD. 

Video  Hamáček o zásazích policie proti lidem bez roušek a respirátorů: Plně za policisty stojím  - Blesk Zprávy / ČTK, reprofoto Facebook
Video se připravuje ...

sasa-tu ( 1. září 2021 18:10 )

Ty můžeš být v pohodě, tebe zavřou zase jen do blázince...

Jirik-ta ( 1. září 2021 18:10 )

sasa-tu ( 1. září 2021 18:05 )

Je to idiot.

sasa-tu ( 1. září 2021 18:03 )

Ten si měl navléknout tvůj fotr, než vlezl na svoji ségru, tvoji mámu...

sasa-tu ( 1. září 2021 18:02 )

Ty už jsi skočil, to se hned pozná...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa