Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Chaos kolem maturit: Plaga představil nový plán i termíny, Babiš couval od svého návrhu

Aktualizováno -
10. března 2021
16:43
Autor: ČTK, vei - 
10. března 2021
10:58

Chaos kolem letošních maturit se pokusili zarazit na společném jednání ministr školství Robert Plaga a Andrej Babiš, který včera překvapil návrhem na tři rozdílné typy maturit - normální, lehčí a úřední, aby dnes popíral sám sebe. Plaga na odpolední tiskovce představil plán, podle kterého by se mělo jet. Všichni maturanti budou muset letos skládat školní maturitu ze dvou či tří předmětů podle oboru SŠ, součástí může být i praktická zkouška. Státní maturitní testy se kvůli covidu posunou z 3. až 7. května na 24. až 26. května, školní maturity budou od 1. června do 23. července.

Ministr školství Robert Plaga (ANO) objasnil, jak by to letos mělo vypadat s maturitními zkouškami. Co by mělo platit?

Jasno v termínech: Státní maturitní testy se kvůli covidu posunou z 3. až 7. května na 24. až 26. května, školní maturity budou od 1. června do 23. července.

Všichni maturanti budou muset letos skládat školní maturitu ze dvou či tří předmětů podle oboru SŠ, součástí může být i praktická zkouška.

✔  Nepovinná ústní maturita z ČJ: Ústní maturitní zkoušky z češtiny a cizího jazyka budou letos dobrovolné, v případě, že je maturant nebude dělat, nebude z nich hodnocen. Maturanti letos nebudou muset psát sloh z češtiny a cizího jazyka a u státních testů se prodlouží čas.

✔  Maturanti pracující kvůli covidu v nemocnicích nebudou muset letos skládat státní didaktické testy, pro ostatní zůstanou povinné.

Plaga se ve středu odpoledne kvůli maturitám sešel s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Závěry schůzky prezentoval ale každý zvlášť. 

Babiš couvl od návrhu tří typů maturity

Chaos kolem letošních maturit přitom přiživil sám Babiš. Návrh tří typů maturit, který Babiš představil v úterý, není podle předsedy vlády dobrý. Babiš to dnes řekl v rozhovoru pro CNN Prima News.

Babiš v úterý řekl, že letošní maturita by mohla být kvůli epidemii koronaviru klasická pro studenty mířící na vysokou školu, lehčí zejména pro studenty bez zájmu o vysokoškolské studium a úřední pro ty, kteří doloží problémy v distanční výuce. „Včera (v úterý) jsem dával nějaký teoretický návrh, který samozřejmě není dobrý, ale dostávám různé návrhy,“ řekl dnes Babiš CNN Prima News.

Nápadu na úřední maturitu se Babiš nevzdává

Na dnešní schůzce s Plagou chtěl Babiš však dál za úřední maturitu bojovat.

Rád by nyní téma úředních maturit přenesl do školského výboru ve Sněmovně. Pro návrh však nezískal politickou podporu.

„Došlo k vstřícnějšímu posunu k našim maturantům, které všechny zdravím,“ řekl Babiš na improvizované tiskovce před Strakovou akademií. „Co je důležité, je, že je znám termín didaktických testů,“ zdůraznil Babiš. Ty by tedy měly být 24., 25. a 26. května. Původně se měly konat v době od 3. do 5. května. 

„Další novinka je úřední uznání didaktických testů u studentů zdravotních a sociálních oborů, kteří byli povoláni na základě rozhodnutí vlády, nebo vypomáhali dobrovolně při rozsahu 160 hodin,“ přidal Babiš, za jakých podmínek budou moct studenti projít testy jen z úředního rozhodnutí.

Nevyplněná kolonka

„Bude dobrovolná ústní zkouška z českého a cizího jazyka pro všechny,“  dodal Babiš, podle kterého bude praktická zkouška na rozhodnutí ředitelů škol. Dobrovolnost potvrdil i ministr školství Plaga. 

Pokud si studenti nevyberou didaktické testy z těchto předmětů, budou mít kolonku na vysvědčení nevyplněnou. „Předpokládám, že studenti, kteří se profilují humanitním směrem, tak tu ústní část absolvují,“ dodal Plaga. Ministr předpokládá, že vysoké školy u přijímacích zkoušek nebudou nijak zohledňovat, zda student absolvoval nebo neabsolvoval didaktický test.

Další novinky

„Pokud budou mít zájem, tuto část budou mít uznánu a bude to část hodnocená na základě jejich vysvědčení, nikoliv na základě výsledku didaktického testu,“ upřesnil na své tiskové konferenci Robert Plaga. 

„Naprosto tím reagujeme na měnící se situaci a tu povinnost, kterou stát opět bohužel musel využít, a to posílení kapacit ve zdravotnictví,“ doplnil ministr školství. 

„Rozhodně to není signál ani pro studenty, že by se učit neměli, a rozhodně to není ani signál pro učitele, že by si kdokoliv nevážil jejich práce,“ apeloval Plaga jak na studenty, tak na jejich vyučující. 

Pozdější i přijímačky na střední školy 

Kvůli posunutí termínu maturit se posunou také přijímací zkoušky na střední školy.  „Co se týká jednotných přijímacích zkoušek, tak tam dochází k posunu a budou se konat na začátku měsíce května,“ reagoval Plaga na dotaz novinářů.

Plaga zároveň odmítl, že by maturity řešil pozdě, nebo že by s žáky či kantory nekomunikoval. „Nemám pocit, že bych měl v tomto nějaký deficit,“ odmítl výtky jako mediální zkratku Plaga. Zmínil, že komunikuje například i na sociálních sítích. „Nebývalo zvykem, že by ministerstvo školství nekomunikovalo přímo do datových schránek jednotlivých škol,“ vypíchl Plaga novinku v komunikaci, kdy do škol posílal prý vždy každé usnesení vlády týkající se školství.

Přistupujte k tomu lidsky, vyzval premiér vyučující

Vyučující by podle premiéra měli také rozhodovat o postavení jednotlivých studentů.  „Je důležité, aby k tomu přistupovali lidsky,“ apeloval premiér, který prý bojoval především za model maturit podle slovenského modelu. „Žádná z politických stran a politiků mě nepodpořili. Je potřeba, aby to bylo přeneseno na školský výbor,“ dodal premiér.

Praktická zkouška maturity je posunutá až do termínu 27. srpna. Studenti tak budou mít větší prostor pro přípravu do praktického života a práci pro firmy, míní ministr. 

Babiš poukázal na to, že tam střední školy dávaly maturitní známky podle průměru za dobu studia a ze 41 000 studentů jen 392 požádalo o ústní zkoušku. České vysoké školy se slovenskou úřední maturitou přijaly víc než 3500 studentů. „Slováci to měli, bylo to v pohodě, 3700 z nich přišlo k nám na vysoké školy a tam to nevadilo,“ poukázal Babiš.

Státní maturita se skládá povinně z testů ze dvou předmětů. Pro všechny by podle standardního schématu měl platit test z češtiny a druhý předmět si studenti vybírají mezi matematikou a cizím jazykem. Ještě loni byly součástí státní maturity organizované Cermatem také ústní zkoušky a slohy.

Od letoška mají podle novely zákona tyto dvě části organizovat samy školy. Už v lednu ovšem ministerstvo školství rozhodlo, že slohy se kvůli epidemii covidu-19 letos podobně jako loni konat nebudou.

Debaty nekončí

Debaty nad podobou maturit nekončí ani po středeční schůzce premiéra Babiše a ministra Plagy. Šéf školství si dokáže představit, že v budoucnu dojde ke změnám ve státním zadání. 

 „Rozhodně je tam prostor pro zlepšení,“ připustil Plaga, který chtěl ale o letošních maturitách podle svých slov rozhodnout co nejdřív. „I když se ta situace vyvíjí, není možné nechat maturanty v nejistotě,“ zdůvodnil.

Video  Plaga a maturity 2021: Ministr řekl, kde uleví, a čemu studenti neuniknou  - ČTK
Video se připravuje ...

krapotkin ( 11. března 2021 04:59 )

Tak mi to nějak připomíná rok 1948, když soudruzi potřebovali vykřikovat do světa kolik je v ČSSR vysokoškolsky vzdělaných lidí. Zavedly se dvouleté rychlokurzy, ze kterých pak vycházeli samí inženýři s platem stejným, jako měli ti poctivě vystudovaní.

prochaskanamoste ( 11. března 2021 01:06 )

díky bohu za Babiše v těžkých dobách. umí to a je to velký pracant. Musí zase vyhrát, jinak půjde o národní tragédii. Piráti nebo ta svatá trojice, všechno děs, hrůza, národní neštěstí.

prochaskanamoste ( 11. března 2021 01:04 )

Souhlasím!! Nemusela jsem svůj příspěvek ani psát, jen jsem si ho nejdřív nepřečetla.

prochaskanamoste ( 11. března 2021 01:03 )

BABIŠ OD NIČEHO NECOUVAL! je to člověk rozumné dohody a navrhl velmi rozumné řešení. to jen pindalové kecají.

vont ( 10. března 2021 23:59 )

Už nadpis článku je návodný! Jaký chaos? Premiér podal rozumný návrh jak ulevit maturantům, opozice se zděsila, že by ANO získalo voliče, kteří jsou prvovoliči a předpokládalo se, že budou hlasovat pro Piráty! Spustila se opět kampaň antibabiš s chabými argumenty, ale o to silnějšími útoky na premiéra!Že v mnoha okolních státech tento a nebo podobný způsob maturit zavedli a bez problémů a výrazných protestů nikde u nás nezaznělo!? Opět se to změnilo v politikaření a na studenty se kašle! To není chaos, to je bezuzdný předvolební boj o nejmladší voliče!!!🙈

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa