Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Lockdown Čechů v okresech začal! Policie zahájila rozsáhlé kontroly, hrozí i pokuty

  • Autor: ČTK,simao,vei - 
    Aktualizováno -
    1. 3. 2021
    10:03
    28. 2. 2021
    17:45

    Lockdown okresů v Česku je tu. Začal po půlnoci z neděle na pondělí. Od 1. března na tři týdny vlády „uzamyká“ Čechy do jejich okresů. Policisté podnikají namátkové kontroly a hlídkují na významných dopravních tepnách. Kontrolovaný člověk musí hlídce písemně prokázat, že splňuje podmínku pohybu mezi okresy. Policista může na místě uložit pokutu maximálně 10 000 korun, ve správním řízení hrozí podle krizového zákona sankce až 20 000 korun.

    Kvůli zhoršující se epidemické situaci a přetížení nemocnic se počínaje 1. březnem na tři týdny zpřísnila pravidla pro volný pohyb lidí. Musejí zůstávat ve svém okresu, platí ale výjimky pro cesty do práce, k lékaři nebo na úřad.

    Policie spustila od půlnoci z neděle na pondělí rozsáhlé kontroly. 1. náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek v neděli upozorňoval, že zatím budou kontrolující policisté benevolentnější co se prokazování týče, od středy však zpřísní. Od úterý se k hlídkujícím policistům přidají i vojáci.

    Změn je více. Policie kontroluje i roušky a respirátory

    Změn, které se s 1. březnem v Česku udály, je však více. Zavřely se školky a zbývající otevřené školy a také další obchody a provozovny služeb, začít má zatím dobrovolné testování na koronavirus ve firmách.

    V Česku od soboty platí nový nouzový stav, trvat má do 28. března.

    Zpřísnila se rovněž pravidla pro zakrytí nosu a úst. Vrací se povinné roušky v zastavěných oblastech, novinkou jsou nutné respirátory v MHD či obchodech. Dvě roušky již nestačí, stejně tak ani běžné, doma ušité, které loni na jaře šilo „celé Česko“. I na nošení ochranných prostředků se má policie zaměřit. Prvořadě se však pustila do kontrol v regionech.

    V zastavěném území obce je třeba ode dneška vždy nosit minimálně chirurgickou roušku, mimo obec jen v blízkosti lidí nežijících ve stejné domácnosti. V nařízení respirátorů už od čtvrtka platí výjimka pro děti od dvou do 15 let, protože respirátory pro ně nejsou dostupné. Nemohou ale používat dál podomácky vyrobenou roušku, musí to být nejméně zdravotnická obličejová maska, nebo jiná s vyšší ochranou, například nanorouška.

    Koronavirus v Česku: Policejní kontroly na pražském Hlavním nádraží (1.3.2021) Koronavirus v Česku: Policejní kontroly na pražském Hlavním nádraží (1.3.2021) | ČTK / Šulová Kateřina

  • 1.Kontroly v Praze

    Policisté v Praze začali dnes po půlnoci kontrolovat podobně jako v ostatních regionech dodržování nových protiepidemických opatření omezujících volný pohyb lidí mezi okresy. Kontroly jsou namátkové na vybraných silnicích na příjezdu i odjezdu z města, řekl ČTK mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

    Hranice okresů lze ode dneška překročit jen kvůli cestě do práce, k lékaři nebo na úřad.

    Lockdown v okresech: Policejní kontroly během prvního dne v Praze a okolí (1.3.2021) Lockdown v okresech: Policejní kontroly během prvního dne v Praze a okolí (1.3.2021) | Foto Blesk - David Malík

  • 2.Policie za domem a bydlení na hranici okresů

    Na silnicích v Olomouckém kraji dnes podle zjištění ČTK sice ubylo aut a provoz byl menší, mohly se na tom však podepsat i začínající prázdniny v přerovském okresu.

    „Bydlíme přímo na hranici okresů Prostějov a Olomouc. Policie u nás za domem stála od rána a brala každé auto,“ řekla dnes ČTK žena, která bydlí u Čech pod Kosířem na Prostějovsku.

    Policisté podle ní nekontrolovali pouze poštovní automobily či dodávky kurýrních firem. Policejní hlídka na silnici u Čech pod Kosířem stála do zhruba 10:00, poté místo opustila.

    V Tršicích na Olomoucku policisté kontrolují auta, která jezdí do nedaleké obce od Penčice, která je již v přerovském okrese. Řada lidí do Tršic přitom dojíždí běžně za lékařem či kvůli nakupování. „Byla jsem u lékaře kvůli potvrzení do autoškoly. Autobusem jsem se vracela zpět do jiného okresu jako jediná, policisté u Tršic zastavovali a kontrolovali řidiče jedoucí z Penčic,“ řekla dnes ČTK obyvatelka Penčic.

    Policisté, kteří se jindy v těchto lokalitách vyskytují jen výjimečně, dívku překvapili. „A to jsme si dělali o víkendu srandu, že mezi Penčicemi a Tršicemi natáhnou na silnici pásy s hřeby,“ doplnila.

  • 3.Plovoucí hlídky

    Jihočeští policisté se zaměřili na kontrolu lidí mezi okresy i uvnitř nich. „Kontrolám se věnují takzvané plovoucí hlídky. Znamená to, že přejíždí mezi jednotlivými místy a ověřují, zda lidé, kteří se pohybují v okrese nebo přejíždějí z jednoho do druhého, mají pro tyto přesuny důvod,“ uvedl policejní mluvčí Jiří Matzner.

    U Vrábče na Českobudějovicku například dnes ráno zastavili staršího muže, který se vracel z pobytu na chatě z českokrumlovského okresu. Podle nařízení vlády měl však přejet domů do nedělní půlnoci.

    Policisté podobné přestupky zatím řeší domluvou. „Dnes a v úterý ještě máme určitou benevolenci. To například znamená, že nám stačí mít potřebné dokumenty jen v mailu v mobilu. Ale od středy už budeme vyžadovat, aby lidé měli vše vytištěné na papíře a prokazovali se tím,“ řekl Matzner.

    Koronavirus v Česku: Policejní kontroly dodržování zákazu pohybu na hranici Českých Budějovic a Českého Krumlova (1.3.2021) Koronavirus v Česku: Policejní kontroly dodržování zákazu pohybu na hranici Českých Budějovic a Českého Krumlova (1.3.2021) | ČTK / Pancer Václav

  • 4.Lidé si stěžovali na kolonu

    Policie v Moravskoslezském kraji dnes začala kontrolovat, jestli lidé dodržují nová protiepidemická opatření omezující volný pohyb mezi okresy. V úterý se k nim přidá 500 vojáků. Hranice okresů lze ode dneška překročit kvůli cestě do práce, k lékaři nebo na úřad.

    Policie kontroluje při cestách mezi okresy nejen řidiče, ale například i cestující z vlaků či autobusů. Má přes 100 kontrolních stanovišť, na kterých hlídkuje několik stovek policistů. ČTK to řekla policejní mluvčí Pavla Jiroušková.

    „V silničním provozu se hlídky zaměřují nejen na páteřní komunikace, ale i na silnice nižších tříd či železnice,“ uvedla Jiroušková.

    Už od rána lidé na sociálních sítích sdílejí místa, kde policisté nové nařízení kontrolují. Mnozí se také dotazují, kde je možné se policejním hlídkám vyhnout.

    Mluvčí: Za kolonu nemohou kontroly

    Někteří poukazovali na to, že kvůli kontrolám vznikaly kolony, například na silnici mezi Ostravou a Havířovem. Policie ale odmítá, že by důvodem kolon byly policejní kontroly.

    Podle Jirouškové je třeba dopravní situace mezi Ostravou a Havířovem v ranní špičce i jindy obvykle problematická. „Musíme se důrazně ohradit, není to z důvodů kontrol,“ řekla ČTK mluvčí.

    Koronavirus v Česku: Policejní kontrola mezi okresy Ostrava a Opava v Děhylově, hlídá se dodržování zákazu pohybu (1.3.2021) Koronavirus v Česku: Policejní kontrola mezi okresy Ostrava a Opava v Děhylově, hlídá se dodržování zákazu pohybu (1.3.2021) | ČTK / Ožana Jaroslav

  • 5.Co předložit při kontrole?

    Mezi městskými částmi mohou lidé přejíždět bez omezení, platí pro ně stejná pravidla jako pro jeden okres.

    Ministerstvo vnitra na webu zveřejnilo formou otázek a odpovědí pravidla pohybu mezi regiony.

    Nutná potvrzení

    Pro cesty do práce mimo okres je potřeba například potvrzení zaměstnavatele, pro cesty k lékaři či na úřady mimo okres pak čestné prohlášení nebo formulář s místem, časem a cílem cesty.

    Takhle vypadá potvrzení zaměstnavatele na cesty kvůli výkonu práce. Stáhnout si jej můžete ZDE

    Formulář vnitra pro cesty mimo okres ke stažení ZDE. Potřebujete jej mj. i v případě, že se chystáte jet mimo svůj okres na pohřeb či vycestovat do zahraničí

    Zjednodušená verze čestného prohlášení. Připravte se na kontrolu: Kam a proč cestujte? Ke stažení ZDE

  • 6.Na chatu na 3 týdny, nákupy jen v okresu

    Lidé si podle vládního nařízení musejí vybrat jedno místo, na kterém budou ode dneška v následujících třech týdnech pobývat. Pokud by například ještě dnes přejeli na chatu, musejí tam následně celou dobu zůstat.

    Nákupy jsou možné pouze v rámci okresu, a to v nezbytném počtu lidí. Výjimky pro maloobchod a služby vláda podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) zredukovala asi na polovinu. I dnes mohou otevřít potraviny, lékárny, drogerie, optiky nebo květinářství

    Návštěvy příbuzných v rámci okresu s bydlištěm podle nařízení vlády povolené nejsou, pokud nejde o zajištění nezbytných potřeb či nutné péče. Vycházky, běh a další sportování přes den jsou možné jen na území obce, nikoli celého okresu. Venčení psů v noci je možné do 500 metrů od bydliště.

    Video  Hamáček o lockdownu Česka: Čas se krátí! Zakážeme lidem opouštět území okresu  - Blesk Zprávy / ČTK
    Video se připravuje ...

  • 7.26 tisíc policistů, 500 stanovišť

    Zhruba 26.000 policistů se do kontrol zapojí ode dneška, víc než 3800 vojáků a 270 celníků se k nim má připojit od úterý.

    Policisté se zaměří především na kontroly toho, jak lidé dodržují omezené cestování, zda nosí správně ochranu dýchacích cest a zaměří se také na kontrolu provozoven. Kontroly jsou namátkové. 

    „Pokud jde o pravidla cestování mezi okresy, my jsme si vytipovali cirka 500 stanovišť na těch nejvýznamnějších dopravních tepnách, kde naše činnost bude intenzivní, opakovaná, budeme na těchto místech celkem pravidelně,“ varoval náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

    Policisté budou v prvních dnech k lidem vstřícnější. „První dny bude bezesporu Policie ČR benevolentnější, protože chápe, že řada občanů si nemohla během víkendu z objektivních důvodů pořídit potřebná potvrzení, potřebné doklady (…), nicméně od poloviny příštího týdne už nebudeme tak tolerantní, budeme vyžadovat dodržování krizových opatření vlády a mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví a bude-li to nutné, budeme porušování těchto pravidel sankcionovat,“ řekl Vondrášek. 

    Od poloviny týdne už by ale podle náměstka policejního prezidenta měli mít například potvrzení od zaměstnavatele vytištěné. V prvních dnech bude stačit jejich elektronická verze.

    Video  Policejní náměstek Vondráček o lockdownu okresů: Bojujeme o životy a zdraví lidí v Česku  - Blesk Zprávy / ČTK
    Video se připravuje ...

  • 8.Vondrášek: Bude záležet na každém z nás

    Policejní náměstek Vondrášek varoval veřejnost před tím, aby se nesnažila opatření nijak obcházet. Situace je podle něj prý vážná. Sám prý viděl tři scénáře vývoje. „Mám přitom husí kůži ještě v tuto chvíli,“ varoval. Sám připomněl, že v případě, kdy lidé budou nařízení vlády porušovat, budou policisté rozdávat sankce, ale především také bude do 2-3 týdnů kolabovat zdravotnický systém. 

    „Ta pravidla jsou nepříjemná, jsou restriktivní, omezují každého z nás, policisty nevyjímaje. Bude záležet na každém z vás, jestli budete hledat cesty, jak ta opatření dodržet, a nebo jestli budete hledat cesty, jak ta opatření obcházet. Žádné krizové opatření nemůže obsáhnout všechny situace, které mohou v běžném životě nastat,“ apeloval na rozum každého jedince Vondrášek. 

    „Ty důležité změny spočívají v tom, že od pondělka nelze respirátor nahradit dvojitou rouškou a že v zastavěném území obce by každý občan, když jde ven, měl mít alespoň roušku,“ dodal Vondrášek. 

  • 9.Zeman žádal Švejdara o tvrdé sankce

    Kvůli kontrolám mělo vedení policie v sobotu poradu. Policejní prezident Jan Švejdar se na ní formou videokonference domlouval se všemi krajskými policejními řediteli, kde a jak budou hlídky od pondělí fungovat, uvedla ČT.

    „Není proveditelné, abychom fyzicky uzavřeli všechny komunikace mezi okresy. Nicméně hlídky budou rozmístěny tak, abychom dosáhli účelu opatření a bylo v co nejmenší míře obcházeno,“ řekl Švejdar ČT.

    Zeman: Ať jsou přísní

    K policejním kontrolám se vyjádřil i prezident Miloš Zeman. „Nedávno jsem mluvil s panem policejním prezidentem a žádal jsem ho o maximálně tvrdé sankce, tedy pokuty pro každého, ať je to podnik, případně fyzická osoba, kdo porušuje zákonná opatření,“ řekl v Partii na CNN Prima News.

    K tomu, že policistům pomohou při kontrolách vojáci, pak poznamenal: „Ať jsou ti vojáci přísní. A chtěl bych jim velice a velice poděkovat i za nasazení, které měli už teď.“

    Na místě pokuta max. 10 tisíc korun

    O pokutách mluvil na tiskovce i Vondrášek. „Já musím říct při vší úctě ke všem ústavním činitelům, že pro nás je důležité, co nám umožňuje zákon. A zákon nám umožňuje uložit na místě v přikazním řízení pokutu v maximální výši 10 tisíc korun a to jenom za předpokladu, že ten přestupek je spolehlivě zjištěn a ten přestupce souhlasí s uložením této pokuty. Pakliže tyto tři podmínky nejsou splněny, máme jedinou možnost - oznámit přestupek správnímu orgánu,“ upozornil Vondrášek. Ve správním řízení jsou následně pokuty „výrazně, ale výrazně vyšší“, upozornil náměstek.

  • 10.Babiš: Hlídat nás policie nebude, ani vojáci

    „Hlídat nás policie nebude, ani vojáci, policie bude hlídat ty, kteří to opatření porušují. Za první vlny jsme se hlídali sami. Když někdo byl venku bez roušky, lidi na něj ukazovali: nemáš roušku. Dneska když to řeknete, tak vám někteří sprostě vynadají. Takže je jiná situace. Pokud se máme zbavit toho viru, tak je skutečně potřeba, abychom tři týdny maximálně omezili kontakty. Když není kontakt, není přenos,“ uvedl v neděli na CNN Prima News premiér Andrej Babiš (ANO).

    Video  Andrej Babiš na Primě: Ve Španělsku zatkli muže, který vyhrožoval, že zabije mou rodinu i mě  - CNN Prima News
    Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jirik-ta ( 1. března 2021 15:18 )

Ono totiž ten jejich lockdown je stejně jen pro parádu.

Jirik-ta ( 1. března 2021 15:12 )

To mají, ale "Hamáček varuje: Špatná zpráva, opatření nemusí stačit! Chce utlumit činnost podniků" nebo-li to podstatné chtěli vynechat. Jenže to by se nehnuli z fleku. Z trasování dobře vědí kde se nákaza šíří nejvíce. Jenže podniky zavřít nelze. Tak zavedli opatření která nemají takový význam pro šíření nákazy. "Zavření papírnictví a dalších obchodů od pondělí: Naivní krok vlády, rýpl si Prouza" na ble-sk-cz. Takže pokud mají opatření zabrat tak jaksi následuje změna strategie.

22855 ( 1. března 2021 13:46 )

co je v cizině normální u nás se jen divíme , nadáváme na socia.sítích , a urážíme vládu . Zdar ŠVEJKŮM . http­s://ww­w.su­per.cz­/746304-novackova-je-uveznena-v-jednom-meste-uz-od-listopadu-promluvila-o-covidovych-opatrenich-v-recku.html to samí Rakousko http­s://ww­w.no­vinky­.cz/do­maci/­clanek­/rakou­sti-skolaci-si-chvali-covidove-testy-z-nosu-cesko-vyckava-40350441

kraken110 ( 1. března 2021 13:37 )

Já bych Ti předložil takovou dobrou gumoléčbu!!!

krapotkin ( 1. března 2021 12:17 )

Aspoň majíti povaleči co dělat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa