Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

„Nebylo jí ani 60 let.“ Blatný promluvil o tragické smrti kolegyně po třetím covidu

Aktualizováno -
3. února 2021
15:25
Autor: vei - 
14. ledna 2021
23:30

Na jaře jsme pomalu neznali ani ty, kdo se koronavirem nakazili. Teď v zimě vzpomínáme často na ty, kteří ho nepřežili. Nepříjemnou zkušenost má ve své blízkosti i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). V České televizi v pořadu Máte slovo Michaely Jílkové překvapil, když se svěřil s příběhem své kolegyně. Jeho spolupracovnice prodělala nákazu celkem třikrát a nakonec nemoci podlehla. V Epicentru Blesk Zpráv po třech týdnech k případu doplnil, že ženě nebylo ani 60 let.

„Moje kolegyně poté, co potřetí během tří měsíců prodělala koronavirus, zemřela,“ překvapil smutnou zkušeností ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) 14. ledna večer v přímém přenosu v České televizi. V pořadu Máte slovo na téma strategie očkování reagoval na argument šéfa motolské nemocnice Miloslava Ludvíka. Podle něho by České republice uvolnil ruce izraelský model, podle kterého lékaři neočkují ty zájemce o očkování, kteří už covid měli.

„Oni neočkují zásadně lidi, kteří už to prodělali,“ řekl ve studiu šéf motolské nemocnice a bývalý ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík z ČSSD. „My to v Česku zatím neděláme, protože tvrdíme, že devadesát dní (po nemoci) a potom očkovat. Kdybychom tuto skupinu vyřadili a řekli jsme, že už mají tito lidé imunitu, tak máme najednou milion lidí, co má imunitu,“ tvrdil Ludvík. Rázem by tak bylo podle něj v Česku najednou milion vakcín navíc.

Video  Rozvolnění brání mutace, tvrdí Blatný. Přiznal výhrůžky i „otázku za milion dolarů“  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...
 

Žádné vážné nežádoucí účinky

Ministr Blatný stejně jako další hosté ve studiu, kteří mají nějakou praxi s očkováním zdravotnického personálu nebo seniorů v domovech důchodců, vyloučil, že by někdo zemřel v souvislosti s podáním vakcíny. Nebo mělo očkování nějaké závažné nežádoucí účinky.

„Po vakcíně na chřipku se lidé jeden dva dny mohou cítit malátní, unavení, může bolet končetina, do které jsme vakcínu aplikovali, může se někde na těle zvětšit uzlina. To se děje po každém očkování a nedá se očekávat, že po očkování proti covidu se to dít nebude,“ tvrdí epidemiolog Jiří Beran, který patří k těm, co tvrdí, že kdo prodělal nákazu, očkování zatím nepotřebuje.

„Píchnutí bylo daleko méně bolestivé než cokoliv jiného. Ani jsem o tom nevěděl a vakcín má za sebou spoustu, včetně žluté zimnice, a druhý den mě trochu bolela ruka a to je vše,“ popsal své zkušenosti s očkováním ministr Blatný, který dostal vakcínu hned po vánočních svátcích 27. prosince v Brně. Jen pár hodin po premiérovi Andreji Babišovi, který dostal vakcínu jako vůbec první občan v Česku, a to v Ústřední vojenské nemocnici. Oba už aktuálně dostali druhou dávku.

Video  Blatný: Chceme očkovat 100 tisíc lidí denně. Očkovacím centrem i O2 arena?  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Babiš s teplotou

„Po očkování jsem neměl žádné vedlejší účinky, jen jsem byl unavený a měl jsem teplotu 37,1, tak jsem si šel na hodinu lehnout,“ popsal své zkušenosti Babiš na začátku ledna v Partii Terezie Tománková v CNN Prima News. Tento týden by měl přitom dostat druhou dávku vakcíny.

Ministr Blatný ale připustil, že se po očkování může u některých jedinců projevit dočasná obrna obličeje.

„Je to něco, co nikdy nevyloučíte. Na druhou stanu se vám tatáž věc může objevit, když se nachladíte, když vám ten dech ofoukne. S vakcínou to nemá nic dělat. Nebo to nemá dělat nic tak, co by vás natrvalo poznamenalo, co by vám vadilo, nebo co by bylo přímo a jen spojené s touto vakcínou,“ vyloučil Blatný, že by tento vedlejší účinek souvisel ryze s vakcínou proti koronaviru.  

„My v této chvíli máme vyočkované všechny vakcíny, znovu říkám, že se za chvíli budeme blížit 10 tisícům oočkovaných a v žádném případě nemáme žádné vážné komplikace, které by u toho byly. Neumím ale popsat, jestli chvíli někoho nebolela ruka,“ vyloučil nějaké vážné nežádoucí účinky také jihočeský hejtman a lékař Martin Kuba (ODS), který se diskuse také účastnil.

Video  „Je to na krajích. Když bude vakcína, můžeme i v jižních Čechách očkovat jak v Izraeli,“ říká Kuba  - Markéta Volfová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Premiér Andrej Babiš (ANO) není spokojen s rychlostí očkování proti nemoci covid-19 v Česku. Chce, aby byly dávky vakcín využity dříve, než budou dodány další. Řekl to na tiskové konferenci ke spuštění registračního systému pro očkování.

Na dotaz novinářů, zda je spokojen s rychlostí vakcinace, premiér řekl: „Samozřejmě že nejsem spokojen.“ Doplnil, že chce, aby Česko bylo spíše v situaci, kdy bude čekat na další dodávky, než že „vakcína čeká v mrazáku na naše lidi“, tedy na zájemce o očkování.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) není možné rychlost očkování hodnotit, pokud stát nemá reálné informace. Hodnocení bude možné poté, co centra dodají všechny údaje o očkovaných.

Video  Blatného srovnání pandemie v ČR a zahraničí: Stav je vážný všude, koronavirus zasahuje všechny země  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

brigita8.8 ( 16. ledna 2021 15:25 )

Kdo ještě nechápe, že je to jen byznys???

vaber ( 16. ledna 2021 11:26 )

těch co mají kovid a dostanou se na JIP ,zemře 90%, to jsem si přečetl dnes,
nedávno zemřel jeden známý člověk v 57letech když dostal kovid podruhé

vaber ( 16. ledna 2021 10:39 )

V Izraeli neočkují ty co prodělali kovid, proč by to dělali, když člověk prodělá nemoc bud tělo vytvoří protilátky, nebo ne
kdo si myslí že vakcína je pro tvorbu protilátek lepší než prodělaná nemoc, odborníci?

zaka ( 16. ledna 2021 08:47 )

Kuba pořád něco mele když byl ministr byl neschopný

qtek ( 15. ledna 2021 20:29 )

Zemana taky jen chvilku bolela ruka a skončil s ortézou na čtyři měsíce

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa