Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

KSČM váhá s podporou vlády u nouzového stavu i rozpočtu. Po Hamáčkovi byl u Zemana i Filip

Aktualizováno -
8. prosince 2020
18:57
Autor: ČTK, simao, vei - 
8. prosince 2020
13:23

Návštěvní den u Miloše Zemana. Po prvním vicepremiérovi a šéfovi ČSSD Janu Hamáčkovi přijal prezident také místopředsedu Poslanecké sněmovny a předsedu KSČM Vojtěcha Filipa. Na schůzku ho opět doprovázela také předsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá. Pracovní jednání ale začalo s hodinovým zpožděním. Vedle podpory státního rozpočtu licitují komunisté s vládou také o podpoře prodloužení nouzového stavu.  

„Jednání s panem prezidentem bylo velmi koncepční. Tématem byl státní rozpočet a daňový balíček,“ potvrdil témata asi hodinu a půl dlouhé schůzky se Zemanem Vojtěch Filip.

Premiér Babiš ani jeho celá vláda ale ani po této schůzce nemá úplně jasno o postojí komunistů. Zemanovi prý Filip vysvětlil přístup i výhrady KSČM ke státnímu rozpočtu, ale hlasy pro prý garantovat nemohl. „Nemohl jsem slíbit panu prezidentovi, že bychom státní rozpočet podpořili, protože máme ještě nějaké nevyjasněné věci,“ řekl Filip po schůzce na Hradě ČT. 

Výkonný výbor KSČM má probírat rozpočet v pátek a to za účasti ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO). Výhrad mají komunisté podle Filipa k rozpočtu více. Nejvíce se přitom mluví o tom, že by komunisté rádi zkrátili rozpočet armády o 10 miliard korun. Podle Vojtěcha má česká armáda chránit Česko a ne bojovat v zahraničních misích. 

Komunisté vládu stále napínají 

„Pokud by zůstal tento nevyjasněný spor, tak pan prezident mi řekl, že je ochoten mě pozvat za účasti ministra obrany znovu na jednání na Pražský hrad,“ komentoval dál schůzku s prezidentem Filip. O rozpočtu armády přitom jednal šéf KSČM v úterý ráno i s premiérem Babišem, a to za účasti náčelníka generálního štábu a ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO).

Jasné stanovisko zatím nemají komunisté podle Filipa ani k žádosti vlády o prodloužení nouzového stavu. „Tady také nejsme u konce s jednáním, protože není jednotný názor uvnitř členské základny.“ O žádosti vlády má přitom Sněmovna rozhodovat už ve středu odpoledne.

Video  Kalousek v Blesku: O vládních opatřeních, zmatcích kolem PSA i rozpočtu a daňovém balíčku  - Blesk
Video se připravuje ...

Komunisté podle Filipa neřeší, zda prodlužovat nouzový stav o třicet dní, jak požaduje vláda, ale zda vůbec. „Přemýšlíme zejména o tom, pro co je dobré mít nouzový stav a k čemu už nouzový stav nepotřebujeme, když budou platit nařízení, která můžeme mít podle zákona o ochraně veřejného zdraví,“ komentoval nejednoznačný postoj komunistů Filip. 

Organizační zpoždění

Původně byla avizovaná jen schůzka mezi prezidentem Milošem Zemanem a Vojtěchem Filipem. A to na 15. hodinu. Ale vše bylo jinak. 

Ještě krátce před 16. hodinou totiž mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček nezveřejnil tradiční fotku ze schůzky. „Byla posunuta na 16. hodinu,“ reagoval mluvčí na dotaz Blesk Zpráv, zda se jednání vůbec uskuteční. Schůzka byla podle Ovčáčka posunuta pouze kvůli „čistě organizační záležitosti.“

Filip opět s Vostrou

Nebyla to navíc schůzka jen dvou ostřílených politiků, ale doplnila je také jedna žena. Už tradičně v posledních letech totiž doprovází Vojtěcha za Zemanem také Miloslava Vostrá. Předsedkyně sněmovního hospodářského výboru, který je klíčový pro jednání o státním rozpočtu. 

Miloslava Vostrá nedoprovázela Vojtěcha Filipa k Zemanovi poprvé. Vloni spolu dorazili na Hrad například i na tajnou a odloženou oslavu Zemanových narozenin, kam spolu přijeli jedním autem. 

První dorazil vicepremiér

„Prezident jasně řekl, že není příznivcem takových škrtů v resortu obrany,“ tlumočil dnešní slova Miloše Zemana k požadavkům komunistů vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček. Právě šéfa ČSSD přijal prezident v úterý těsně po poledni.

Hamáček upozornil, že ČSSD je také proti škrtům v rozpočtu obrany. Připomněl, že už nyní Česko neplní své závazky, proto je potřeba oněch sporných deset miliard nechat resortu obrany. Podle vicepremiéra nešlo o nic výjimečného, ale o pravidelnou schůzku, na které se oba politici informují o aktuální situaci. 

S prezidentem Hamáček prý řešili především situaci kolem pandemie covid-19, ale také otázky, týkající se už zmiňovaného státního rozpočtu na příští rok. Už ve středu navíc bude vláda ve Sněmovně žádat o prodloužení stavu nouze, a to o dalších 30 dní.

Hamáček: Je důležité míti Filipa

Hamáček přitom v dnešním adventním rozhovoru pro rádio Impuls řekl, že koalice bude pravděpodobně potřebovat k prodloužení nouzového stavu hlasy KSČM. „Mě strašně mrzí, jak se k tomu staví opozice. Musím říct, že v tomto hlasování budeme potřebovat Filipa,“ míní Hamáček.

Řeč přišla na Hradě také na daňový balíček, který je teď v rukou senátorů a ke kterému má naopak výhrady Miloš Zeman. „Já jsem se mu snažil ozřejmit postoj sociální demokracie a vlastně i ten kompromis, který jsem navrhoval,“ podotkl.

„Pan prezident, nechci mluvit za něj, ale ujistil mě, že platí jeho stanovisko, že pokud by nedošlo ke změně toho materiálu tak, jak byl odeslán z Poslanecké sněmovny do Senátu, tzn. pokud by Sněmovna setrvala na tom úvodním znění, tak je připraven návrh toho zákona vetovat,“ potvrdil Hamáček.

Filip se dnes sešel i s Babišem

Z aktuálního dění je přitom patrné, jak moc vládní koalice ANO a ČSSD potřebuje hlasy KSČM. Sněmovna bude o žádosti vlády o prodloužení nouzového stavu jednat ve středu. Podle kabinetu epidemie covidu-19 vyžaduje, aby neskončil 12. prosince, ale až 11. ledna. Prodloužení o 30 dní však Sněmovnou projít nemusí. Opozice má stále větší výhrady. 

Trumfy v rukách drží komunisté. Vojtěch Filip se proto v úterý dopoledne sešel s premiérem Babišem. Probírali mj. i stav nouze. „Pan premiér se toho dotkl, ale závěr jsme nedělali žádný. Já jsem chtěl znát důvody pro prodloužení nouzového stavu a neshledávám je úplně podstatné,“ uvedl po schůzce s šéfem vlády Filip. „Rozhodující slovo ohledně postoje KSČM budou mít kolektivní orgány strany a poslanecký klub,“ dodal.

Schillerová v pátek zamíří na výkonný výbor KSČM

Komunisty se kvůli rozpočtu pokusí přesvědčit ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na pátečním jednání výkonného výboru KSČM.

Obrana by podle návrhu rozpočtu na příští rok měla hospodařit s částkou 85,4 miliardy korun, letos dostalo ministerstvo 75,5 miliardy.

Babiš na nedávném velitelském shromáždění české armády, kterého se účastnil i prezident Zeman, řekl, že odmítá veškeré snahy o to, aby se armádní rozpočet nezvyšoval. Naopak chce podpořit růst rozpočtu a pracovat na zvýšení počtu vojáků.

bb88 ( 8. prosince 2020 14:34 )

Pan Babiš to dělá velmi dobře.

egyptanka ( 8. prosince 2020 13:40 )

Doufám,že Hamáček i Filip budou podporovat koaličního partnera ANO, jinak jdou po volbách do zádele. Oba.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa