Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Vánoce v ohrožení? Babiš chce prodloužit nouzový stav a naznačil rozvolňování do února

Autor: sab - 
24. října 2020
18:46

„Nedokážu a ani nechci odhadovat, jak dlouho budou zpřísněná opatření platit,“ řekl v rozhovoru pro Rádio Z v sobotu premiér Andrej Babiš (ANO). Zmínil ale, že se budou snažit, aby čísla klesala jako v Izraeli, kde budou uvolňovat až do února. Vyzval k tvrdému dodržování opatření, protože mohou být v ohrožení Vánoce. Předseda vlády řekl, že bude potřeba prodloužit nouzový stav, jediné řešení podle něj je, aby firmy nařídily home office všude, kde je to možné.

Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že nedokáže odhadnout, jak dlouho budou zpřísněná opatření platit. Uvedl také, že má k dispozici opět analýzu od Pavla Řeháka. To je člověk, který přišel v první vlně s matematickým modelem vývoje situace, díky němuž vláda zasáhla včas.

Zavřené obchody před Vánoci?

Babiš vyzval k tomu, aby lidé dodržovali zavedená opatření, mobilita je podle něj stále vysoká. „Když nebudete mít kontakty, budete s rodinou, budete chodit jenom do práce, tak ty kontakty nebudou, já chci poprosit všechny, aby to dodržovali, protože všichni chceme mít Vánoce, chceme, aby byly otevřené obchody a abychom mohli chodit na trhy,“ řekl premiér v rozhovoru pro Rádio Z. Zvládnout se to ale podle něj musí během listopadu.

Uvedl, že v nemocnicích je 5314 lidí, 738 z nich je na jednotkách intenzivní péče. Zopakoval, že opatření v Česku nejsou tak přísná jako třeba v Irsku, kde je okruh pro pohyb mimo práci 5 kilometrů.

Video  Vzkaz Karlovarské krajské nemocnice demonstrantům ze Staromáku: Covid není chřipka.  - Karlovarská krajská nemocnice
Video se připravuje ...

Nouzový stav „budeme muset prodloužit“

„My potom samozřejmě se budeme snažit, když to klesne, jak se to podařilo v Izraeli. Ale tam taky řekli, že to budou rozvolňovat až do února,“ řekl Babiš s tím, že si budeme muset zvyknout na to, že tu koronavirus je. „Udělejme to rychle, protože já si myslím, že budeme muset prodloužit ten nouzový stav,“ potvrdil Babiš informace, které už kolují několik dnů.

„Já když jezdím do práce, tak vidím ten pohyb, a stále je relativně velký,“ řekl s tím, že by bylo skvělé, aby všechny firmy nařídily home office. „Ti, co můžou úřadovat z domu, nechť jsou doma s rodinou, děti jsou aj tak doma, já vím, že se to říká jednoduše, ale není jiné řešení,“ řekl Babiš. Dodal také, že bude potřeba rozšířit počet rezervních lůžek.

Video  Generál, který má na povel nemocnici v Letňanech: O detailech projektu, výběru lékařů i covidu v rodině 
Video se připravuje ...

nespokojeny ( 25. října 2020 22:25 )

Pokud jde o to, že došlo v ČR k prudkému nárůstu počtu nakažených covid-19, připomeňme si, že minulý týden byl nárůst např. v ČR + 50 %, Belgie + 101 %, Nizozemsko + 50 %, Francie + 37 %, + 15 % Velká Británie. Na těchto příkladech je zřejmé, že nejsme v EU výjimkou. Měly dát také vlády těchto zemí na radu ODS a požádat o důvěru?

lunatic ( 25. října 2020 20:35 )

Vše se prakticky každou vteřinu mění - z čísel však naprosto jasně vyplývá,že 1 zemře ... a cca 2,3 až 2,5 prakticky okamžitě zaujmou jeho dosavadní pozici : http­s://ww­w.wor­ldome­ters­.info/­cz/

zirioges ( 25. října 2020 20:13 )

Světe div se, 10 milionů Čechů má imunitu proti všem mutacím SARS
Osmileté promořování SARSem má své výhody a Babiš s Prymulou to stále nechápou.

krllo ( 25. října 2020 19:18 )

Teď ses ***.

krllo ( 25. října 2020 19:17 )

Je to na tobě, aby si to napravil, ty jsi machr.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa