Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Jak to bude se Silvestrem? Oslavy nejsou povolené, Češi ale kupují pobyty. U Blatného varují

Autor: Nikola Forejtová - 
28. listopadu 2020
05:30

Mohu si pronajmout chalupu na Silvestra? A když už, můžu si tam pozvat více než jen dalších 5 lidí? To jsou otázky, které tíží mnoho Čechů, kteří by se rádi rozloučili s rokem 2020 s plnou parádou. ČR je nadále v epidemiologické situaci na stupni 4 a je omezen volný pohyb osob, stejně tak není ani povoleno shromažďování. Přesto už některé hotely hlásí plnou kapacitu a postupně se lidé vrhají i na pronajímání chat. Ministerstvo zdravotnictví samo neví, jak se bude situace vyvíjet, údajně ale pracují na adventních opatřeních.

Bujaré veselí nás na Silvestra nejspíše nečeká. Ačkoliv si právě tento rok zaslouží, abychom mu uvolněně zamávali, epidemiologická situace oslavám nenahrává. Přesněji, i ti největší experti netuší, co se bude dít za týden, dva, natož za měsíc. „Epidemická data se v čase dynamicky mění, proto nelze přesně predikovat, jaká opatření budou pro uvedené období platná,“ odpověděla  stroze pro Blesk Zprávy tisková mluvčí ministerstva zdravotnictví Klára Doláková.

Doláková zmiňuje, že na konkrétních doporučeních pro adventní období se intenzivně pracuje. „Zatím platí, že maximálně apelujeme na občany, aby omezili sociální kontakty na co nejmenší možnou míru,“ dodává. 

Každá ves, jiný PES?

Podle stávajícího čtvrtého stupně protiepidemiologického modelu PES se můžeme scházet jen v šesti. Vláda se nyní špičkuje, zdali od pondělí postoupíme do třetího stupně, kdy už bychom se mohli scházet v deseti osobách a bez zákazu vycházení. Podle aktuálních informací ale k tomu nejspíše nedojde. 

V náznacích mluví ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), který na páteční tiskové konferenci uvedl, že se uvidí v neděli. Prozatím je ČR v průměru na 57 bodech, po vyřazení Prahy se ale rázem přehoupne nad 60 - tedy na čtvrtý stupeň. Nad možným otevřením obchodů, restaurací i sportovišť tak stále visí velký otazník. Premiér Andrej Babiš (ANO) třetí stupeň od pondělí také neslíbil, naopak v rozhovoru pro Blesk v pořadu Epicentrum uvedl, že doufá „že se do třetího stupně dostaneme dva týdny před Vánoci“.

Video  Babiš: Doufám, že se dostaneme do trojky dva týdny před Vánoci.  - Blesk
Video se připravuje ...

Češi tak mají s plánováním na Silvestra prozatím smůlu. Je totiž i možné, že by PES měl po krajích odlišné stupně. Na místech, jako je Valašsko nebo Liberecký kraj, kam se i často dojíždí na chalupy a chaty, se číslo pohybuje na čtvrtém stupni, jak vyšlo z páteční tiskové konference ministerstva zdravotnictví. Po pronajmutí chaty pro několik rodin by se tak muselo nejspíš od smlouvy ustoupit, aby lidé neporušovali vládní nařízení.

Silvestrovské oslavy navíc bývají spojené s lyžováním a i nad povolením této aktivity se čile diskutuje. „Pro tuto oblast by bylo v takovém případě nezbytné vydefinovat, za jakých podmínek by fungovala (např. management front na vlecích apod.). I toto je nyní v diskusi,“ uvádí pro Blesk Doláková.

Zatímco v Německu či ve Francii plánují uzavření lyžařských středisek do konce roku, Česko by rádo svá střediska otevřelo. Ve hře je však omezení počtu lyžařů na sjezdovkách i u vleků.

Dříve plno v září, nyní čekají Češi na last minute

Vánoční svátky ale jsou už za rohem a stejně tak i Silvestrovské pobyty. Češi tak obrazně řečeno čekají u telefonu, aby si mohli nějaký pobyt objednat, až jim to posvětí vláda. „Zatímco běžně bývají nejžádanější lokality vyprodané již začátkem září, tak letos vzhledem k pandemii a zavřeným hotelům je situace dost jiná. Rozhodující v tuto chvíli bude, zda budou moci hoteliéři naplno otevřít. V tom případě lze očekávat, že zejména na horách se kapacity rychle naplní,“ konstatoval pro Blesk Zprávy ředitel Slevomatu Ladislav Veselý. 

Jsou ale i místa, která už nyní hlásí plné kapacity. „U vánočních pobytů máme u nás i letos kapacitu pomalu naplněnou. Na Vánoce navíc vždy cíleně snižujeme počet pokojů, které lze obsadit, aby hosté měli větší pocit klidu a komfortu. Lidé si ani letos nechtějí odpustit svou vysněnou vánoční pohodu a tím, že garantujeme bezplatné storno v případě pokračujících omezení, nic neriskují,“ říká Martina Žáčková, PR manažerka Wellness hotelu Horal a Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích na Valašsku.

Více než na tuzemské pobyty pak Češi sází na výjezd do zahraničí. „Ze strany našich klientů byl největší zájem o SAE a Egypt. U Emirátů ale řadu klientů odrazovala povinnost testovat se už před odletem. Do prodeje jsme proto zařadili silvestrovské pobyty v SAE s charterovým letem, u kterého testy povinné nejsou,“ uvádí pro Blesk Zprávy mluvčí CK Fischer Jan Bezděk. 

Klienti tedy nemusí platit test před odletem, otestováni budou zdarma až po příletu přímo na letišti. „Pokud by bylo testování na covid povinné i po příletu do České republiky, zajistíme ho našim klientům za výhodnější cenu 990,- Kč,“ doplňuje s tím, že cestovatelé jsou zdarma otestování po příletu do dané destinace. Podle Bezděka si vánoční a silvestrovskou dovolenou zatím koupilo na 1200 Čechů, a to hned první týden od spuštění prodeje.

Nejčastěji Češi volí Turecko, Rhodos či Mallorku. Obchodní ředitel Exim tours Petr Kostka dodává, že u nich je pak v oblibě Egypt, ale i Tunisko. Podobně hovoří mluvčí agentury InviaAndrea Řezníčková - kromě země faraonů vévodí Zanzibar, Kanárské ostrovy a Maledivy.

Video  Takhle to v Praze bouchalo o silvestrovské půlnoci na přelomu roku 2019 a 2020.  - Amos Chapple Photography
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sekebo ( 28. listopadu 2020 09:59 )

Párty, školy, zimní střediska, koncerty a letadla, tato prostředí miluje kovid nejvíce

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa