Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vláda napíná obchodníky i kadeřnice: O rozvolnění rozhodne v neděli. Co doporučí Blatný?

Aktualizováno -
27. listopadu 2020
17:55
Autor: ČTK, sab - 
27. listopadu 2020
11:25

Ministři budou v neděli rozhodovat o dalším uvolnění opatření proti šíření koronaviru. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) se daří epidemii brzdit, ale ne tak rychle, jak si on i odborníci přejí. Premiantem mezi kraji je Praha, pokud by se nezapočítávala do celkového protiepidemického systému PES, celé Česko by na 57 bodů, které značí třetí stupeň nedosáhlo. Blatný zatím neprozradil, jestli doporučí kabinetu v neděli rozvolnění. Premiér Andrej Babiš (ANO) ale v Epicentru Blesku naznačil rozvolnění až dva týdny před Vánoci.

Z aktuálních dat ministerstva zdravotnictví vyplývá, že rizikové skóre PES, od kterého se odvíjí plán rozvolňování, zůstává pátý den na 57 bodech, tedy ve třetím z pěti stupňů pohotovosti. Podle plánu rozvolňování se skóre musí držet před přechodem k dalšímu uvolnění na stejném stupni nejméně sedm dní, nyní je Česko na čtvrté příčce škály.

Vzorná Praha, problémy na Karlovarsku

„Brzdění pokračuje, ale méně rychle, než jsme si přáli,“ shrnul ministr zdravotnictví Jan Blatný. Zdůraznil rozdíly mezi jednotlivými kraji. „Bez Prahy by skóre pro zbytek země nikdy nedošlo do stupně 3,“ řekl Blatný s tím, že ale opatření se budou i tak dělat plošně a ne zvlášť pro jednotlivé regiony. Důležité podle ministra je, ay nemocnice postupně mohly obnovit necovidovou péči.

57 bodů na stupnici rizikového skóre je podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška velice hraničních. Pouze pět krajů z ČR se alespoň na jeden den dostalo do stupně 3. Nízké skóre zbytku republiky udržuje Praha a Moravskoslezský kraj. Rizikový je naopak Vysočina, Pardubický, Královéhradecký a Karlovarský kraj, tam občas hodnoty zasahují až do stupně 5.

Rozdíly podle Duška mohou být rizikové a je potřeba zvážit, jak k nim přistupovat.

„V žádném případě to nebude tak, že by se skóre přepočítalo bez Prahy,“ ujistil ministr zdravotnictví Jan Blatný. Na nedělním jednání vlády se rozhodne o přechodu do stupně 3 od pondělí. Kdyby se situace v některých krajích zhoršovala, může to rozhodnutí ovlivnit, řekl Blatný. Základním zdrojem informací je PES.

V neděli vše může být jinak, naznačil Blatný

Jak vláda v neděli o uvolňování rozhodne, není ani po tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví o moc jasnější. „Data, která jsou dnes, nemusí být stejná v neděli, mohou být v neděli lepší, mohou být o mnoho horší,“ řekl neurčitě ministr Blatný.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek řekl, že situace v ČR není jednoznačná a situace je rozdílná v jednotlivých částech země. Zátěž v populaci podle něj postupně pozvolna klesá. Neklesá ale tak rychle jako v minulosti. Situace však není plně stabilizovaná, procento pozitivních testů je však stále vysoké, reprodukční číslo je aktuálně 0,89, před týdnem to bylo 0,7.

„Ten nárůst z 0,7 na 0,9 je už varovný. Pokud by epidemie začala nabírat nový dech, poznali bysme to na hodnotě nad 1,“ řekl šéf ÚZISu Ladislav Dušek. V rizikovějších regionech je vysoká nálož seniorních pacientů.

PSA bez nouzového stavu dostane Sněmovna

Přepracovanou verzi protiepidemického systému PES bez nutnosti nouzového stavu představí Blatný ve Sněmovně. Nebyl by potřeba v nejmírnějším stupni a opatření by pak byla spíš regionální, řekl dnes také. Bez dalšího souhlasu Sněmovny skončí nouzový stav 12. prosince.

Nová varianta, kterou žádala Sněmovna, je podle Blatného připravena. „Je to přepracováno tak, aby ve stupni jedna byla opatření, kterých je možno dosáhnout bez nouzového stavu, a aby také z toho bylo jasno, kde je bude možno dosáhnout,“ uvedl ministr.

V principu se podle něj opatření lišit nebudou. „Zásadně se ale bude lišit to, že je nebudeme aplikovat plošně, ale jenom cíleně na konkrétní lokality díky aplikaci zákona o ochraně veřejného zdraví konkrétními hygienickými stanicemi,“ dodal.

Sněmovna minulý týden požádala vládu, aby revidovala systém PES tak, aby první stupeň nevyžadoval nouzový stav, a definovala stav nula, kdy PES nebude vyžadován vůbec. Nulový stav v nové verzi ale podle Blatného dnešního vyjádření nebude. „Jakmile proočkujeme kolem 60 až 70 procent populace, potom můžeme poslat PES do výsluhy,“ řekl ministr v neděli v pořadu Partie TV Prima.

Do normálního provozu se nemocnice vrátí až za pár měsíců

Koordinátor lůžkové péče Vladimír Černý řekl, že dochází k poklesu pacientů a to i těch, kteří jsou napojeni na ECMO, což jsou nejtěžší pacienti. Zátěž se snižuje i v rizikovějších krajích. Zahájení „normální“ péče je pozvolné, ale zahájila ho většina nemocnic. Do původního rozsahu se ale nemocnice dostanou až v řádu jednotek měsíců.

Počet personálu však ještě není takový, aby se nemocnice obešly bez mediků, i když je snaha už je stáhnout a nechat je pokračovat ve výuce.

Ministr zdravotnictví Blatný uvedl, že v případě potřeby může Česko léčit i zahraniční pacienty, a to například i na plicní ventilaci. Stále se také budou udržovat kapacity pro případný nárůst českých pacientů. Rozhodnutí umožnit léčbu cizinců je na ministerstvu zahraničí, které se případně domluví s daným státem a poté na vládě. Pacienti by podle domluvy mohli zamířit do motolské nemocnice a do Fakultní nemocnice Brno.

Na hromadné testování posílí hygieny

Za poslední týden se v Česku z covidu 19 vyléčilo okolo 60 tisíc osob. Mírně poklesl i počet pozitivně diagnostikovaných. Hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová na pravidelné tiskové konferenci ale také řekla, že jsou vidět drobné nárůsty pozitivních případů třeba ve zdravotnických zařízeních, školách, zařízeních sociálních služeb i ve věznicích.

Kapacity hygien a call center jsou podle ní dostatečné a zlepšila se „dovolatelnost“. Rážová řekla, že plánují kapacity posílit v souvislosti s testováním učitelů, a to od 4. 12. a také od 18. 12., kdy se má uskutečnit dobrovolné testování občanů.

Testování pedagogických pracovníků, tedy nejen učitelů, ale třeba i vychovatelů začne 4. prosince. Nabídnuto bude všem, ale neude povinné. Podle předpokladů ministerstva školství se to bude týkat 200 tisíc lidí.K testovacím místům přibydou i odběrová místa armády a hasičů. Zapojí se i lékaři z ambulancí a dobrovolnické organizace. „Použijeme to jako pilotní projekt pro to plánované testování, které bude před Vánoci a během Vánoc nabídnuto všem občanům, jedná se o testování antigenními testy,“ doplnil Blatný.

S covidem, nebo na covid?

Ministerstvo zdravotnictví dělalo pilotní analýzu příčin úmrtí lidí pozitivních na koronavirus. Ve 30ti procentech to bylo úmrtí v souvislosti s nemocí covid19, v 60ti procentech to bylo vlivem kombinace vážných nemocí a covidu19 a v deseti procentech pozitivní lidé umírali z jiné příčiny a tedy bez souvislosti s nemocí covid19.

„Z těch dostupných podkladů nejsme schopni toto uzavřít, a proto byla založená expertní skupina, která půjde do dokumentace u těch mnoha tisíců pacientů a bude se snažit najít odpověď na otázku, jaká byla míra příčinné souvislosti,“ řekl národní koordinátor intenzivní péče Vladimír Černý.

Video  Babiš: Doufám, že se dostaneme do trojky dva týdny před Vánoci  - Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dessy ( 29. listopadu 2020 14:51 )

Děláte dobře, pro specializované elektro, mají větší výběr a budete na tom oba lépe, vy i obchod. Já takové věci opravdu kupuji tam, kde se prodávat mají. Zrovna tak boty apod. A přes e-shop? Copak vím, zda mi padnou, dnes je číslování všude jiné. Ne, každý ať prodává čemu rozumí a má výběr.

dessy ( 29. listopadu 2020 14:44 )

Jsem smíchy málem spadla pod stůl!

ostuda ( 28. listopadu 2020 02:03 )

přesně!!

ostuda ( 28. listopadu 2020 01:57 )

taky je to pro ně ten nejlepší orgasmus rozhodovat co nám ovcím povolej nebo nepovolej, aspoň jim to teda přímo kouká z očí
akorát ty čísla do statistik musej ještě nějak dohrát

joanna5 ( 28. listopadu 2020 00:01 )

tak to prozradte, o co deset mesicu jde

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa