Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zákaz vycházení po 21:00 i návštěv přátel. Macron čelí kritice, Brigitte shodila roušku

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
15. října 2020
16:23

V Paříži a několika dalších velkých francouzských městech bude kvůli šíření koronaviru od soboty platit zákaz nočního vycházení. V televizním rozhovoru to oznámil prezident Emmanuel Macron (42). Vláda krátce před jeho vystoupením uvedla, že od soboty na území celého státu opět zavede zdravotnický nouzový stav. Právě ten poskytuje podle agentury AFP právní rámec pro přijetí některých opatření, včetně zákazu vycházení. Prezident nepotěšil hlavně pracovníky v gastronomii.

„Zákaz vycházení bude trvat čtyři týdny a parlament požádáme, aby jej prodloužil do 1. prosince. Šest týdnů se nám zdá užitečných,“ uvedl Macron.

Vycházet nebudou moci lidé v určených městech od 21:00 do 6:00. Kromě Paříže a regionu v jejím okolí, takzvaného Ile-de-France, se opatření týká také druhého největšího města Marseille a jeho okolí, Grenoblu, Lille, Lyonu, Rouenu, Saint-Étienne, Toulouse a Montpellieru.

První dáma Francie Brigitte Macronová v Elysejském paláci hostila první dámu Mexika Beatriz Gutiérrezovou Müllerovou První dáma Francie Brigitte Macronová v Elysejském paláci hostila první dámu Mexika Beatriz Gutiérrezovou Müllerovou | Reuters

Poslední „vycházky“ před zpřísněním opatření si užívala první dáma Brigitte Macronová (67), ta tento týden v Elysejském paláci hostila první dámu Mexika Beatriz Gutiérrezovou Müllerovou. Přivítaly se sice v rouškách, po chvilce je však shodily.

První dáma Francie Brigitte Macronová v Elysejském paláci hostila první dámu Mexika Beatriz Gutiérrezovou Müllerovou První dáma Francie Brigitte Macronová v Elysejském paláci hostila první dámu Mexika Beatriz Gutiérrezovou Müllerovou | Reuters

Francouzi nesmí ke kamarádům

Zákaz nočního provozu bude v těchto městech podle Macrona platit mimo jiné pro restaurace, kina či divadla. Lidé také nebudou moci navštěvovat své přátele. Dodržování restrikcí bude kontrolovat policie a v případě porušení bude ukládat pokuty ve výši zhruba 3680 korun.

Macron v rozhovoru současnou situaci označil za „druhou vlnu“ epidemie, která je ale odlišná od té první, neboť se virus SARS-CoV-2 šíří na území celé země.

Zároveň ale zdůraznil, že on a vláda nad situací neztratili kontrolu. Nová opatření proti šíření koronaviru musí být podle Macrona přiměřená, celostátní uzávěra jako na jaře by taková ovšem nebyla. Cílem oznámených opatření je podle prezidenta udržet hospodářství v chodu.

Macron: Nezratili jsme kontrolu

Krátce před Macronovým vystoupením vláda premiéra Jeana Castexe oznámila, že kvůli zhoršení epidemické situace zavede od soboty nouzový stav ve zdravotnictví, aby bylo možné přijmout kroky přiměřené zdravotní hrozbě.

Současný stav označuje vládní dekret za „zdravotní katastrofu“. Nouzový stav ve zdravotnictví vláda zavedla kvůli epidemii covidu-19 už v březnu, s výjimkou některých zámořských území skončil 10. července.

Koronavirus v Paříži: Restauratéři protestují kvůli obavám z dalších omezení (2.10.2020) Koronavirus v Paříži: Restauratéři protestují kvůli obavám z dalších omezení (2.10.2020) | Reuters

Ve Francii, která má na 67 milionů obyvatel, se za posledních 24 hodin nákaza koronavirem prokázala u 22 951 lidí. S covidem-19 zemřelo dalších 104 nakažených, a celková bilance mrtvých tak překonala hranici 33 tisíc. Podle francouzského ministerstva zdravotnictví je nyní v nemocnicích více než 9100 lidí s koronavirem, což je nejvíce od 25. června.

„Jsme na konci se silami, už nemůžeme.“

Prezident Macron vyhlášením zákazu vycházení rozzlobil pracovníky v gastronomii. Celé odvětví je podle předsedy svazu hoteliérů a gastronomických podniků GNI Didiera Cheneta na konci sil. „Jsme na konci se silami, už nemůžeme,“ prohlásil v rádiu Franceinfo šéf GNI Chenet.

„Jak máme naložit se zaměstnanci, kteří musejí být v 21:00 hodin doma?“ ptal se. „Nejsme žebráci, chceme pracovat, ale protože je nám v práci bráněno, měli by viníci převzít odpovědnost,“ dodal s tím, že vina za současný stav leží na bedrech francouzské vlády. Podle Cheneta nestačí, že stát v rámci kurzarbeitu dorovnává výpadek příjmů ze 100 procent.

Francouzské restaurace byly po celé týdny zavřené již při jarní vlně koronaviru. Momentálně jsou v mnoha regionech se zvýšenou mírou nákazy uzavřeny bary, restaurace fungují za přísných hygienických opatření a s omezeným počtem hostů u jednoho stolu.

jajas ( 15. října 2020 19:38 )

Frantíci to mají ještě vypracovanější. U nás es zavírají hospody v osm večer a oni nesmí vycházet od devíti večer....paráda!

strejda777 ( 15. října 2020 19:01 )

No, takže i ve Francii viní za všechny zákazy vládu, je to všude stejné, za všechno mohou vlády. Nejvíce se mi na tom líbí to, že ti co kritizují a nadávají sami neví, jak co kdy dělat, chytrolíni.....

gejzovic ( 15. října 2020 17:49 )

Jen kdyby byla ve Francii takova opozice jako u nas,těžko by si to dovolil,to by mu Adamova za kdakala

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa