Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Česku zoufale chybí lůžka: Nakažení do hal a na stadiony? Prymula zmínil kolaps nemocnic

Aktualizováno -
15. října 2020
15:00
Autor: ČTK, Sabina Dračková - 
15. října 2020
08:50

Situace v nemocnicich začíná být kritická,zoufale chybí lůžka. Armáda v Praze rozvine polní nemocnici, oznámil to ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Ministr zdravotnictví Roman Prymula chce mobilizovat stadiony a haly, aby mohla být lůžka i tam.

Lůžek v nemocnicích bude kvůli stoupajícímu počtu pacientů s covidem-19 potřeba o 5000 více, z nich 700 s plicními ventilátory. Nemocnice mají omezit zbytnou péče, co nejdříve pacienty propouštět a vyhradit další lůžka při zachování akutní péče. Vyplývá to ze zprávy národního koordinátora intenzivní péče Vladimíra Černého k datům dispečinku intenzivní péče, které zveřejňuje Ústav zdravotnických informací a statistiky.

„Ke dnešnímu dni je stav lůžkových i přístrojových kapacit celkově dostačující ke zvládnutí aktuálního počtu pacientů s covidem-19 vyžadující hospitalizaci, jakkoliv existují mezikrajové rozdíly,“ uvedl Černý.

Prymula zmínil stadiony i haly

Jenže panují obavy z toho, co dál, pokud počet nakažených a především hospitalizovaných dál rychle poroste. Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) se bude muset původně plánovaný počet míst pro nemocné s koronavirem kvůli rostoucímu množství případů zdvojnásobit, lůžka mohou být i na stadionech nebo v halách, upozornil.

„My musíme opravdu teď mobilizovat i rezervní kapacitu. Budeme mobilizovat různé stadiony, haly tak, abychom byli schopni etablovat lůžka i tam,“ řekl ministr.

Jde přitom o scénář, který probíhal na jaře např. v Itálii, ale i mnoha dalších zemích, kde probíhala příprava narychlo a uzpůsobení prostor, jako jsou právě stadiony a haly, v momentech, kdy běžná lůžka v nemocnicích nestačily. Tomuto nebezpečí nyní čelí i Česko.

Nemocnice připravují nouzové kapacity

„V současnosti každá nemocnice připravuje nouzové kapacity lůžek, což jsou lůžka z oddělení, která by se v okamžiku potřeby a vyčerpání existující kapacity využila pro poskytování péče o pacienty s covidem-19,“ pokračuje Černý.

Zvyšovat počet lůžek mimo nemocnice kvůli koronavirové epidemii by měl stát začít podle premiéra Andreje Babiše (ANO) už tento víkend.

V areálu výstaviště v pražských Letňanech by měla za pomoci armády vzniknout polní nemocnice s 500 lůžky. Celkem se jich v Česku plánuje 4000.

Polní nemocnici v Letňanech vláda probere v pátek

O polní nemocnici v Letňanech přitom vláda rozhodne v pátek odpoledne, kdy se proběhne další mimořádné zasedání - opět prostřednictvím telekonference.

„V sobotu by měla začít výstavba kapacit v areálu výstaviště Letňany,“ potvrdil vicepremiér Hamáček. „Armáda v pražských Letňanech rozvine polní nemocnici, jejíž kapacita bude navýšena až na 500 lůžek,“ řekl pak ČT s tím, že vojáci využijí stávající stavby a hangáry. Lůžka půjdou ze státních hmotných rezerv, ty jich mají 2 500.

„Všichni si uvědomujeme, že situace je vážná a musíme ji společně zvládnout. Boj s epidemií je teď nejen pro armádu úkol číslo jedna. Do Letňan přesuneme vybavení našich polních nemocnic. Plánování a výstavba záložního zdravotnického zařízení proběhnou v řádu dnů,“ uvedl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Kde vzít personál?

Obsluhovat polní nemocnici bude vojenský personál i zdravotníci, Hamáček zmínil i zapojení mediků. Hamáček ale neměl ve čtvrtek ráno informaci, zda budou stačit personální kapacity. „Ty kapacity budou muset být, budou se muset nakombinovat a ministerstvo (zdravotnictví) to právě teď řeší,“ řekl.

Nemocnice - třeba ta Na Bulovce - už se ozývají, že za současného provozu nebudou schopni personál uvolnit. Otázce, kde se tedy sestry a lékaři vezmou čelil v ečtvrtek i premiér Babiš. „Určitě, ale to je otázka na pana ministra Prymulu. To je jeho úkol,“ řekl s tím, že společně komunikují a přihlásila se další firma s nabídkou lůžek. Na personálu se prý pracuje. „I s armádou se počítá, tam máme nějaký nepochopitelný zákon, že naše armáda nemůže pomáhat na území ČR, jenom na misích, takže to je taky potřeba řešit,“ dodal Babiš.

Předběžná dohoda s Němci: Pomohou v nejhorším

Babiš před odletem do Bruselu novinářům také řekl, že kvůli očekávanému zvýšení počtu nemocných kontaktoval i lázeňská zařízení a hovořil „s bavorskou stranou“. Chce ale, aby nápor zvládlo Česko samo.

„Všude nákaza stoupá, my máme ústní přísliby. Nespoléháme se na to a děláme vše, abychom to zvládli doma,“ uvedl premiér.

„Máme předběžnou dohodu s Němci, že pokud by došlo k přetížení českého zdravotního systému, zejména co se týče kapacity covidových lůžek, tak budeme moci využít kapacity německých nemocnic v příhraničních regionech,“potvrdila Novinkám mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová.

Hamáček také oznámil, že rovněž hasiči požádali v evropském mechanismu civilní ochrany o pomoc s lůžky ze zahraničí. ČR vloží do systému žádost o vybavení i personál. „Bude to samozřejmě záviset na jednotlivých členských státech EU, jak se k tomu postaví, budeme o tom samozřejmě vyjednávat,“ uvedl ministr vnitra.

„Já jsem se ptal, jestli mám tady na Radě něco požadovat, ale samozřejmě toho personálu... Budu potom, ještě můžeme o tom samozřejmě individuálně jednat s některými okolními státy nebo jinými,“ řekl neurčitě Babiš v Bruselu, kam odjel na jednání s šéfkou Evropské komise. Možnosti podle něj řeší také ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a „všichni kolegové, protože nemáme moc času“.

Čísla jsou katastrofální, přiznal Babiš

Babiš s Hamáčkem, který je šéfem Ústředního krizového štábu, řešili ve čtvrtek i to, že vedle přípravy náhradních prostor bude třeba oslovit „další struktury“. Na výběru míst krizový štáb spolupracuje s kraji.

„Nemáme čas, prognóza není dobrá, čísla jsou katastrofální a skutečně to velice, velice spěchá,“ upozorňuje Babiš.

Prymula: Zůstaňte doma

S jasnou výzvou přišel ve čtvrtek dopoledne i ministr zdravotnictví Roman Prymula. Na twitter přidal krátké video, kde říká jedinou větu: „Prosím vás všechny, zůstaňte doma.“

V dalším videu pak vysvětluje, že kapacita našeho systému bude brzy výrazně postižena, protože počet nových hospitalizací stále dramaticky stoupá. Podle Prymuly by lidé měli chodit maximálně do práce a na nákup nebo zařídit nezbytné věci.

Prymula o situaci jednai i se šéfy fakultních nemocnic. Ty přitom začaly péči pro necovidové pacienty omezovat už v minulých dnech.

„Ta opatření jsou už poměrně bolestivá, protože nad rámec té původně deklarované kapacity ji musíme prakticky zdvojnásobit. Důvod pro to je zřejmý. Blížíme se do fáze, kdy naše běžná kapacita může být ohrožena, tak jak nám kontinuálně narůstají hospitalizovaní pacienti. Dohodli jsme se s řediteli, že budou v tuto chvíli omezovat už elektivní péči, tedy péči, která je plánovaná, a připraví se uvolnění této kapacity na nápor pacientů covid pozitivních,“ řekl ministr ve videu na twitteru.

V dalším videu na twitteru Prymula uvedl, že narůstající počty nakažených koronavirem „směřují do pásma“, kdy se může stát, že pro pacienty nebude v českých nemocnicích dost lůžek s intenzivní péčí.

Prymula také v jednom z videjí popisuje, jak by vypadal kolaps nemocnice. „Kolaps nemocnice je situace, kdy už nemůžeme přijímat další pacienty a přesto ti se hromadí. Máme je na chodbách, nemáme volná lůžka, nemáme kapacity jak intenzivní péče, tak nemáme ventilátory, ani kyslík. To je situace, které se samozřejmě chceme vyhnout,“ podotkl s tím, že se to ale „může stát“.

Podle neveřejné predikce Ústavu zdravotnických informací a statistik (ÚZIS), kterou mají k dispozici Hospodářské noviny, Aktuálně.cz a Deník N, se kapacita nemocnic i při nejoptimističtějším vývoji koronavirové epidemie na konci října vyčerpá. Scénář ukazuje, že ve druhé polovině měsíce bude přibývat v průměru téměř 7000 nakažených denně a úmrtí bude v říjnu téměř tisíc. Naopak nejkrizovější varianta počítá s 22.000 nakaženými za den a 1755 zemřelými.

Zásoby ochranných pomůcek jsou podle Babiše dostatečné, pokud některým nemocnicím chybí, mají oslovit Ústřední krizový štáb.

Polní nemocnice na dlouho?

Vzhledem k tomu, že stále stoupají počty hospitalizovaných, nelze říci, jak dlouho budou náhradní kapacity potřeba, podle Hamáčka to bude „relativně dlouho“.

Budovat se podle Hamáčka bude muset i na dalších místech v Česku, ne však v takovém rozměru jako v pražských Letňanech. „Ta výstavba záložních lůžek už se plánuje nějakou dobu, ty objekty jsou vytipovávány,“ ujišťuje Hamáček.

Hamáček ve středu po jednání krizového štábu řekl, že hasiči a armáda společně s hejtmany vybírají záložní objekty a příslušný personál k zajištění až 10.000 lůžek. 

Medici budou i přebalovat nebo krmit

Podle Prymulova pondělního vyjádření by mělo v nemocnicích personálně oslabených kvůli epidemii koronaviru pomáhat až 2400 mediků čtvrtých a pátých ročníků a studenti absolventských ročníků dalších profesí, například budoucí farmaceuti či zubaři.

Studenti mají pomoct zdravotnictví oslabenému nemocností lékařů a sester i zavřením prvních stupňů základních škol. „Bereme mediky a zařazujeme je tam, kde se to hodí. Teď nejčastěji byli na odběrovém centru nebo míří do těch zdravotnických ošetřovatelských pozic. To se týká hygieny, krmení, převlékání postelí,“ popisuje mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Marie Heřmánková.

Právě tady medici umožní, aby se zkušené sestry mohly starat o covidové pacienty a oni o necovidové. „Potřebujeme, aby zastali práci za některé ty zdravotníky, aby ta odborná kvalifikovaná sestra nemusela zastávat tu práci třeba přebalování,“ říká Heřmánková s tím, že nezdravotnické dobrovolníky zatím nevyužívají.

Podobná je situace i ve Fakultní nemocnici Motol. „Primárně dáváme přednost medikům, protože mají zkoušky jako ošetřovatelé,“ řekl Blesk Zprávám ředitel nemocnice Miloslav Ludvík. Zatím ani zde neberou nezdravotníky, šéf nemocnce však zdůrazňuje: „Já se nechci ničeho vzdávat, protože situace na bojišti se vyvíjí každým okamžikem.“

Nemocnice shání i „nezdravotnické“ dobrovolníky

Jsou ale i nemocnice, kde už se přes týden shánějí po těch, kteří zdravotnické vzdělání nemají. Takovým případem je třeba Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně. Vytváří si databázi těch, které budou v případě nutnosti oslovovat.

„Využili bychom je v obslužném provozu jako je třeba kuchyně, sklady a podobně,“ popsal Blesk Zprávám mluvčí nemocnice Egon Havrlant. Podobnou výzvu dělali už dříve třeba v Kroměříži nebo v uherskohradišťské nemocnici. I nemocnice v Ústeckém kraji začaly hledat dobrovolníky. Přihlásit se může prakticky kdokoliv, kdo je straší 18ti let.

Nemocnice v Děčíně, Ústí nad Labem, Teplicích, Mostě a Chomutově mají i registrační formulář. „Děkujeme vám za zájem nabídnout pomoc v některém ze zdravotnických zařízení Krajské zdravotní, a.s. Prosíme o vyplnění krátkého registračního formuláře, který nám pomůže zařadit Vás do činností, které odpovídají Vaší kvalifikaci a znalostem,“ uvádí Krajská zdravotní a dodává: „Možnost pomoci má každý, tedy osoby se zdravotnickým vzděláním i nezdravotníci, bývalí kolegové, důchodci i studenti.“

Nemocnice přichází o personál nejen kvůli jejich onemocnění, ale i kvůli zavření škol. Ne všichni totiž poslali svoje děti do náhradních škol.

Výzva českým lékařům v cizině: Vraťte se, prosím

Prezident České lékařské komory Milan Kubek zveřejnil na facebooku naléhavou výzvu zejména pro anesteziology a lékaře kvalifikované pro poskytování intenzivní péče. „Vraťte se, prosím, na čas domů pomoci našemu zdravotnictví,“ uvádí.

Kubek také upozorňuje své kolegy, že větším nebezpečím než chybějící nemocniční lůžka, se stává nedostatek kvalifikovaných lékařů a zdravotních sester. „Situace je opravdu vážná, a proto se jako prezident České lékařské komory tímto obracím na všechny lékaře a lékařky, kteří v uplynulých letech odešli pracovat do zahraničí a mají potřebnou kvalifikaci i zkušenosti, aby se, pokud to jejich pracovní a rodinná situace dovolí, alespoň na čas vrátili domů a pomohli svým bývalým kolegům v našich nemocnicích,“ napsal Kubek.

Vraťte se, prosím, na čas domů pomoci našemu zdravotnictví Situace je opravdu vážná, a proto se jako prezident České...

Zveřejnil(a) Česká lékařská komora dne Středa 14. října 2020

V Česku ve středu přibylo 9544 prokázaných případů nemoci covid-19, nejvíc za jediný den od začátku epidemie. Dosavadní maximum z pátku bylo o 927 nižší. V nemocnicích je 2678 pacientů s koronavirem.

Video  Zavřené restaurace i školy: Vláda po šestihodinovém jednání oznámila rázná opatření  - abl
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sekebo ( 16. října 2020 04:57 )

Opozice pod vedením prozíravých Němcové a Pekarové Adamové by mohla uspořádat na Karlově mostě seminář s bohatým rautem a alespoň 2000 lidmi, na téma "Jak skončit s koronavirem". Z června už to mají nacvičené.

strfnadice ( 16. října 2020 04:55 )

KAŠPAŘ

strfnadice ( 16. října 2020 04:54 )

Zůstaňte DOMA.... do práce bude chodit kdo??? Když můžu chodit do práce tak si můžu chodit i tam kam já chci!!!!!

Pohybovenadany ( 16. října 2020 04:47 )

Prymulo , tak povolej záložáky ....mimochodem , vede ten hokej ve Špindlu ? Už chystaji trybuny pro 13 tisic diváků ? Myslím , že i v neděli bude rachot na Staromáku !

Pohybovenadany ( 16. října 2020 01:34 )

Na náměstí lůžka at všichni vidí pod co se lampasak s premiérem podepsali . Mimo jiné , hokej ve Špindlu bude ? Pod taktovkou Jágr&Zeman ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa