Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nakažených je o statisíce víc, vláda sleduje špatná čísla, varuje biochemik Trnka

Autor: Lucie Ješátková - 
15. října 2020
05:00

V Česku je o stovky tisíc nakažených s covidem víc, než je oficiálně známo! Tvrdí to alespoň biochemik Jan Trnka (42). Podle něj je zapotřebí sledovat úplně jiná data a veřejnost přimět k nošení roušek a větší poslušnosti.

V Česku je podle biochemika Trnky až o stovky tisíc nakažených víc, než je vidět z každodenních přehledů. Důvodem je nedostatečné testování i neochota občanů. „Znám případy, kdy lidé schválně nechodí na testy, aby nebyl lockdown nebo aby neměli problémy. Třeba aby nemuseli do karantény, protože by se jim snížily příjmy. Úrovní selhání je spousta,“ řekl pro Radiožurnál.

Nic neříkající čísla

Kabinetem zdůrazňované reprodukční číslo a počty nově nakažených jsou podle Trnky nevypovídající údaje. Vláda by se prý měla zaměřit na významnější data. Například, kolik je nově přijatých pozitivních pacientů v nemocnicích, kteří ale nepřišli primárně s covidem-19. „Čím větší to číslo je, tím víc dosavadní testovací systém nefunguje,“ uvedl odborník.

Sražení reprodukčního čísla se podle něj navíc nemusí podařit v tak krátké době, jak si vláda slibuje. „Říkat, že možná za 14 dní, nebo za 3 týdny se začnou opatření uvolňovat, je nezodpovědné. Je velmi nepravděpodobné, že k tomu dojde,“ myslí si biochemik, který je součástí týmu, jenž se zabývá předpovědí vlivu opatření na vývoj epidemie. Momentálně je prý nejdůležitějším opatřením omezení kontaktů mezi lidmi. Trnka by případné další zákazy nyní směřoval na velká nákupní centra. Ale dodává, že nařízení měla přijít mnohem dřív.

Video  Televizní projev ministra zdravotnictví Romana Prymuly  - ČTK
Video se připravuje ...

Promarněné léto

Zásadním problémem je podle Trnky i zanedbání letní přípravy na druhou vlnu covidu-19. „Je jasné, že není možné postavit nový systém za čtyři měsíce, ale ten čas jsme opravdu promarnili,“ sdělil. Špičkou ledovce všech koronavirových problémů je pak podle něj vládní komunikace s lidmi. Součástí týmu řešící pandemii by podle něj měli být i experti na komunikaci.

Rouška nejlepším přítelem

Povinnost nosit roušky i venku. To je podle Trnky nařízení, které mělo přijít. Plošné nošení ústenek by podle něj lidem vyslalo jasný signál, že situace je opravdu vážná. „Je důležité, aby lidé nosili roušky a dodržovali odstupy. To je stále klíčové,“ uvedl. To, že značná část veřejnosti používání ochranných ústenek odmítá, je podle něj způsobeno nedůvěrou ve vládu a odborníky.

Video  „Při přírůstku nad tisíc funguje jen lockdown. Měkčí opatření měla přijít dřív,“ říká Prokop.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

BoziMilda ( 15. října 2020 22:27 )

A navíc má nejspíš pravdu. Slováci i Rakušané vzorně nosili a rozjíždí se jim to tam fest také. Jak je to možné ?

BoziMilda ( 15. října 2020 22:25 )

„Znám případy, kdy lidé schválně nechodí na testy, aby nebyl lockdown nebo aby neměli problémy. Třeba aby nemuseli do karantény." - To myslí pana premiéra, který honem vymyslel vysoký strop, aby si nemusel nechat polechtat mozek tyčinkou nebo pana hradního poradce pro věci proruské, který na jaře po návratu z Číny chrchlal po pražských restauracích ?

berlin71 ( 15. října 2020 21:02 )

Jak bezohledni jsou ti lide kteri si v pritomnosti druhich lidi nenasadi masku. Nevim jak u vas v cechach ale zde v Berline je to opravdu hrozne. V metru v autobuse se vzdy najdou lide kteri maji jen usta prikrita nebo nemaji zadnou masku. Kdyz je poprosim at si ji nasadi delaji ze me neslysi , kdyz je oslovim podruhe a durazneji tak se zacnou hadat . Vetsi cast techto bezohllednych lidi tvori zeny kolem 20 az triceti let, ale najdou se i muzi . Co to je dneska za mladou generaci ??? Co dokazala dnesni generace??? Kde si berou to pravao ohrozovat verejne druhe lidi ?? Co si vy myslite ze jen vam vadi maska ?? Tak ze kdyz ja si ji nasadimn tim chranim vas ale vy me ohrozujete ,krev se ve me vari a opravdu mam co delat abich nekoho nezmlatil. Uz jsem dokonce premyslel ze si poridim slzny plyn a nastrikam ho nekomu bez masky do oci ,ale nedokazu to i kdyz jsem presvedcen o tom ze pokud me ma nekdo nakazit tak at si to taky uzije.Je to hnusny od dnesni generace ze nebere ohled na chronicky nemocne a starsi lidi . Jsem z toho smutny a zaroven strasne moc nastvany . Opatrujte se a davejte na sebe pozor

Vaclav Trefil ( 15. října 2020 20:29 )

a pak že blbové už nejsou? že všichni pochopili. Kdepak lidská hloupost nemá hranic.

moro ( 15. října 2020 18:20 )

O péči o hrob si nedělej starosti, když to takpujde dal budou jen hromadný, debilo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa