Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Nový ministr školství má covid. Pozitivní test oznámil těsně před jmenováním polské vlády

Autor: ČTK - 
5. října 2020
18:10

Slavnostní jmenování nových polských ministrů bylo v pondělí odloženo poté, co se nákaza koronavirem potvrdila u nastupujícího ministra školství Przemyslawa Czarneka. Do karantény následně musela řada jeho kolegů, informovala agentura Reuters.

Třiačtyřicetiletý nastupující ministr školství oznámil pozitivní test na koronavirus krátce předtím, než měl prezident Andrzej Duda odpoledne jmenovat nové ministry po přestavbě vlády oznámené minulý týden.

„Byl jsem dnes ráno testován kvůli bolesti hlavy, abych neohrozil prezidenta, kabinet a další účastníky dnešních akcí. Cítím se dobře. Nepodceňujte příznaky,“ uvedl Czarnek na twitteru.

Jmenování nových členů kabinetu bylo přesunuto a úřady nařídily domácí karanténu všem, kteří s Czarnekem přišli do kontaktu mezi 2. a 5. říjnem. Mluvčí polské vlády na twitteru oznámil, že mezi lidmi, jimž byla nařízena karanténa, jsou vicepremiér Jacek Sasin, dosluhující ministr školství Dariusz Piontkowski, šéf premiérovy kanceláře Michal Dworczyk a náměstek ministra klimatu Jacek Ozdoba.

Nepříznivý vliv na fungování vlády?

Mluvčí vlády na twitteru uvedl, že „rozhodnutí poslat do karantény členy kabinetu nebude mít nepříznivý vliv na řádné fungování vlády“. Podle něj ministři již mnoho měsíců jednají prostřednictvím videokonferencí.

Czarnek, který je známý kontroverzními výroky na adresu sexuálních menšin, se minulou středu zúčastnil akce, při níž předseda vlády Mateusz Morawiecki za přítomnosti mnoha nových ministrů oznámil změny v kabinetu.

Podle polské soukromé televize TVN premiér zrušil svou návštěvu Slezska. Osmatřicetimilionové Polsko dosud zaznamenalo 102 080 případů nákazy koronavirem a 2659 mrtvých s covidem-19.

Video  Zeman s první dámou Ivanou v Polsku: Překonal schod, pozdravil Dudu s manželkou Agatou a poslechl si českou hymnu  - Youtube / Prezydent.pl
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa