Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Je to jako být uvězněný v koupelně.“ Karanténa na luxusní lodi uvěznila 3700 pasažérů

Autor: tsv, ČTK - 
12. února 2020
15:35

Matthew Smith (57), jeden z cestujících na výletní lodi Diamond Princess, je již od 5. února vězněm své kabiny. Na vzduch se na několik minut podívá jen párkrát za den. Z 3700 pasažérů je již 175 potvrzených nakažených. Karanténa by měla skončit 19. února, pokud nedojde k dalším komplikacím.

Přítomní na lodi jsou každý den podrobeni důkladným prohlídkám, které mají potvrdit či vyvrátit nakažení koronavirem. Stísněné prostory kabin, ve kterých jsou pasažéři nuceni pobývat, vyvolávají klaustrofobii a zhoršení psychického stavu cestujících.

„Představte si, že jste uvěznění ve vlastní koupelně,“ popisuje situaci Smith. „Je to celkem deprimující, když se zamyslíte nad tím, kolik dnů ještě zbývá.“

Společnost Princess Cruises, které loď patří, nakázala zaměstnancům na palubě změnit původní plány a postupovat podle nových instrukcí. Vedení firmy chválí iniciativu posádky, která přítomným třikrát denně nosí jídlo, léky a čerstvé ručníky.

„Kapitánovi a posádce dáváme jedničku s dvěma hvězdičkami za jejich odpověď na výzvu ke karanténě. Museli čelit situaci, se kterou, předpokládáme, nepočítali,“ sdělili manželé Smithovi.

Americkému televiznímu médiu CNBC poskytl Matthew rozhovor, kde popisuje neúnavnou snahu posádky pasažérům situaci zpříjemnit. Video sdílela televize CNBC na svém twitterovém účtu.

 

Nákaza novým koronavirem Covid-19 se potvrdila u dalších 40 lidí na výletní lodi Diamond Princess, která kotví v přístavu v japonské Jokohamě. Podle agentury Reuters to oznámil japonský ministr zdravotnictví Kacunobu Kató. V Japonsku je nyní nejvíce infikovaných koronavirem mimo Čínu.

Mezi nakaženými je i dozorce nad karanténou

Dohromady se tak nákaza podle japonských médií objevila u 175 lidí na výletní lodi. Mezi nově nakaženými je podle ministerstva zdravotnictví i jeden člověk, který dohlížel na dodržení karantény. Japonci tvoří deset z nově nakažených, ostatní nakažení pochází podle japonského ministerstva zahraničí z 11 zemí, včetně Spojených států a Číny, čtyři jsou ve vážném stavu.

Činitel, který zodpovídal za dodržování karantény, pasažérům a posádce rozdával dotazníky týkající se jejich zdravotního stavu od 3. února. Podle nařízení nosil masku a rukavice, ale neměl ochrannou kombinézu.

Japonské úřady počátkem února rozhodly držet 14 dní v karanténě všech 1045 členů posádky a 2666 cestujících, kteří na lodi trávili luxusní dovolenou ve východní Asii. Podezření, že se nemoc na plavidle Diamond Princess šíří, pojaly úřady poté, co Hongkong potvrdil koronavirus u člověka, který na lodi pobýval.

Koronavirus vyvolává nemoc s příznaky chřipky, jen u některých pacientů ale vede k rozvoji virového zápalu plic, jenž může vyústit až v selhání dýchání. Podle dosavadních informací odborníků umírají na virus převážně senioři a lidé s podlomeným zdravím.

Zobrazit celou diskusi