Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pražské vysoké školy přešly z nařízení hygieniků na dálkovou výuku. Jak to zvládají?

Autor: ČTK - 
21. září 2020
17:14

Bez potíží přešla v pondělí v souladu s nařízením hygieniků na výuku na dálku Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT), kde zimní semestr začal minulé pondělí. Uvedl to její mluvčí Michal Janovský. VŠCHT podle něj byla na možnost výuky online připravena. Již minulý týden se distančně konaly přednášky a cvičení pro skupiny více než 50 lidí. V pondělí bylo podle mluvčího v budovách školy víceméně prázdno.

Hygienici v Praze rozhodli o distanční výuce na vysokých školách v pátek. Nařízení platí od pondělí. Prezenčně mohou studenti dělat laboratorní, experimentální nebo uměleckou práci ve skupinách do 15 lidí, klinickou a praktickou výuku a praxi. Rovněž mohou navštěvovat univerzitní knihovny a studovny, chodit na individuální konzultace a na zkoušky za přítomnosti nejvýše deseti lidí. Ve většině škol začne semestr až příští týden. VŠCHT ho zahájila v pondělí 14. září.

Připraveni na covid

Vedení VŠCHT podle Janovského s možností výuky na dálku počítalo. Přes léto proto po zkušenostech z jara dovybavilo školu potřebnou technikou. Nyní ještě jedná o tom, zda by škola nemohla dostat výjimku na povolený počet lidí při laboratorní výuce. Vzhledem k tomu, že je její podíl ve VŠCHT větší než jinde, chtěla by škola rozšířit limit skupin z 15 na 25 lidí, vysvětlil Janovský.

Podle mluvčího se v pondělí proti předchozím rokům na chodbách VŠCHT pohybovalo mnohem méně studentů. „Znatelný rozdíl je samozřejmě i oproti prvnímu týdnu aktuálního semestru, kdy v souladu s výnosem rektora běžely přednášky, semináře a laboratorní výuka do kapacity 50 osob,“ řekl.

Již minulý týden podle něj museli mít všichni v souladu s příkazem rektora při výuce roušky a mohla se konat jen výuka pro skupiny do 50 lidí. Zejména velké přednášky a cvičení v bakalářském stupni studia se tak podle Janovského konaly distančně.

Semestr v pondělí začal také na Českém vysokém učení technickém v Praze (ČVUT). Podle pátečních informací od prorektorky Gabriely Achtenové plánovala škola přejít za současné situace na online výuku v teoretických předmětech i bez nařízení hygieniků. Rektor školy Vojtěch Petráček vydal minulé pondělí příkaz, podle kterého se měl provoz ČVUT odvíjet od pravidel ve stupnici pohotovosti podle epidemické situace. V červeném stupni, kterým je od pátku označena Praha, počítal s uzavřením budov pro veřejnost i studenty bakaláře a magistra a s přechodem na bezkontaktní výuku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa