Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„O riziku vím.“ Jacobovi koronavirus zabil sedm příbuzných, teď zkouší vakcínu z Oxfordu

Autor: Darina Jíchová - 
2. září 2020
13:49

Jacob Serrano (23) z americké Floridy se stal vůbec prvním Američanem, který byl oočkován experimentální vakcínou proti koronaviru, ta vznikla za spolupráce vědců z Oxfordské univerzity a farmaceutické společnosti AstraZeneca. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) jde zatím o nejslibnější očkovací látku. Serrano se neváhal zapojit se do boje s koronavirem, který způsobuje nemoc covid-19, nákaza ho totiž připravila o 7 příbuzných, uvedl list Daily Mail.

Vakcína označovaná zkratkou AZD1222 je v současné době ve třetí fázi testování, do kterého se zapojilo více než 50 tisíc dobrovolníků z celého světa, je mezi nimi i 30 tisíc Američanů. Serrano byl oočkován o víkendu, on a dalších 31 dobrovolníků dostali vakcínu ve výzkumném institutu ve městě Lake Worth. 

Pokud se i finální fáze klinických testů prokáže být úspěšnou, zástupci AstraZeneca uvedli, že jsou do léta 2021 schopni vyprodukovat dvě miliardy dávek, Spojené státy si už předobjednaly 300 milionů dávek, o stejný počet stojí i státy Evropské unie. Evropská komise jejich jménem dokonce už společnosti zaplatila 8,8 miliardy korun, aby vakcínu zajistila.

Floriďan se nebojí riskovat

Serrano prohlásil, že chce pomoct najít „účinnou zbraň“ proti smrtícímu viru, který v USA zabil už více než 184 tisíc lidí. „Když vidím ten počet životů, o které jsme přišli, vím jediné, a to, že nechci, aby to takhle pokračovalo,“ sdělil Serrano reportérům stanice CBS News. Svěřil se také s tím, že ho nemoc připravila o sedm příbuzných, neupřesnil ale, koho kvůli koronaviru ztratil.

„Vím, že podstupuji jisté riziko, ale je to testování, budu radši, když se o krok přiblížíme k efektivní vakcíně, nezáleží mi na tom, co mě to bude stát,“ prohlásil mladík. Serrano a zbytek dobrovolníků budou nyní několik týdnů pod bedlivým dohledem vědců, kteří budou sledovat, zda se u nich vyvine imunitní reakce na virus.

Lékaři: Zatím všechno vypadá slibně

Lídrem výzkumu na Floridě je specialista na infekční choroby Larry Bush. „Dosavadní výsledky testování jsou velmi povzbudivé, imunitní reakce, kterou látka vyvolává, působí slibně,“ shrnul lékař. Bush poukázal na to, že během první a druhé fáze bylo dokázáno, že vakcína spustí „robustní reakci a vyvolá masivní produkci protilátek, které jsou schopné bojovat s infekcí“. „To je v boji s takovými viry to nejzásadnější,“ dodal Bush.

Na Oxfordu vývoji vakcíny šéfuje vakcinoložka Sarah Gilbertová, ta uvedla, že v co nejbližší době budou informovat o průběžných výsledcích třetí fáze testování. Dodala, že látka byla podána rovněž dobrovolníkům v Británii, Brazílii a Jihoafrické republice, na očkování čekají dobrovolníci v Japonsku a Rusku.

Vakcína už v říjnu?

Pokud by vakcína dostala schválení od Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv USA (FDA), mohla by být vakcína pro USA připravená už letos v říjnu. Mluvčí AstraZeneca doplnil, že by FDA musel s ohledem na výsledky testování potvrdit bezpečnost a účinnost očkovací látky. Před dosažením úplných výsledků testování by k jejímu použití mělo dojít jen v krajně krizových případech, zdůraznil mluvčí společnosti, neuvedl však, zda už AstraZeneca předala FDA nějaká data ke schválení.

kralovna-vsech-mori ( 2. září 2020 16:09 )

Indoameričan?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa