Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Český virolog: Roušky sníží riziko nákazy na třetinu, prokázala studie z USA

Autor: ČTK - 
1. července 2020
20:50

Podle americké studie na více než 25 000 lidech snižují roušky riziko nakažení covidem-19 na 34 procent. Její výsledky citoval na semináři o novém typu koronaviru ve Sněmovně virolog Ivan Hirsch z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

„Studie z USA využila toho, že tam nejdřív nedělali nic, pak zavedli sociální distanci a pak někde roušky,“ vysvětlil Hirsch. Infekce ve státech podle něj pokračovala i po zavedení sociální distance, po zavedení karantény se sice zastavila, ale neklesá. „V New Yorku se nakázaly roušky a nákaza začala klesat,“ dodal.

Podle něj dodržování rozestupů mezi lidmi nebo mytí rukou nebrání vzdušnému přenosu, který je považovaný za hlavní, zatímco roušky ano. Kapénky vydechované nakaženým se šíří rychlostí zhruba jeden metr za sekundu, mají velikost asi jedné desetiny lidského vlasu. Ve vzduchu zůstávají poměrně dlouho, klesají jenom asi o milimetr za sekundu. „Nevíme ale, kolik viru je v jedné kapénce a jakým způsobem se usazuje v plicích,“ uvedl.

Česko zavedlo proti ostatním zemím nošení roušek brzy. Některé k němu přistupují až jako součást uvolňování přijatých opatření. „U nás se k tomu přistoupilo radikálně, ale na začátku byla spíše intuice,“ dodal. Proti nošení roušek byla ještě koncem března také Světová zdravotnická organizace (WHO). Účelem bylo ale zejména zabránit jejich nedostatku pro zdravotníky, posléze v důsledku situace svůj postoj přehodnotila.

Od začátku lékaři upozorňují, že nakažení koronavirem taková ochrana nemusí úplně zabránit, k tomu jsou třeba respirátory, které filtrují vdechovaný vzduch. Roušky naopak brání vydechování viru do okolí. Proto se v době, kdy šitím roušek žily i sociální sítě, vžilo heslo propagující jejich nošení „Moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě“.

Podle epidemiologa Rastislava Maďara, který vede pracovní skupinu ministerstva zdravotnictví pro uvolňování karanténních opatření, jsou roušky klíčovou složkou doporučení pro krajské hygienické stanice pro případ zhoršení epidemiologické situace v regionu.

„Když se situace zhorší, půjde se opačným směrem, než se opatření uvolňovala,“ uvedl v pondělí na tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví. Prvním krokem je návrat roušek, pak nařízení rozestupů a omezení kapacity hromadných akcí. Při vysokých stupních rizika by pak mohlo následovat lokální omezení pohybu.

Video  Vojtěch: Virus nezmizel. Vadí mu oslavy a večírky a promluvil o rouškách nejen v Praze. V metru zůstanou, co obchody?  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

aeraluna ( 2. července 2020 00:54 )

Uvědomují si všichni ti "odborníci", že s dosud nevinných výrazů "rouška", "rozestup", "ohle­dupln­ost"­...u­děla­li jejich nadužíváním a zneužíváním, v podstatě sprosté výrazy?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa