Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Komentář: Blatný to má spočítané. Ve funkci ho dočasně drží Zeman

Autor: Petr Holec - 
24. března 2021
05:15

Ministr zdravotnictví za ANO Jan Blatný znovu přežil ve funkci i po pondělní lánské návštěvě premiéra Andreje Babiše u prezidenta Miloše Zemana – přinejmenším na týden. Babiš totiž řekl, že k ministerské výměně nedojde v březnu, ale případně až v dubnu. A do jeho začátku zbývá právě týden. Ironie je, že ministerský život Blatnému prodloužil Zeman, jenž ho veřejně nejradši odepisuje.

To už ale patří ke kouzlům politiky. Premiér totiž nad Blatným zlomil hůl ještě předtím než prezident a vůbec ne kvůli odmítání ruské vakcíny Sputnik V, kvůli níž po něm „jde“ Zeman. Babiš prostě pochopil, že místo aby ho ministr zdravotnictví v kritické pandemické době zbavoval negativních mediálních titulků a byl důvěryhodnou autoritou boje s covidem, tak mu je naopak přidělává. A tohle žádný ministr nikdy dlouho nepřežije. A zvlášť ne krátce před volbami.

Ministerstvo zdravotnictví způsobilo několik komunikačních blackoutů nejen ohledně očkování a Blatný osobně úplně nezvládl klíčové personálie, problém s přeplněnou chebskou nemocnicí nebo shánění léků na covid. Jako první mu oprátku kolem krku před časem ve svém pořadu v České televizi uvázal moderátor Václav Moravec, po němž se přidal i Zeman. Ten Blatného pohřbil se vší svou pověstnou „láskou“ a pro jistotu k přidal i ministra zahraničí ČSSD Tomáše Petříčka.

Jenže tím Blatného dočasně zachránil. Kdyby ho Babiš na jeho autoritativní žádost odvolal, vypadal by jako Zemanova loutka. Navíc mu prezident situaci zkomplikoval tím, že do politického „hrobu“ přihodil i ministra ČSSD, který navíc kandiduje na šéfa strany. Místo jednoho ministerského problému v gesci své vlastní strany by tak Babiš najednou měl dva ministerské problémy v gesci obou koaličních stran. A to v době, kdy v rozložené ČSSD znovu sílí hlasy po odchodu z vlády.

Blatný vzal funkci ministra zdravotnictví v době, kdy to byl suverénně nejhorší džob v Česku. V krátké době předtím padli dva populární ministři a do země znovu vtrhl koronavir. Na vysokou funkci se určitě nestála fronta jako jindy. Blatný si ale bohužel sám hned podrazil jednu nohu, když mlžil kolem svého podpisu výzvy Milionu chvilek, aby Babiš rezignoval. Paradoxně tím sice pomohl Babišovi, z nějž udělal demokrata, sobě ale vtiskl auru „lháře“.

A nic média nemilují tak jako ji, jak záhy poznal. Blatný teď opakuje, že se svým odvoláním nezabývá, zatímco mu Babiš posílá „vytýkající“ dopisy a šéf Mezioborové skupiny pro epidemické situace při ministerstvu zdravotnictví Petr Smejkal se v médiích chlubí, že mu premiér nabízí jeho funkci. Naposled se Blatný pustil do boje s Babišem o prodloužení intervalu mezi dvěma očkovacími dávkami, jak žádá premiér. Ani tuhle bitvu ale zřejmě nevyhraje.

Prodloužení intervalu doporučuje nejen Smejkal, ale i Česká vakcinologická společnost. Příští týden o tom má rozhodnout Rada vlády pro zdravotní rizika a ve stejné době se možná rozhodne i o Blatném. Džin o jeho konci je z lahve vypuštěný už moc dlouho a i premiér ho drží venku. A žádný ministr navíc nemůže dlouho přežívat jen z března do dubna. Pravda, maximálně do dubna.

Video  Blatný: Okresy zůstanou zavřené. A promluvil o nových výjimkách  - ČTK
Video se připravuje ...
     

sorgedoktor ( 5. dubna 2021 14:37 )

.....to snad nejde.-...I kdyby byl odvolan bez okamziteho ustanobeni nahradnika, musim funkci vykonavat...

UFO1 ( 27. března 2021 02:24 )

Tři stejné figurky,batusky cara

Zobrazit celou diskusi