Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Kurz a Macron chtějí zabránit odchodu Britů z EU bez dohody

Autor: peb, ČTK - 
17. září 2018
13:25

Evropská unie by měla udělat vše, co je v jejích silách, aby zabránila takzvanému „tvrdému brexitu“, tedy odchodu Británie z EU bez dohody o uspořádání vztahů. Při jednání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem v Paříži to v pondělí řekl rakouský kancléř Sebastian Kurz, jehož země předsedá Radě EU. Také Macron se vyjádřil ve prospěch dohody při současném zachování pravidel EU.

„Asi se shodneme na tom, že musíme udělat maximum, abychom se vyhnuli tvrdému brexitu a umožnili pevnou spolupráci mezi Británií a Evropskou unií i po jejím vystoupení z EU,“ prohlásil Kurz.

„Je nezbytné, abychom dosáhli dohody, ale aby současně byla plně zachována pravidla soudržnosti a ochrany Evropské unie a jednotného trhu, přičemž Británie zase musí respektovat hlasy svých občanů,“ řekl Macron.

Kurz se s Macronem sešel krátce před neformální schůzkou premiérů a prezidentů EU, která se uskuteční ve středu a ve čtvrtek v Salcburku. V neděli jednal Kurz v Berlíně s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, v úterý ho čeká v Římě setkání s italským premiérem Guiseppem Contem.

S Merkelovou Kurz řešil ochranu hranic EU

Kromě brexitu by měl Kurz s Macronem hovořit také o migrační politice a o vnitřní bezpečnosti EU. V neděli se Kurz s Merkelovou vyslovili pro zlepšení ochrany hranic EU. Evropská komise navrhuje zvýšit počet zaměstnanců unijní pohraniční agentury Frontex na 10 tisíc. Kurz v neděli řekl, že cílem je tohoto čísla dosáhnout do roku 2020.

Rakouský list Heute uvedl, že Kurz se pravděpodobně bude snažit na pondělní schůzce získat pro tuto iniciativu i Macrona.

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa