Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prymula o smrtnosti opičích neštovic: Dobrá zpráva?! A čím virus nejvíc překvapil

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková, amb - 
26. května 2022
05:00

Podle studií z Afriky je smrtnost viru opičích neštovic, který se objevuje v Evropě, 3,5 %. Oproti tomu u pravých neštovic zemřelo až 30 % nakažených. Mohly by opičí neštovice zmutovat a začít ohrožovat lidi na životě v takové míře jako obávané pravé neštovice? „3% úmrtnost je poměrně vysoké číslo,“ řekl v Epicentru epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Co na viru překvapilo i samotné odborníky?

Smrtnost jako u pravých neštovic u těch opičích podle Romana Prymuly nenastane. „Osobně si myslím, že to vidíme na variantách, které tu už byly,“ domnívá se Prymula. Jako příklad uvedl variolu minor, známou také jako alastrim, u které podobně jako u západoafrického kmenu hrozila smrt 1-3 % zasaženým.

Zároveň ale dodal, že 3 % úmrtnosti v dnešní době nejsou zanedbatelná, u běžných infekčních nemocí se s takovou hodnotou nesetkáváme. „Když se podíváme na covid, v původní fázi, když jsme ještě neměli prostředky, jak to zjistit, se jeho smrtnost pohybovala na úrovni 2 % a bylo to poměrně vysoké číslo,“ uvedl Prymula.

Západoafrická varianta však podle něj v evropských a amerických podmínkách nezabíjí, žádné úmrtí zatím zaznamenáno nebylo. Přesto ale virus odbornou veřejnost překvapil. „Hlavně tím, že se vůbec začal takhle šířit, protože jsme ho nepovažovali za příliš nebezpečný, mimo Afriku se nešířil,“ vysvětlil epidemiolog, co i jeho zaskočilo.

Výjimkou bylo pouze to, když někdo někam přivezl kontaminovaný materiál, například infikovaného hlodavce. „Tam se to dalo dobře vytrasovat a další šíření nehrozilo,“ sdělil. Nakazit se podle něj nemohli lidé, kteří si nekoupili nakažené zvíře nebo nesnědli maso, které vir obsahovalo. To se teď změnilo a vir se může značnou rychlostí šířit mezilidsky.

A jak nový virus ovlivní prázdniny? Prymula čeká optimističtější scénář, protože většinově se podle něj opičí neštovice rozšířily v kempech. „Stále nemůžeme říct, zda jsou s tím nové případy v přímé nebo nepřímé souvislosti,“ vysvětlil. U každého navíc propukne nemoc jinak rychle. Pokud by se ale tento typ neštovic nadále šířil populací, bylo by třeba přistoupit k opatřením, například k izolaci.

Video  Prymula v Blesku o opičích neštovicích: Šířit se mohou kdekoliv! Najde se hyperšiřitel?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 26. května 2022 11:11 )

„PROBŮH!“ PROF. BERAN: OPIČÍ NEŠTOVICE. CO NA VÁS KDO ZKOUŠÍ!
parlamentní listy

Jirik-ta ( 26. května 2022 11:09 )

Kdo všechno byl zajat v Azovstalu, budíček, překvapení!

jajas ( 26. května 2022 07:05 )

Dnes opět super vydání Plesku, buď Blesk Prémium nebo tradičně bez možnosti diskuse......možná už by měl tady Plesk skončit a vydávat se pouze papírově .....

ingmaria ( 26. května 2022 06:50 )

Falešní „vlastenci Ukrajiny“, jsou sadističtí vrazi a násilníci.
Jsou to miláčci Západu použití jako zástupní bojovníci proti civilistům Donbasu a ruským silám.
První velitel Azova, Andrey Biletsky, řekl, že posláním Kyjeva je „vést bílou rasu světa v závěrečné křížové výpravě proti semity vedenými podlidmi“ , kteří mají být vyhlazeni nebo zotročeni.
Předtím byl uvězněn na základě obvinění z napadení.
Jeho oběť utrpěla poškození mozku a četná bodná zranění za veřejné vystupování proti fašismu.
Řekl také následující:
"Naším krédem je zničit vše, co ničí naše lidi. Jak víte, můžete obnovit všechno - ekonomiku, pořádek v ulicích, demografii, silnou armádu a námořnictvo, jaderné zbraně, ale jediná věc, kterou nemůžete obnovit, je čistota krve."
Páteř Azova tvoří lidé, kteří byli celý život školeni ve výcvikových táborech.
Nazývat je hrdinskými „obránci Ukrajiny“ přebarvuje nejhorší z jejich velkých zločinů.
Na ty, co jsou v ruské vazbě, čeká trest.
Týdny ruské ministerstvo obrany mlčelo než řeklo následující:
„Nacisté z praporu Azov nesou plnou odpovědnost za osm let záměrného s výjimečnou krutostí prováděného vyhlazování civilistů v Doněcku a Lugansku.
Falešní „obránci Ukrajiny“ jsou sadističtí násilníci nejhoršího druhu. Žádný trest není dostatečně přísný za jejich teror proti odpůrcům fašistické tyranie.

Stephen Lendman

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa