Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Virolog Černý pro Blesk o opičích neštovicích: Hrozí nám další pandemie?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
23. května 2022
15:18
Autor: Pavlína Horáková - 
23. května 2022
14:15

Přes dva roky života s koronavirem, 89 dní válečného konfliktu na Ukrajině a nyní svět čelí další hrozbě, kterou jsou opičí neštovice. Případů tohoto doposud vzácného onemocnění poměrně rychle přibývá. Světová zdravotnická organizace hlásí už stovky případů a nákazu potvrdilo i 12 zemí Evropské Unie. Co všechno o tomto infekčním onemocnění víme? Jak se přenáší, jaké mohou být jeho následky či možnosti léčby? Hostem Epicentra z České zemědělské univerzity v Praze byl virolog z Fakulty tropického zemědělství a také koordinátor Centra infekčních nemocí zvířat Jiří Černý.

Jsme na prahu další pandemie?

„Já doufám, že ne, já doufám, že to brzo přejde,“ uvedl virolog Černý v Epicentru na Blesk.cz.

„My už jsme vlastně lehce podobnou situaci viděli zhruba před 20 lety. V roce 2003 menší epidemie opičích neštovic byla na středozápadě Spojených států, kdy se tam dostala jedna infikovaná gambijská krysa, která nakazila další zvířata, prodávaná v tamních zverimexech. A od nich se potom nakazilo poměrně velké množství lidí,“ podotkl s tím, že šlo kolem sedmi desítek případů.

„Tady je to trošku odlišné tím, že ten virus se pravděpodobně nepřenáší přímo ze zvířat na člověka, ale přímo mezi lidmi,“ poznamenal Černý v den, kdy první výskyty hlásí i Dánsko či Skotsko.

„Znepokojeni možná, rozhodně to ale není důvod zatím pro paniku. Je to důvod pro to, abychom byli opatrní, abychom si dávali pozor, abychom se pečlivě dívali na to, co se kolem nás děje. A v případě, že jsme dospělí lidé, kteří už prodělali ty plané neštovice a objeví se nám nějaká neštovičná vyrážka a měli jsme třeba ještě cestovatelskou historii v nedávné době do zemí západní Evropy, kde se ty opičí neštovice vyskytují, tak v tom případě bychom měli být velmi opatrní, měli bychom kontaktovat hygienu, lékaře a začít to určitě řešit,“ doporučuje Černý.

První zemí, která zavedla povinnou karanténu, je Belgie. „Ta situace je výrazně jiná, než byla s covidem v (roce) 2019. Tady tohleto je onemocnění, proti kterému máme očkování, funguje proti němu očkování proti pravým neštovicím,“ dodal s tím, že karantény pro případné nakažené jsou na místě.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa