Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Opičí neštovice se šíří Evropou: Britské dítě skončilo s onemocněním na JIPce!

Autor: ČTK, jel - 
22. května 2022
17:54

Opičí neštovice se v Evropě objevily úplně poprvé a jejich výskyt už hlásí několik států. Nemoc je vysoce infekční, ale v Česku se zatím neobjevila. Ve Velké Británii se podle posledních zpráv nákaza objevila i u dítěte, které s opičími neštovicemi skončilo v nemocnici.

Velká Británie má v současné době 20 potvrzených případů opičích neštovic. Podle deníku Daily Mail je mezi nakaženými i malé dítě. To mělo dokonce s onemocněním skončit v nemocnici na jednotce intenzivní péče. A to i přesto, že opičí neštovice mají obvykle mírný průběh a většina pacientů se i bez léčby zotaví.

V roce 1980 došlo k ukončení očkování proti pravým neštovicím, protože nemoc byla vymýcena a až 70 procent současné populace není proti tomuto onemocnění chráněno. Vědci podle deníku před třemi lety varovali, že právě opičí neštovice by mohly nahradit ty pravé.

Světová zdravotnická organizace (WHO) oznámila, že do neděle obdržela hlášení o 92 potvrzených případech opičích neštovic a 28 podezřelých případech z 12 členských států, kde se nemoc předtím podle dostupných údajů nevyskytovala.

Aktuálně se první případ opičích neštovic objevil začátkem května v Británii. Od té doby se už rozšířil do řady evropských zemí včetně Portugalska, Španělska, Švédska, Itálie, Belgie, Nizozemska a Francie. Nakažené hlásí také Austrálie, Kanada a Spojené státy.

V České republice se zatím žádný případ opičích neštovic nepotvrdil, Státní zdravotnický ústav (SZÚ) ale před šířením nákazy varoval. Dodal nicméně, že pravděpodobnost přenosu viru je bez sexuálního styku nízká.

Opičí neštovice byly poprvé zaznamenány v Demokratické republice Kongo v 70. letech minulého století. Počet případů v západní Africe se v posledním desetiletí zvyšoval. Mezi symptomy onemocnění patří horečka, bolesti hlavy a kožní vyrážka, která se obvykle objeví nejprve na obličeji a pak se šíří po zbytku těla.

Virus se podle WHO přenáší blízkým kontaktem s tkání a tělesnými tekutinami nakaženého a také kapénkami. Přenos může nastat rovněž přes kontaminované materiály, například přes ložní prádlo.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání