Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prymula v Blesku o opičích neštovicích: Šířit se mohou kdekoliv! Najde se hyperšiřitel?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
25. května 2022
15:38
Autor: Pavlína Horáková - 
25. května 2022
14:00

Přibývající čísla nakažených opičími neštovicemi překvapila celou odbornou veřejnost, řekl v Epicentru epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Odborníci nečekali, že by se původně zvířecí nemoc víc rozšířila mezi lidskou populaci. „Teď ale vidíme jasný přenos mezi lidmi,“ řekl Prymula. Kolik infikovaných můžeme čekat a proč se africký virus rozšířil do Evropy?

Podle Roman Prymuly už se virus opičích neštovic může šířit kdekoliv. „Stále spoléháme na to, že na začátku tu byl hyperšiřitel díky festivalům, kde se řada lidí nakazila těsným kontaktem,“ uvedl Roman Prymula. Dodal ale, že posléze se nakazili i ti, kteří na festivalu nebyli a sexuální kontakt s nakaženými neměli. Nemůžeme tak vyloučit, že bude virus postupovat dál.

Kolik nakažených můžeme očekávat, to podle Prymuly ještě nemůžeme předpovídat. „Během 2-3 týdnů budeme vědět, jak velké je riziko šíření,“ sdělil. Momentálně však vidí nárůst případů jako poměrně dynamický. „V posledních dnech jsou čísla 92, 131, 170, takže nárůst tu je,“ upřesnil.

Poprvé jsou v Evropě hlášeny řetězce přenosu bez známých epidemiologických vazeb na západní a střední Afriku. Proč se virus najednou objevil v Evropě a USA? Podle Prymuly za to může změna v jeho genetické výbavě viru. „Počet mutací je nebývale vysoký,“ vysvětlil. Předpokládalo se, že virus bude mutovat podstatně méně, teď už ale existuje 50 variant původního viru.

Současné mutace se od středoafrického viru, který dokázal usmrtit 10 % lidí, liší. Původní virus se přitom prakticky nepřenášel, k nákaze došlo třeba přes kontaminované maso nebo koupí nakaženého zvířete, například krysy z Ghany. „Teď jsme v jiné situaci, kdy je potvrzený mezilidský přenos, nejen ten sexuální,“ doplnil Prymula.

Ayana Sedlac ( 25. května 2022 18:24 )

Že mně to ani nepřekvapilo, objevil se další virus. Musíme být udržování ve stálém "strachu". Jinak bychom se moc nudili.

Jan Sword ( 25. května 2022 17:53 )

Tak další kolo ??? Kdypak začne vyřvávat Kubek , Prymula , Maďar a spol . , nutné respirátory , skafandry a lockdown ???? A nejlepší na Opičí neštovice je vakcína od Pfizeru ????

frantacizek ( 25. května 2022 17:06 )

svítilo to tady velkým písmem u jeho článku. Neměl jsem ale odvahu rozkliknout, se přiznám..sbírejte si informace od vědců z Akademie věd..

frantacizek ( 25. května 2022 17:04 )

tak toho jsme se asi všichni báli.. že přijde na scénu strašení našimi epi. Náčelník, aspoň v psaném textu, nesdělil to zásadní, aby si asi připravil půdu pro další strašení na pokračování. Jedinec musí být vystaven přenašeči hodiny, ta viralita je tam minimální, vůbec ne srovnatelná s covidem. Proto se to šíří hlavně na festivalech, kde je větší shluk lidí, po delší dobu..doufám, že nebudeme zase svědky one men shows jako u covidu od našich epi.. kolega Maďar už nás totiž "načal" v minulých dnech tím, že očkování proti neštovicím nestačí..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa