Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Psy drží v klecích a rozpadlých kotcích, zvířata utíkají. Blesk tlapky si došlápnou na problémový chov

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
25. května 2022
05:10

V houšteckém lesíku na okraji Staré Boleslavi chová Lenka Kolaříková na dvě desítky psů, převážně australských ovčáků. Blesk tlapky na problematický chov poukázaly už v roce 2019, pokuta, kterou tehdy dostala, ale zřejmě nestačila. Žena podmínky psům nezlepšila, navíc jí utíkají.

Reportérky Blesk tlapek se na základě upozornění místních do lesíku po třech letech vrátily. Bohužel zjistily, že se nic nezměnilo. I když veterináři kromě pokuty uložili chovatelce i povinnost podmínky zvířatům zlepšit, nestalo se tak. Psi na místě dál živoří zavření v klecích a polorozpadlých kotcích ztlučených ze všeho možného, někteří pobíhají na volno a utíkají.

Část psů pobíhá volně po pozemku plném harampádí, zbytek je pozavíraný v klecích a různých polorozpadlých přístřešcích Část psů pobíhá volně po pozemku plném harampádí, zbytek je pozavíraný v klecích a různých polorozpadlých přístřešcích | Jana Ulrichová

Fenka se plazila

Jednu z jejích velmi zubožených fenek odchytila i Hana Pecková, která v lesíku venčila svého pejska. „Přišla a lehla si na silnici. Chvíli jsem čekala, a když se nikdo neobjevil, nalákala jsme ji k sobě,“ popsala s tím, že vyděšená fenka se k ní doslova připlazila.“Když se zvedla, viděla jsem, že má vytahané cecíky. Byla špinavá a plná klíšťat. Dala jsem jí nějaké mňamky, zhltla je a pak už jsem se jí nemohla zbavit. Byla na mě nalepená, úplně se do mě chtěla vpít,“ popsala. Dodala, že fenku nakonec předala policistům, kteří ji odvezli na veterinu, kde si ji prý převzala majitelka.

Hana Pecková ukázala, kde zuboženou vystrašenou fenku potkala Hana Pecková ukázala, kde zuboženou vystrašenou fenku potkala | Jana Ulrichová

Od bahna, plná klíšťat

Podobný zážitek měl i Antonín Nechyba, k němuž na nedalekém kynologickém cvičišti přiběhla zřejmě stejná fena, tentokrát navíc doprovázená štěnětem. „Byla hodně od bahna, všude samá klíšťata. Sotva lezla, plazila se, byl to úplně zlomený pes,“ popsal. „Napřed se bála, když ale zjistila, že ji hladím, držela se u nás,“ řekl. Dodal, že štěně mezitím uteklo, fenku předal strážníkům, kteří ji opět vrátili.

Ať mě řeší

Lenka Kolaříková, kterou reportérky na místě oslovily, připustila, že jí psi utekli. „Rozhodně se teď nebudu s nikým o ničem bavit. Dvakrát mi utekl pes, nikomu se to nikdy nestane?,“ prohlásila. Prostředí, v jakém svá zvířata chová, komentovat nechtěla. „Tak ať mě krajská veterinární správa řeší,“ mávla rukou.

Lenka Kolaříková si problém nepřipouští Lenka Kolaříková si problém nepřipouští | Kateřina Lang

Další podnět

Krajská veterinární správa chovatelku sleduje. Podle mluvčího Petra Vorlíčka u ní zjistila jak porušení veterinárního zákona, tak i zákona na ochranu zvířat proti týrání. Reportérky se na základě toho, co na místě viděly, rozhodly podat další podnět k prošetření podmínek, v nichž Lenka Kolaříková zvířata chová.

tarrica ( 31. května 2022 15:38 )

Dokud u nás za takové ,,chovy,, nebudou padat účinné tresty a vymahatelné pokuty, nic se nezmění. Zajímavé je, že jiné zákony a vyhlášky dokáží naši vládní představitelé schválit obratem. Jak se jedná ,,jen,, o zvířata, ať už jakákoliv,
se kterými se nejedná s respektem k životu, tak to nejde . Tak ráda bych někdy s těmi hádavými zástupci nás všech , věčně omílajícími stejné hlouposti zatřepala ať se proberou a konečně něco smysluplného dělají.

marta29m ( 25. května 2022 09:49 )

To je strašné díky za tlapky, protože nikdo jiný se o to nestará
paní zavřít do vězení za týrání

baronessa ( 25. května 2022 07:48 )

Paní od pohledu nevypadá zdravě a i na jí je vidět nedostatek jídla. Na svůj chov nestačí, co ještě brání tomu jí to tam celé zrušit?

spajka ( 25. května 2022 06:19 )

Pokud veterináři prohlásili,že je její pa -chov v pořádku,měli by být hospitalizováni zároveň s chovatelkovu v nějakém blázinci.Ona ta chovatelka vypadá od pohledu jako blázen.A divím se,že není páka,která by s ní zatočila.Srovnat se zemí ty její zablešené kutlochy,psy novm majitelůma toho cvoka do lochu.Pes je živý tvor a né továrna na peníze.

Zobrazit celou diskusi