Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Takhle trpí zvířecí parťáci pasivním kouřením: Hrozí jim potíže s dýcháním i rakovina

I zvířatům hrozí kvůli pasivnímu kouření vážné zdravotní potíže
I zvířatům hrozí kvůli pasivnímu kouření vážné zdravotní potíže  (Autor: Blesk tlapky)
Autor: uá, kl - 
16. května 2022
05:00

To, že pasívním kouřením škodí kuřáci svému okolí, je už dlouho známo. Výzkumy teď navíc odhalily, že 40 procent z nich si neuvědomuje, jaký má zapálená cigareta dopad na jejich domácí mazlíčky. Pro většinu z nich je přitom zdraví zvířecího parťáka důležité natolik, že jsou ochotni cigaretu jednou provždy típnout.

V počtu domácností sdílených s domácími mazlíčky patří Češi k rekordmanům. Tam, kde majitelé kouří, jsou tato zvířata často vystavena negativním důsledkům pasivního kouření. Hrozí jim dýchací potíže i rakovina.

 

Vadí i částečky

Podle odborníků zatěžují domácí mazlíčky i pevné částečky kouře ulpívající na okolních předmětech, které se pak usazují v jejich srsti. „Při běžné hygieně, kdy se zvíře líže, se tyto škodlivé částice dostávají do těla,“ uvedla veterinářka Anna Šrenková z veterinární kliniky VETINO Jaggy Praha s tím, že studie prokazují zvýšená rizika vzniku rakovin dutiny nosní, plic i mízních uzlin u zvířat kuřáků.

Toxický nikotin

Stejného názoru je i veterinářka Markéta Tučková z plzeňské kliniky Kleisslova, která spolupracuje s Blesk tlapkami. „Často se setkáváme se zvířaty, u kterých řešíme chronický kašel. Jejich majitel přitom v anamnéze uvádí kouření v obytných prostorech," řekla. Zvlášť nebezpečný je podle ní samotný nikotin obsažený v tabáku, pokud by zvíře tabák snědlo. „Ten je pro zvířata toxický, už poměrně malá dávka může mít fatální následky. Setkáváme se i intoxikacemi po pozření obsahu popelníku nebo nedopalků na zemi či rozkousání krabičky s cigaretami,“ uvedla.

Proč típnout cigaretu

Třicet čtyři procent dotázaných kuřáků je ochotno se kvůli negativnímu dopadu kouření na zdraví zvířete pokusit s kouřením přestat, 40 procent by kvůli svým čtyřnohým kamarádům přešlo na méně rizikové bezdýmné alternativy, jako jsou elektronické cigarety nebo zařízení na nahřívaný tabák IQOS. „Pro naše zvířecí kamarády je každá, prokazatelně méně škodlivá alternativa rozhodně lepší, než pokračování v kouření cigaret,“ uvedla Anna Šrenková.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi