Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Exministr Svoboda: Ruská armáda je naleštěná bída! Putin měl kolem sebe jen patolízaly

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
30. března 2022
15:31
Autor: Markéta Volfová - 
30. března 2022
14:30

Poslední jednání mezi ukrajinskými a ruskými vyjednavači, které obě strany označily za konstruktivní, ukázalo, že vůle jednat a naděje na mír stále je. Ve středečním Epicentru Blesku to řekl bývalý ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Zároveň ale upozorňuje, že proces vyjednávání ještě není u konce. Schválit případnou mírovou dohodu musí především lídři obou stran válečného konfliktu – ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a ruský diktátor Vladimir Putin.

„Pokud má být dohoda, tak k setkání ZelenskyjPutin musí dojít,“ tvrdí Svoboda, podle kterého vůdce Ruské federace táhne za kratší provaz, protože válku politicky i strategicky prohrál. Obnovení Sovětského svazu, o které podle Svobody Putin stál, už není možné.

„Ukazuje se, že oligarchové – tedy lidé, kteří jsou extrémně úspěšní v byznysu – nejsou úspěšní na poli politickém. (…) Může dojít i ke vzpouře v armádě, tam se ukazuje, že Putinova armáda je Potěmkinova armáda, tedy naleštěná bída. Rozhodně to není armáda, před kterou by třásl celý svět, to rozhodně ne. (…) Ta lekce, kterou dostal Putin, je veliká. On teď obviňuje své okolí, že mu lhali a špatně ho informovali. To znamená, že měl kolem sebe pouze patolízaly, kteří mu říkali pouze to, co chtěl slyšet,“ zamýšlí se bývalý lidovecký politik nad budoucností a možností destabilizace v Rusku.

10:43
Dnes

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před stupňujícími se ruskými útoky. Madrid však pošle baterii raket do systému Patriot. Informoval o tom dnes deník El País a agentura Reuters. Obě jihoevropské země byly v posledních dnech pod tlakem partnerů z Evropské unie, aby systémy Ukrajině poskytly.

8:50
Dnes

Ukrajinský soud dnes poslal do vyšetřovací vazby ministra zemědělství Mykolu Solského, podezřelý je z nezákonného nákupu státních pozemků. Soudce stanovil kauci ve výši 75,7 milionu hřiven (asi 44,8 milionu korun), píše agentura Ukrinform. Solskyj obvinění odmítá. Týkají se událostí z let 2017 až 2021, tedy z doby před jeho nástupem do funkce.

8:05
Dnes

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při nasazení dronů, napsala agentura AP s odvoláním na představitele americké armády.

Zobrazit celý online

Podle Cyrila Svobody však bude muset i ukrajinský prezident Zelenskyj přistoupit na kompromis. Ukazuje se podle něj, že radikální řešení ať už z jedné, nebo druhé strany není možné. „Je jasné, že Putin bude výsledek války interpretovat jako úspěšnou operaci a zdařilou akci. Proto Zelenskyj potřebuje k výsledku nejvyšší legitimitu, a tou je referendum. Rozumím tomu, že tam, kde se válčí, se špatně hlasuje. Ale o co jiného se má opřít než o hlasy Ukrajinců, kteří nasazují svůj vlastní život?“ míní Svoboda.

bullshit ( 30. března 2022 17:36 )

Článek je o někom jiném, asi jsi si šlehnul troch přes míru malého množství nebo nerozumíš psanému textu ...

1917 ( 30. března 2022 16:47 )

Namyšlenější a namistrovanější babu tento stát od svého založení nepoznal. Tato Rudá svazačka Pekar-Adam přímo rudě září, i když tvrdí že ne, ale lezou z ní jen nabyflované fráze typu padesátá léta. Už jen obléci modrou košili a vyrazit na nějakou Agitaci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa