Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Český fotograf sbírá úspěchy v NASA. Poradil, kam za hvězdnou oblohou

Autor: mav - 
26. února 2020
05:40

Jeho fotografie NASA už dvaadvacetkrát vybrala jako prestižní astronomický snímek dne. Petr Horálek spí převážně ve dne, v noci se totiž snaží zachytit hvězdnou oblohu. Jednou je to vesmírná stanice přelétávající přímo před Měsícem, jindy zase dopad asteroidu na jeho povrch, řekl v pořadu Blesku Epicentrum.

„Rád vzpomínám na Kapverdský ostrov Boa Vista, kde jsme s přáteli v loni pozorovali úplné zatmění Měsíce. Mělo to jedinečnou atmmosféru a tehdy se mi podařilo zachytit záblesk dopadu asteroidu na měsíční povrch,“ popisuje jeden ze svých úspěšných snímků Horálek. Jeho největším nepřítelem je špatné počasí a také čím dál rozšířenější světelné znečištění. Toho je obzvlášť v Česku požehnaně. 

Video  Český astrofotograf sbírá úspěchy v NASA. Poradil, kam za hvězdnou oblohou  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

I u nás ale pořídil řadu jedinečných fotografií: „Nejkrásnější oblasti jsou v Novohradských horách, na Šumavě. Tam není světelné znečištění tak intenzivní. Nebo bych pak doporučil Beskydy, kde je dokonce oblast takzvané tmavé oblohy.“ Český fotograf je ale zvyklý za pozorováním hvězd cestovat i hodně daleko.

Místem jako stvořeným pro jeho profesi je prý vysokohorská poušť Attakama v Chile, která je všeobecně mezi astronomy velice oblíbená a staví se tam velké observatoře. Pokud byste ale chtěli za hvězdami vycestovat v rámci Evropy, doporučuje Horálek Kanárské ostrovy, ale i ty na jihu Chorvatska.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa