Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Záhadný signál z vesmíru se opakuje každých 16 dní. Vědci naznačili, odkud se bere

Záhadný rádiový signál z vesmíru se opakuje každých 16 dní, potvrdili vědci (ilustrační foto).
Záhadný rádiový signál z vesmíru se opakuje každých 16 dní, potvrdili vědci (ilustrační foto).  (Autor: Reuters, YouTube/McGill University, Blesk - Ramon Hofman)
Autor: Darina Jíchová - 
12. února 2020
21:50

Ročně vědci zachytí desítky rádiových signálů z vesmíru, poprvé ale našli interval, v němž se jeden z nich opakuje. Jedná se o pravidelně se opakující rychlý rádiový záblesk (FRB) z galaxie vzdálené 500 milionů světelných let, podle propočtů signál vysílá každých 16 dní. Experti jsou tak zase o krok blíž, aby odhalili tajemství vesmíru a jeho podstaty, informovala stanice CNN.

FRB jsou zhruba milisekundové záblesky rádiových vln ve vesmíru, většinou se ozvou jednou a už se neopakují. Pokud se opakují, jde o sporadický interval nebo shluk rychlých signálů, ukazují předchozí studie. Nicméně od 16. září 2018 do 30. října 2019 vědci při kanadské astrofyzikální observatoři v Britské Kolumbii DRAO pomocí interferometrického radioteleskopu sledovali pravidelný FRB.

Na základně svého experimentu, známého pod zkratkou CHIME, zjistili, že se signál opakuje každých 16,35 dne, a to v následující frekvenci: po dobu 4 dnů přichází jeden nebo dva záblesky každou hodinu, pak se signál na 12 dní odmlčí. Preprint závěrů experimentu byl publikován v elektronickém archivu arXiv, shrnutí pokusu CHIME ještě plně neprošlo posouzením dalších vědců.

Snímek z Hubbleova vesmírného dalekohledu Snímek z Hubbleova vesmírného dalekohledu | Reuters

Po zdroji signálu experti pátrají

Mimo zkoumaný signál označovaný jako FRB 180916.J0158+65 objevili odborníci ještě dalších 8 opakujících se signálů. Doufají, že se jim podaří dopátrat se, co je způsobuje, a jejich zdrojů. Všechny opakující se FRB totiž pocházejí z různých zdrojů, což prohlubuje záhadu kolem těchto signálů.

„Objev 16,35denní periodicity tohoto FRB je důležitým pokrokem ve zkoumání povahy těchto záblesků,“ uvádějí vědci ve své studii, ve které rovněž uvažují nad různými zdroji vysílání. Ke konzultaci přizvali i své kolegy, ti následně možné původy FRB 180916 shrnuli ve vlastní studii, zdrojem by podle nich mohla být interakce mezi neutronovou hvězdou a hvězdou typu OB.

Neutronové hvězdy jsou nejmenší astronomická tělesa ve vesmíru, která drží pohromadě jen neutrony, většinou jsou pozůstatkem exploze supernovy. Dosahují rozlohy asi jako americké město Chicago, tedy zhruba 606,2 kilometrů. OB hvězdy jsou masivní žhavé hvězdy s krátkou životností.

Interferometrický radioteleskop při DRAO Interferometrický radioteleskop při DRAO | YouTube/McGill University

Výzkum vědců pokračuje

Výzkum FRB dál pokračuje, dalším krokem je zjistit, jaký interval se objevuje u zbytku opakujících se záblesků. Experti budou určovat i to, zda je  periodicita pro rádiové signály běžným chováním, nebo zda jde o výjimku. První FRB byly zaznamenány v roce 2007, první opakující se signál byl rozpoznán o 10 let později, v roce 2017.

Zobrazit celou diskusi