Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Blesk Ordinace otevřela v Mostě: Se zpěváky a herci honem na prevenci!

Aktualizováno -
3. října 2023
12:36
Autor: Olga Nedbálková - 
3. října 2023
05:00

Držitel Českého lva Marsell Bendig, zpěvačka Lucie Bikárová, hvězdy seriálu Ordinace v růžové zahradě 2 Lukáš Hejlík, Hana Kusnjerová a Zdeněk Godla a pochopitelně stálice Blesk Ordinace – herci Eva Decastelo a Bořek Slezáček – 7 statečných, které spojil jediný cíl – zvýšit váš zájem o prevenci! To je dnešní Most! Dycky Most!

Lékaři vědí, jak je mnohdy složité dostat pacienty k sobě do ordinací včas. I proto se v projektu deníku Blesk již čtvrtým rokem vydávají za lidmi na náměstí. Dnes to budou poprvé zdravotníci z Nemocnice Most a na 1. náměstí nabídnou profesionální pomoc i radu každému, kdo o ni bude stát. Jejich nabídka vyšetření i poradenství je široká a probrat s nimi můžete nejen neduhy těla, ale i duše.

První návštěvníci už čekají na otevření Blesk Ordinace v Mostě. První návštěvníci už čekají na otevření Blesk Ordinace v Mostě. | Martin Pekárek

Slavnostní zahájení Blesk Ordinace v Mostě. Slavnostní zahájení Blesk Ordinace v Mostě. | Martin Pekárek

Stánky nemocnice

1. Psychiatrie – 70 let

Co očekávat: poradenství

 Ve stánku můžete s odborníky z Nemocnice Most i Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem probrat své duševní zdraví. Dozvíte se mnoho zajímavého i o historii oboru psychiatrie, který letos v regionu slaví 70 let.

2. Vyšetření zraku

Jak probíhá: pomocí oftalmologických přístrojů

Měření nitroočního tlaku pomocí tonometru a další vyšetření zraku pomocí autorefraktometru zjistí vše potřebné ke správné korekci zraku. Vyšetření těmito přístroji jsou rychlá a naprosto bezbolestná.

3. Vyšetření plic

Jak probíhá: dýcháním do přístroje

K vyšetření funkce vašich plic bude sloužit spirometr, zvláště kuřáci by neměli prevenci podcenit!

4. Vyšetření tlaku

Jak probíhá: měření tlaku krve

Měření krevního tlaku už většina z nás zažila, není na škodu ho absolvovat v Mostě.

Blesk Ordinace v Mostě

Video  Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek na Blesk Ordinaci v Brně  - Kateřina Baranová
Video se připravuje ...

5. Vyšetření diabetu

Jak probíhá: odebráním kapky krve z prstu

Chcete-li se přesvědčit o tom, zda máte v normě cukr, navštivte toto stanoviště. POZOR: Zapište si nebo dobře zapamatujte vše, co od rána sníte nebo vypijete a v kolik hodin.

6. Vyšetření mateřských znamének

Jak probíhá: vyfotografováním znaménka

K vyšetření mateřských znamének na tomto stanovišti budou sloužit dva dermatoskopy. Jedincům s podezřelými útvary doporučí zdravotníci další postup.

7. Sexuologie

Co očekávat: poradenství, konzultace

Návštěvníci se mohou zeptat odborníků na cokoliv z oblastí sexu, kde stále panuje mnoho mýtů a nepřesných informací.

8. Následná péče

Co očekávat: informace a konzultace k následné péči

Zdravotníci z oddělení následné péče a rehabilitace v mosteckým Zahražanech přiblíží proces rehabilitace a vysvětlí, co od pobytu pacient může očekávat.

9. Ortopedie a plánovaná chirurgie

Co očekávat: poradenství

Chirurgové přiblíží činnost Centra plánované chirurgie ruky a nohy, ortopedi bu- dou k dispozici ke konzultacím a poradenství ze svého oboru.

10. Lékové poradenství

Co s sebou: seznam aktuálně užívaných léků

Pracovníci Nemocniční lékárny Most tu budou k dispozici každému, kdo požívá více léků najednou. Poradí, zda nebo jak lze medikamenty kombinovat.

11. Iktové centrum a Centrum pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy

Co očekávat: poradenství, konzultace

Specialisté představí péči o pacienta s mozkovou mrtvicí, podají informace, jak u člověka jednoduše zjistit, že ho příhoda postihla, a jak efektivně postupovat. Součástí stánku bude i poradna pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy. Na místě bude možnost nechat si vyšetřit krkavice.

12. Prezentace Krajské zdravotní

Co očekávat: informace o Krajské zdravotní, a. s.

Členové týmu Tiskového a komunikačního oddělení KZ přiblíží základní informace o společnosti, která je se sedmi nemocnicemi největším poskytovatelem nemocniční péče v České republice a také největším zaměstnavatelem v Ústeckém kraji.

Přehled umístění vyšetřovacích stanů na Blesk Ordinaci v Mostě Přehled umístění vyšetřovacích stanů na Blesk Ordinaci v Mostě | Infografika Blesk

Stánky partnerů

PVZP – nejen nabídku pojistných produktů můžete ve stánku PVZP probrat s odborníky. Čeká na vás i chytrá váha, na níž zjistíte množství nezdravého viscerálního tuku a která vypočítá váš metabolický věk. Každý si navíc může vyrobit i vlastní odznak.

VZP – Pracovníci VZP poradí, na které preventivní prohlídky máte u lékařů nárok, jaké finanční příspěvky od VZP byste mohli využít, nebo vám představí skvělou aplikaci Moje VZP, s níž můžete mít své zdraví pod kontrolou. U stánku VZP se mohou zastavit samozřejmě i ti, kteří klienty VZP zatím nejsou. Přeregistrovat se budou moci od 1. ledna.

SEVEROČESKÁ VODÁRENSKÁ SPOLEČNOST 

Tv Nova – Voyo – Přijďte se s herci z Ordinace v růžové zahradě 2 vyfotit a získat jejich podpis. Čekají na vás i drobné dárky od TV Nova

Potkat se můžete i s hercem Zdeňkem Godlou Potkat se můžete i s hercem Zdeňkem Godlou | profimedia.cz

Oslaďte to cukrovce – Navštivte stánek společnosti Boehringer Ingelheim a nechte si změřit krevní tlak nebo zjistěte své BMI. Přijďte zjistit svůj typ postavy a další důležité hodnoty o svém zdravotním stavu.

ČČK – Jak zachránit život, se naučíte pod dozorem specialistů z Českého červeného kříže.

Nemocnice Most

Nemocnici Most proslavil seriál, nyní ji poznají návštěvníci Blesk Ordinace

Ředitel Markalous: Nejsme někde na okraji

Mostecká nemocnice má dlouhou historii. Řada televizních diváků si ji jistě pamatuje z oblíbeného seriálu Nemocnice na kraji města. „Nejen účastí v Blesk Ordinaci bychom ale rádi ukázali, že naše nemocnice rozhodně není někde na okraji,“ říká ředitel Ing. Pavel Markalous. Jeho nemocnice je druhou největší nemocnici ve správě Krajské zdravotní, a.s., a pacientům nabízí vysoce specializovaný rozsah poskytované péče. A nejen tu, v mnoha směrech jde mnohem dál, posuďte sami:

Banka mateřského mléka

Dětské a dorostové oddělení s perinatologickým centrem poskytuje široké spektrum péče o novorozence, děti a dorost. Perinatologické centrum je jedním z 12 superspecializovaných pracovišť v České republice. Součástí je banka mateřského mléka.

Mléčná banka v Nemocnici Most

„Dárkyní může být každá matka, která má více mateřského mléka než potřebuje pro své dítě. To její dostanou děti, které se narodily předčasně nebo nemocné, a jejich maminky nemají dost vlastního,“ přibližuje primářka MUDr. Marie Váchová s tím, že pro mléko se jezdí přímo do bydliště dárkyň.

Hlídají plíce polovině kraje

Plicní oddělení Nemocnice Most je důležitým spádovým pracovištěm pro západní část Ústeckého kraje. Zdejší oddělení tuberkulózy a respiračních nemocí (TRN), zajišťuje diagnostiku všech plicních onemocnění včetně tuberkulózy. Součástí oddělení je i ambulance pro odvykání kouření.

Novinky v psychiatrické léčbě

Psychiatrické oddělení mostecké nemocnice již rok nabízí pacientům novou léčebnou metodu rTMS. Mezi diagnózy ovlivnitelné touto metodou patří řada psychiatrických a neurologických onemocnění a bolestivých stavů. „Je mnohem účinnější než užívání léků,“ říká primář MUDr. Jakub Albrecht, Ph.D, má navíc minimum vedlejších nežádoucích účinků, je plně hrazena ze zdravotního pojištění a pacient po stimulaci sám odchází domů.

MUDr. Jakub Albrecht MUDr. Jakub Albrecht | Archiv Nemocnice Most

Větší šance na život

Iktové centrum, které poskytuje vysoce specializovanou péči, je součástí neurologického oddělení pod vedením primáře MUDr. Jána Macka. Zajišťuje nepřetržitou péči – rychlou diagnostiku a léčbu – pacientům s mrtvicí, tedy cévní mozkovou příhodou (CMP). Pacienti, kteří jsou léčení v iktovém centru, mají prokazatelně nižší riziko úmrtí na cévní mozkovou příhodu a výrazně menší riziko závažných následků.

MUDr. Ján Macko MUDr. Ján Macko | Archiv Nemocnice Most

Centrum hojení ran

Přesně rok funguje v Zahražanech na Oddělení následné péče Centrum hojení ran (CHR). Pracoviště se zaměřuje na léčení všech komplikovaně se hojících ran. „S přibývajícím věkem a nemocemi se charakteristika hojení ran často mění,“ vysvětluje primář MUDr. Tomáš Zelenka.

Cílem hojení je, kromě záchrany života nebo např. končetiny, zvýšení komfortu pacientů a zlepšení jejich kvality života. „Chronické rány pacienta vyčerpávají fyzicky i psychicky, často se straní lidí, vyhýbá styku s rodinou a za defekt se stydí. Proto je podpora péče o rány v procesu hojení nesmírně důležitá,“ zdůrazňuje primář Zelenka.

Banner zivotni pojisteni kalkulacka blesk

Video  Blesk Ordinace v Brně  - Kateřina Baranová
Video se připravuje ...

deratizater ( 3. října 2023 07:25 )

Prevence je dobrá věc brání v rozbujení nemocí, ale co mne znechutilo a určitě nejen mne je že Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství získala letos maďarsko-americká biochemička Katalin Karikóová a americký imunolog Drew Weissman, kteří položili základy pro vývoj mRNA vakcín proti nemoci covid-19. V pondělí to ve Stockholmu oznámil švédský Karolínský institut. Dát Nobelovku za vakcínu která prokazatelně podle mnoha vědců poškozuje doživotně imunitu je morální prasárna.

Zobrazit celou diskusi