Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rekord na Blesk Ordinaci v Brně: 3300 vyšetření, 32 rakovin a 7 pacientů rovnou na urgentní příjem!

Autor: Iva Dvořáková - 
29. září 2023
05:00

Čeští zdravotníci jsou špička! To ví i Renata Popelková (40) ze Znojma, která do brněnské Blesk Ordinace dorazila až z dalekého Las Vegas

Na náměstí Svobody ji přivedl problém s vbočeným palcem. Blesku se svěřila s tím, že všechny prevence a zdravotní problémy řeší v Čechách. „Lidé tady si ani neuvědomují, jak skvělé zdravotnictví v Čechách mají,“ říká. V Brně svůj um ukázali již potřetí lékaři z Fakultní nemocnice u sv. Anny a byla to jízda. Za šest hodin dokázali vyšetřit neuvěřitelných 3300 lidí. I když žije v Americe, stále si Renata v Česku platí zdravotní pojištění. Ví moc dobře proč a může srovnávat.

Až z dalekého Las Vegas zavítala na Blesk Ordinaci rodačka ze Znojma Renata Popelková (40). Na brněnské náměstí ji přivedl problém s vbočeným palcem.

„Létám domů často i proto, že tu chodím na preventivní prohlídky a problémy se zdravím řeším zde. Já totiž věřím českým doktorům,“ ujistila Blesk paní Renata a dodala: „Teď mě trápí jeden velký problém, a to je vbočený palec. Věděla jsem, že tu bude podologická poradna, a šla jsem sem cíleně. Vyšetřil mě pohybový terapeut Tomáš Ďurán a vysvětlil mi, jak mi může pomoci. Hned jsem se objednala.

U něj se naučím speciální cviky, jak správně chodit a vhodně se obouvat. Podobné problémy s klouby na nohou jako já má mnoho lidí, především ženy. Byla jsem překvapena, jak velký zájem byl o toto vyšetření a co vše jsem se tam dozvěděla,“ pochvalovala si dobře naladěná paní Renata a spěchala na další vyšetření k lékařům z Fakultní nemocnice u sv. Anny.

 Válek: Na prevenci chodím, ale žeru a jsem špatně obutý

 Podologii také navštívil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (63) a to, co se dozvěděl, ho překvapilo. „Jste špatně obutý, máte špičaté boty a to vám deformuje jak nohy, tak i narušuje správný postoj,“ sdělila mu nemilosrdně terapeutka. Po této spršce se odebral na pódium a na otázku, jak pečuje o své zdraví, odpovědět ministr takto: „Chodím pravidelně na prevenci, využívám různé aplikace, jako je krokoměr, kontrola spánku, ale žeru!“

Ministr bez problémů přiznal tento svůj nešvar a doporučil návštěvníkům, aby nepropadali bílému sexu, což je slast před lednicí plnou jídla, a ještě lahodnějším pocitům při konzumaci obsahu.

Ne za dva měsíce, hned!

Mezi prvními návštěvníky na náměstí Svobody byla i Dita Brančíková (46) z Brna. Rozladilo ji, když se před pár dny chtěla kvůli měnícímu se znaménku objednat na kožní a termín byl volný až za dva měsíce. „Pak jsem si přečetla na internetu, že na Blesk Ordinaci budou lékaři vyšetřovat znaménka, a hned jsem věděla, kam v úterý odpoledne půjdu,“ říkala s úsměvem paní Dita s tím, že se obávala dlouhého čekání ve frontě. Ovšem brněnští zdravotníci, poučeni ze dvou uplynulých akcí, posílili svůj tým. Ve stánku vyšetřovali 4 dermatologové. Za to jim patří velký dík.

A jak Dita dopadla? Paní doktorka Alena Vičíková jí vysvětlila, že jde o tukový váček, který ovšem roste, může se mechanicky narušit a je třeba ho odstranit. Objednala si pacientku hned na příští týden.

Mezi prvními návštěvníky na náměstí Svobody byla i Dita Brančíková (46) z Brna.

V listopadu už by možná bylo pozdě

Podobnou motivaci jako paní Dita, tedy nechat si znaménko vyšetřit okamžitě a ne až v listopadu, měl pan Miloš Vlach (75). Z měnícího se útvaru na hlavě se vyklubal spinaliom, což je zhoubný kožní nádor, který vzniká na místech, kde nejvíc působí UV záření. Proto je potřeba znaménko co nejdříve odstranit.

Podobnou motivaci jako paní Dita, tedy nechat si znaménko vyšetřit okamžitě a ne až v listopadu, měl pan Miloš Vlach (75). Z měnícího se útvaru na hlavě se vyklubal spinaliom, což je zhoubný kožní nádor, který vzniká na místech, kde nejvíc působí UV záření. Proto je potřeba znaménko co nejdříve odstranit.

Dobrá zpráva: Srdce bez šelestu

Srdce pana Antonína Pavlíčka (77) z Hostěrádek-Rešova vyšetřila nejprve paní doktorka Zuzana Komorová fonendoskopem. Měla pocit, že zaslechla slabý šelest, tak seniora dovyšetřila ultrazvukem. Následně mu sdělila: „Chlopeň je trochu zvápenatělá, ale není zúžená a šelest se nepotvrdil.“

Vyšetření srdce

Vilík má plíce jako zvon

Kouřil dvacet let a posledních pět užívá nahřívaný tabák. Proto se Roman Štabrňák (40) alias Vilík z Ordinace v růžové zahradě 2 rozhodl nechat si vyšetřit plíce. Svůj zlozvyk přiznal a výsledek vyšetření byl skvělý. Možná i proto, že klasické kuřivo vyměnil za zdravější variantu.

Prevenci podstoupil i herec Roman Štabrňák.

Jakou mám krevní skupinu?

  To velice zajímalo Jiřího Böhma (36) alias Ondru z Ordinace v růžové zahradě 2. „Já to nevím a vědět bych měl,“ zauvažoval rozumně herec a nechal si ve stánku Transfuzního oddělení zjistit svou krevní skupinu.

MUDr. Potěšilová potěšila 472 návštěvníků

Bezmála pět stovek zájemců vyšetřila půvabná a usměvavá oční lékařka Veronika Potěšilová. A většinu návštěvníků, kterým změřila nitrooční tlak, potěšila větou: „Jste v pořádku.“ Vyšetřila jich přesně 479 a z toho sedmi doporučila další dovyšetření. 

Bezmála pět stovek zájemců vyšetřila půvabná a usměvavá oční lékařka Veronika Potěšilová.

Tetianě Gorovenko (47) z Ukrajiny paní doktorka naměřila hraniční oční tlak a poradila jí, aby si ho nechala znovu vyšetřit za půl roku. Tetianě Gorovenko (47) z Ukrajiny paní doktorka naměřila hraniční oční tlak a poradila jí, aby si ho nechala znovu vyšetřit za půl roku. | Martin Pekárek

 SUMÁŘ Blesk Ordinace Brno

  • Znaménka

Počet vyšetřených: 470

Odesláno k dalšímu vyšetření: 170

Odhaleno: 8 melanomů, 5 spinaliomů, 18 bazaliomů

  • Oslaďte to cukrovce (měření tlaku)

Počet vyšetřených: 150

Další poznatky: přišlo 21 diabetiků, s velmi vysokým tlakem odesláno 6 osob k praktickému lékaři, 32 lidí mělo obezitu I. a II. stupně, jeden III. stupně – vážil 140 kg

  • Poradna mozkových příhod

Počet vyšetření a konzultací: 150 Odesláno k dalšímu vyšetření: 20 lidí

  • Vyšetření nitroočního tlaku

Počet vyšetřených: 479

Odhaleno: 7 podezřelých záchytů

  • Vyšetření plic

Počet vyšetřených: 100

Odhaleno: 1 vážné podezření na rakovinu plic a doporučení na vyšetření plic na CT

Odesláno k dalšímu vyšetření: 28 (např. doporučeno vyšetření na ORL, změna léčby, vyšetření na astma a CHOPN apod.)

  • Vyšetření diabetu

Počet vyšetřených: 560

Odesláno k dalšímu vyšetření u praktického lékaře: 60 osob, které měly vysokou hladinu cukru

Další poznatky: 2 lidé s velice vysokými hodnotami (19,7 a 18,3 mmol/l) jsou pravděpodobně špatně léčeni

  • Vyšetření krevního tlaku

Počet vyšetřených: 375

Odesláno k dalšímu vyšetření: 30 lidem doporučeno jít do konce týdne k praktikovi

Extrémní případy: 7 lidí s velmi vysokým tlakem okamžitě odesláno na urgentní oddělení do nemocnice

  • Lékové poradenství

Počet konzultací: 60

  • Poradna bolesti zad

Počet vyšetření a konzultací: 100

  • Funkční podologie

Počet vyšetření: 350

  • Transfuzní oddělení

Počet vyšetření: 222

  • Dobrocentrum

Počet konzultací: 210

  • Poslechové vyšetření a ultrazvuk

Počet vyšetření: 72

Odesláno k dalšímu vyšetření: 21

Už v pondělí zdarma v deníku Blesk

Příručka o duševním zdraví!

Lidská psychika je velice křehká, někdy stačí málo a nalomí se. Podle posledních údajů až jedna pětina dospělých u nás trpí nějakými duševními potížemi. Bohužel i v dnešní době jen polovina z nich vyhledá účinnou pomoc. Proč? Protože se za své psychické problémy stydí. A tím si velice škodí. O nejčastějších diagnózách, jak si najít pomoc a další zajímavé informace o duševním zdraví najdete v pondělní příručce Blesku.

Už v pondělí najdete zdarma v deníku Blesk příručku o duševním zdraví.

Video  Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek na Blesk Ordinaci v Brně  - Kateřina Baranová
Video se připravuje ...

rada123 ( 29. září 2023 15:08 )

a všichni očkovaní...

papouskova ( 29. září 2023 14:03 )

No jo no. Válek je nyní u koryta, tak žere.

Zobrazit celou diskusi