Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Blesk Ordinace opět pomohla: Paní Heleně (73) odhalili zhoubný nádor kůže!

Autor: Jiří Nováček, Iva Dvořáková - 
27. září 2023
05:00

Velké srocení davů vyvolalo včerejší zastavení Blesk Ordinace v Brně. Stánky vyhledávaných specialistů z Fakultní nemocnice u sv. Anny obléhaly od pravého poledne až do 18 hodin tisícovky lidí. Spořádaně stáli ve frontách na preventivní vyšetření a na sluníčku si krátili čas nejen klábosením o svém zdraví. Blesk Ordinace znovu zachraňovala životy.

Helena Mazáčová z Brna (73) přišla proto, že loni vyslala svého manžela. A dobře udělala. „Odhalili mi bazaliom,“ přiznala po návštěvě vyšetření mateřských znamének. Šok z diagnózy zmírnil přístup zdravotníků, kteří si paní Helenu hned objednali do nemocnice na odstranění.

Jen díky Blesk Ordinaci odhalili paní Heleně (73) bazaliom včas. Jen díky Blesk Ordinaci odhalili paní Heleně (73) bazaliom včas. | Martin Pekárek

„Jsem tu, protože k odbornému doktorovi se dostanu na řadu až za čtyři měsíce,“ svěřil se Pavel Zahrádka ze Šlapanic. „Já jsem zase přemluvila maminku, aby šla na cukr. Na oplátku jsem jí musela slíbit, že si nechám vyšetřit tlak a oči,“ říkala Zdeňka Novosadová (43). „Obě jsme dopadly na jedničku,“ dodala po půl hodince.

Prevenci podstoupil i herec Roman Štabrňák. Prevenci podstoupil i herec Roman Štabrňák. | Martin Pekárek

Plíce mám jako kluk, zářil mírný kuřák Bedřich (72)

Náruživý čtenář novin Bedřich Štogl (72) z brněnské Lesné si nechal v Blesk Ordinaci proklepnout detailně své plíce. „Jsem příležitostný kuřák, v mládí jsem docela hulil. Překvapilo mne, že jsem na přístroji nadýchal na sto procent. Pan doktor mě pochválil, že mám plíce jako mladík,“ svěřil se spokojeně.

Kromě plic si nechal vyšetřit i oči. „Tam cítím, že mám trochu problém. Ale nakonec to bude dobrý,“ dodal s tím, že vyšetření na náměstí Svobody mu notně zvedlo náladu.

Bedřich Štogl (72) z Brna-Lesné. Bedřich Štogl (72) z Brna-Lesné. | Jiří Nováček

Žádná cukrovka, radovala se paní Jarmila (88)

Zářivé emoce, silné skoro jako ostré sluníčko zalévající náměstí Svobody, prožívala po vyšetření paní Jarmila Škodová (88) z Brna. „Hurá! Žádnou cukrovku nemám! Cukr je naprosto v pořádku!“, opouštěla usměvavá seniorka stan na měření diabetes.

A hned vzápětí zamířila k vyšetření očí. S kartou pacienta jí ve frontě držela místo dcera. „Je to ohromný nápad. Jsem ráda, že můžeme tato vyšetření absolvovat. Do nemocnice se člověk na kontroly odhodlává hůře,“ pochvalovala si.

Jarmila Škodová (88) z Brna. Jarmila Škodová (88) z Brna. | Jiří Nováček

 Z Blesk Ordinace do nemocnice

Maličko smíšené pocity zažívali po vyšetření manželé Jiří a Jitka Novosákovi. Do Blesk Ordinace v Brně přijeli až z padesát kilometrů vzdáleného Mikulova.

„Je to skvělý nápad,“ řekl pan Jiří. „Mám všechna svá vyšetření úplně v pořádku,“ zářil. Jeho paní se usmívala také, ale maličko posmutněle. „Mám trošku vysoký tlak a taky si musím nechat vyříznout jedno znaménko. Domluvili jsme se hned na místě s panem doktorem, že mě vezme v listopadu,“ svěřila se paní Jitka. Podle svého muže je pravidelná a vášnivá čtenářka Blesku. „Musí ho mít na stole každé ráno,“ prozradil na svou choť Jiří.

Zastávka Blesk Ordinace v Brně byla po Písku a Zlínu třetí v řadě. Do konce roku čekají ordinace na pacienty ještě na náměstích v Mostě a Praze.

Jitka a Jiří Novosákovi z Mikulova Jitka a Jiří Novosákovi z Mikulova | Jiří Nováček

Co je Blesk Ordinace

Projekt deníku Blesk, zaměřený na prevenci zdraví. S pomocí generálního partnera projektu, Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR, a spřátelených nemocnic mohou zájemci absolvovat sérii vyšetření zdarma, bez doporučení obvodních lékařů. Součástí akce je pestrý doprovodný program, zábava pro děti i dospělé a tombola o skvělé ceny. Projekt má dlouhodobou záštitu ministra zdravotnictví.

Video  Blesk Ordinace v Brně  - Kateřina Baranová
Video se připravuje ...

 

 

Moly28 ( 27. září 2023 16:13 )

Sis tam aspoň připadal jako mezi svýma.

Moly28 ( 27. září 2023 16:11 )

Vidím, že pán je velmi inteligentní... Bohužel, mozek se léčit nedá. Máš smůlu.

lunatic ( 27. září 2023 13:45 )

V podstatě od opuštění porodního sálu, anebo přesněji od místa narození jsou všichni svéprávní jedinci srozuměni se skutečností, že jednou zemřou, někteří pak dokonce bez jakékoliv diagnostiky - to pokud se rozhodnou lékaře ignorovat

dostojevskij ( 27. září 2023 11:22 )

Na odborné vyšetření se někde čeká dlouhé měsíce. Brno má fakultní nemocnici, vybírejte odlehlá místa v ČR i se zubařem!!!!

Moly28 ( 27. září 2023 10:56 )

Byla jsem v 16h a pohoda. Fronta jen u mateřských znamínek a jakési vyšetření plosek noh. Jinak vše bez front.

Zobrazit celou diskusi