Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Blesk Ordinace v Brně: Přilákala davy zájemců o prevenci

  • Autor: Jiří Nováček - 
    Aktualizováno -
    27. 9. 2022
    18:45
    27. 9. 2022
    05:00

    Lékaři z Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně iniciativu Blesk Ordinace jednoznačně přivítali. Po loňském mimořádném úspěchu společného projektu ani letos nezaváhali a šli s Bleskem opět do partnerství.

  • 1. Ředitel Vajdák: Zásadní zdravotní osvěta

    Ředitel Vlastimil Vajdák (49) mluví o projektu, který pomohl zachránit včasnou prevencí desítky životů, s uznáním. „Věřím, že Blesk Ordinace, kterou dnes s vaším deníkem uskutečníme, pomůže zásadně ve zdravotní osvětě. A že lidé ji využijí ve prospěch svého zdraví a na ojedinělou akci přijdou v hojném počtu,“ zdůraznil.  Svatoanenskou nemocnici vede od roku 2019. Bývalý profesionální hokejista Zlína a Vsetína přišel do Brna ze zlínské Baťovy nemocnice.

    Řídíte druhou nejstarší, a navíc mimořádně oblíbenou brněnskou nemocnici, která po dlouhá desetiletí poskytuje lidem špičkovou léčbu. Jaké má sv. Anna plány?

    I když se také potýkáme se zdražením energií a s tím souvisejícími menšími prostředky pro investice, stále chceme areál nemocnice zefektivňovat. V plánu máme stavbu urgentního příjmu, který významně posune péči o pacienty. Dnes je sanitky vozí na sedm míst. Koncentrujeme je do dvou let na jedno místo a nabídneme jim od samého začátku kvalitní péči.

    Chystáte i stavby nových pavilonů?

    Chceme do roku 2025 vytvořit i nový laboratorní blok, který by měl nahradit nevyhovující budovy patologie a mikrobiologie. Následně na to by měla navázat i stavba budovy chirurgických oborů, která tyto specializace zkoncentruje do východní části areálu.

    Jaké z třiceti oborů a specializací chcete u sv. Anny rozvíjet?

    Všechny! Upozornil bych třeba na kardiologii či neurologii, které rozvíjíme přes naše Mezinárodní centrum klinického výzkumu i vědecky. Soustředíme se na klinickou péči. Máme k tomu vynikající lékaře, sestry, pomocný personál i mnoho unikátních přístrojů, špičkové magnetické rezonance, stereotaxe, angiolinky.

    Video  Blesk Ordinace v Brně: Přilákala davy zájemců o prevenci  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 2.Pod dohledem záchranářů Hanákových

    Zatímco vyšetřovací stany obsadili lékaři z FNUSA, ve stánku Voyo na návštěvníky brněnské Blesk Ordinace čekali manželé Hanákovi, záchranáři z oblíbeného seriálu Ordinace v růžové zahradě 2.

    S herci Radimem Fialou a Janou Holcovou se návštěvníci mohli vyfotit, získat od nich autogram a na pódiu je za ně vyzpovídala moderátorka Eva Decastelo. Pokud na náměstí Svobody absolvovali alespoň tři vyšetření, měli právo svou Kartu pacienta, kterou získali od hostesek Blesk Ordinace, vyměnit za los do tomboly. Tam na ně čekalo mnoho zajímavých cen, a dokonce možnost vyhrát půl roku sledování stanice Voyo zcela zdarma!

    V brněnské Blesk Ordinaci se potkáte i s představiteli seriálových manželů Hanákových.

  • 3.Jaká vyšetření můžete absolvovat?

    ● Lékové poradenství

    ● Vyšetření tlaku

    ● Vyšetření mateřských znamének

    ● Vyšetření zraku

    ● Vyšetření diabetu

    ● Vyšetření plic

    ● Dobrocentrum

    ● Kardiovize

    ● Poradna bolesti zad

    ● Poradna mozkových příhod

    ● Krevní centrum

    Zajímavou nabídku vyšetření a poraden si připravili i další partneři Blesk Ordinace. Rozhodně si nenechte ujít stánek VZP – generálního partnera Blesk Ordinace, kde se dozvíte o všech bonusech a výhodách, která největší pojišťovna v zemi svým klientům nabízí. A pokud nejste jejich klientem, možná je právě čas se jím stát. Na změnu pojišťovny máte čas do konce září. Jak ochránit své zdraví nad rámec veřejného zdravotního pojištění, zas poradí ve stánku PVZP.

    Kvízové soutěže o pěkné ceny si pro vás připravil i deník Blesk. V odpočinkové zóně si ale můžete třeba jen posedět u dobré kávy, přečíst noviny a sledovat nabitý program na hlavním pódiu. 

  • 4.Sestry ve Fakultní nemocnici u sv. Anny pomáhají najít ztracené vzpomínky

    Anděly poznají podle očí

    Noční můry, výpadky paměti i deprese. Následky po těžkém covidu se u mnoha lidí netýkají jen fyzického stavu. Pacienty více než často provázejí také vážné psychické problémy.

    Ty mohou podle lékařů pramenit z nedostatku vlastních vzpomínek na dobu strávenou v intenzivní péči. A právě s rozvzpomínáním na průběh léčby teď pomáhají lidem zdravotní sestry Hana Žemlová a Pavla Ďásková z Anesteziologicko resuscitační kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. V péči měly již přes 90 pacientů.

    „Ošetřování a izolace v infekčním režimu působí nepříznivě na psychiku. Lidé špatně snášejí dlouhou hospitalizaci na ARO, problém dělá i množství podaných sedativ,“ přiblížila Pavla Ďásková.

    „Pacienti měli nedostatek vzpomínek na dobu, kterou u nás strávili. Mají děsivé sny. Prožívají stesk, někdy vše dojde až do depresí,“ zdůraznila Hana Žemlová. Po dlouhém umělém spánku se podle ní covidoví pacienti probouzeli neklidní. „Nevěděli, kde jsou a co se s nimi děje,“ tvrdí sestry. Jejich terapie si proto klade za cíl vrátit zotavující se lidi co nejdříve do plného, běžného života jako před covidem.

    Znovu si vše prožít

    Vyléčeným lidem dávají sestry během další terapie možnost podívat se na místo, kde stonali. Pacientům ukazují oddělení, jejich původní pokoj a vysvětlují jim, co vše se s nimi dělo. Ukazují jim přístroje a zvuky z nich. I tyto drobnosti se mohou nepříznivě promítnout do snů a způ sobit pak vznik depresí.

    Poprvé tváří v tvář

    Většině pacientů se po opětovné návštěvě kliniky uleví. „Máme pozitivní zpětnou vazbu. I krátká návštěva spojená s vysvětlením okolností léčby, velmi pomáhá,“ všimla si Hana Žemlová. S pacienty se často vidí prvně tváří v tvář. „Znali nás jen v kosmických oblecích. Občas podle očí někoho poznají a sepne jim to,“ dodala.

  • 5.Novinky 2022

    Vlastní krev

    U sv. Anny v Brně dlouhodobě fungovala pouze krevní banka, letos ale nemocnice zprovoznila nové transfuzní oddělení! „Dříve jsme využívali pro zpracování krve služeb jiných transfuzních zařízení. Od letošního roku jsme ale již sami začali vyrábět transfuzní přípravky a krev odebranou od dárců zpracovávat,“ řekla primářka Transfuzního oddělení Jarmila Celerová.

    „Počet našich dárců krve neustále roste, chceme pro ně vytvořit co nejpříjemnější prostředí, toho, že k nám chodí, si velmi vážíme,“ konstatovala primářka Jarmila Celerová. V současné době chodí do sv. Anny darovat krev denně 20–30 lidí. Nové transfuzní oddělení může ovšem kapacitně zvládnout až 80 dárců denně. Tím, že si krev nemocnice zpracuje sama, ušetří ročně asi 10 milionů.

    Včas poznat Alzheimera

    Nemocniční lékárna u sv. Anny v Brně nově nabízí tzv. screeingové testy na včasné rozpoznání Alzheimerovy choroby. „Jednoduchá a časově nenáročná forma vyšetření může zachytit prvotní degenerativní změny mozku,“ řekla PharmDr. Veronika Čillíková.

    Konzultace je složena ze dvou jednoduchých testů, zaměřených na podchycení prvotních náznaků nemoci, jako je zhoršení koncentrace, paměti, řečových schopností nebo prostorové orientace. Zájemci se na ně mohou objednávat buď osobně, nebo telefonicky na čísle 543 182 164. Pro screening Alzheimerovy choroby jsou vyhrazeny čtvrtky od 12.00 do 13.30 a celá konzultace zabere přibližně 20 minut.

    Lepší pokoje

    Pacienti urologické kliniky budou nově stonat v místnostech s klimatizací, televizí, vlastní sprchou a toaletou. „Dvanáct lůžek je v pěti pokojích, některé z nich budou nadstandardní,“ uvedl primář Petr Filipenský. Rekonstrukce trvala půl roku a stála 17 milionů korun.

  • 6.FNUSA má tajnou pěstírnu konopí!

    Nemocnice zprovoznila vlastní pěstírnu konopí. Kvůli bezpečnosti je zamčená na utajeném místě kliniky.Vědci v ní začali vyvíjet léky proti bolesti. Konopný superčistý extrakt bude základem pro přípravu hojivých krémů nebo čípků. „Budeme jimi léčit bolesti, nadějně se ale jeví užití konopí i v neurologii a dermatologii,“ svěřil se šéf výzkumu Václav Trojan.

    Pěstírna, kde konopí roste na čedičové vatě, je podle něj na světě ojedinělá dokonalým propojením pěstování rostliny s vědecky podloženým výzkumem léků. Dovnitř smějí jen tři lidé. Vláhu, světlo i teplo pro rostliny tam řídí automaty. Hlavním cílem celého výzkumu je rozvoj konopné léčby. „Má totiž mnoho neprobádaných oblastí a zatím také hodně slabě vědecky podložených nadějných výsledků. Nejpropracovanější je léčba bolesti, jako velmi nadějné se ale jeví také použití v neurologii nebo dermatologii,“ řekl Trojan.

  • 7.1,7 milionů vyšetřených

    Nemocnice má 3304 zaměstnanců. Vloni v ní lékaři ambulantně ošetřili 1 770 550 pacientů, 26 684 lidí hospitalizovali. Během covidového roku provedli lékaři i neuvěřitelných 12 377 operací. Na výzkumných aktivitách centra u sv. Anny se dnes podílí kromě lé kařů i více než 400 vědců z 18 zemí.

    30 odborných pracovišť

    Svatoanenská nemocnice má dnes 30 odborných pracovišť a 17 center vysoce specializované péče. Má statut komplexního kardiovaskulárního, cerebrovaskulárního a onkologického centra. Pracoviště jsou výukovými základnami Lékařské fakulty Masarykovy univerzity a zdravotních škol.

    Nové léky, postupy i prevence

    Součástí Nemocníce u sv. Anny je Mezinárodní centrum klinického výzkumu (FNUSA-ICRC). Vědecko-výzkumné centrum nové generace se zaměřuje na výzkum onemocnění srdce a mozku. Je unikátně napojeno přímo na klinickou péči. Nalézá nové technologie, léčebné postupy, metody a léčiva pro prevenci, včasnou diagnostiku a léčbu šitou lidem na míru v kardiovaskulární medicíně a neurologii.

    Video  Lékaři písecké nemocnice v Blesk Ordinaci: Špičková prevence přilákala davy návštěvníků  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • verka1 ( 27. září 2022 17:10 )

    Někdy vás doktor nepošle na vyšetření a později už je pozdě. Na preventivní prohlídky má snad každý nárok, EKG, krevní vyšetření.
    Někteří doktoři léčí "od dveří".

    sorgedoktor ( 27. září 2022 16:38 )

    No, kdych to mel blize, urcite bych tam sel. Lepsi hrst jistoty nez pYtel nadeje.Jinak mne udivuje, ze jste takovi skarohliidi. Uvitali bych akci v okresnich mestech

    stařec ( 27. září 2022 08:44 )

    PROČ????? Máme nemocnice,zdravotní stře­diska,­soukro­mých ordinací jako máku!!!!!Co tedy dělají doktoři na náměstí??!!??!!

    Zobrazit celou diskusi