Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rakovina prsu: Co všechno jste o ní nevěděli a mohlo by vás to zajímat

 (Autor: Freepik)
21. září 2022
00:00
Prezentace klienta: Toto není redakční text. Redakce Blesku nezodpovídá za jeho obsah

Když se řekne slovo rakovina, zní to vyloženě zlověstně. V souvislosti s rakovinou prsu u žen už takovým strašákem být nemusí. Proč? Máme pro vás pár zajímavostí, které jste o rakovině prsu třeba nevěděli.

Co je karcinom prsu

Po rakovině kůže je rakovina prsu nejčastěji diagnostikovaným nádorovým onemocněním. Jde zhruba o 17–20 % všech zhoubných nádorů žen. Nádor prsu se vytváří z abnormálních rakovinných buněk, které ztratily svou původní funkci a vymkly se kontrole. Hrozí také šíření do okolních uzlin a následný vznik metastáz. Záleží také na typu rakoviny prsu, od běžných a velmi dobře léčitelných až po agresivní a rychle se vyvíjející nebo špatně léčitelné.

Příčiny nádorového onemocnění prsu

Jednoznačná příčina rakoviny prsu není známá, jisté však je, že ženy postihuje mnohem častěji než muže. Vzniku rakoviny prsu nelze zcela zabránit, ovšem včasnou diagnostikou (screeningová mamografie) je možné nádor odhalit v brzkém stádiu, a zajistit tak velmi vysokou šanci na úplné uzdravení. Lehce zvýšené riziko je u žen, které začaly menstruovat velmi brzy (cca 12 let věku), menstruaci ukončily v pozdějším věku (cca 55 let věku), případně dlouhodobě užívají hormonální antikoncepci. Dalším rizikovým faktorem je věk – nejvíce ohrožené jsou ženy starší 40 let. Mírně zvýšené riziko výskytu je také u žen, které absolvovaly hormonální stimulaci kvůli umělému oplodnění. Rizikovými faktory jsou však i obezita, alkoholismus a nezdravý životní styl.

Preventivní metody

Pravidelné vyšetření prsou, znalost příznaků rakoviny prsu a co nejčasnější návštěva lékaře, pokud si všimnete čehokoli nezvyklého, jsou naprosto zásadní. Včasná diagnóza a léčba rakoviny prsu totiž zlepšují šance na vyléčení.

A) samovyšetření prsou

Neexistuje žádný špatný způsob samovyšetření prsou. Nejdůležitější je sledovat následující tyto aspekty:

  • Vzhled pokožky: pomerančová kůže, tvorba žil, vtažení.
  • Změny na bradavce: vyrážka, zarudnutí okolo bradavky, vpáčená bradavka.
  • Zesílení tkáně: bulka v prsu nebo podpaží, zesílení prsní tkáně.
  • Následně prsy prohmatejte krouživými pohyby jak vleže na zádech, tak vestoje se zvednutou rukou

B) ultrazvukové vyšetření prsou

Ultrazvukové vyšetření je obvykle metodou číslo jedna u mladých žen s příznaky onemocnění prsu, těhotných nebo kojících maminek. U žen nad 40 let věku je základní metodou vždy mamografie, ultrazvuk někdy mamografii vhodně doplňuje, především u žen s bohatou a hutnou žlázou. Samotné ultrazvukové vyšetření se pro screening nádorů prsu nehodí. VZP přispívá každé ženě ve věku 18 – 45 let až 500 Kč na ultrazvukové nebo mamografické vyšetření, které si uhradí jako preventivní vyšetření sama (nemají vyšetření hrazeno z veřejného zdravotního pojištění). Více jak příspěvek čerpat se dozvíte zde.

C) mamografie

Mamografie využívá ionizující (RTG) záření, zobrazuje celý objem prsu, umožňuje posouzení možných změn mamografického obrazu při kontrolních vyšetřeních v čase. Je schopna změny diferencovat na nezhoubné či zhoubné. Na mamografický screening má nárok každá žena od 45 let věku, je hrazen pojišťovnou, a to vždy jednou za dva roky, nebo případně, pokud je predikce k této nemoci, může lékař vyzvat pacienta ke screeningu i častěji. Více o prevenci rakoviny prsu, kterou poskytuje VZP, se dozvíte zde.

A co byste ještě o rakovině prsu mohli vědět?

  • Rakovina prsu je nejčastějším nádorovým onemocněním u žen. Každoročně jsou po celém světě diagnostikovány více než 2 miliony nových případů a každý rok na toto onemocnění zemře více než 600 tisíc žen.
  • Většinu typů rakovin prsu lze úspěšně léčit, pokud jsou zachyceny včas. Nejdůležitějším faktorem při rozhodování o tom, jak tuto nemoc nejlépe léčit, je přesná znalost faktorů, které pomohou určit léčebný postup indikovaný pro dané onemocnění. Je pravděpodobnější, že pokud cílíme na konkrétní typ rakoviny, dosáhneme pozitivního efektu léčby.
  • Okolo 5–10 % zhoubných nádorů prsu může vzniknout na základě dědičné dispozice. Dnes jsou genetici schopni vyšetřit určité geny a odhalit případnou poruchu jejich funkce. Je známo, že ženy, které zdědily chybu v genu, mají mnohonásobně vyšší riziko onemocnění nádorem prsu nebo vaječníku než ostatní populace.
  • Pokud si žena najde v prsu bulku nebo jiný neobvyklý útvar, je nutné provést vyšetření, která pomohou objasnit, zda se jedná o zhoubný nádor prsu, či nikoliv. Tato vyšetření zahrnují mamografii, ultrazvuk prsů, případně magnetickou rezonanci a klinické vyšetření lékařem.
  • Po stanovení diagnózy lékař sdělí pacientce kromě typu také stádium nemoci. Řekne jí, jak je nádor velký a zda došlo k rozšíření rakoviny po těle do okolních tkání, takzvaným metastázám. Stádium je důležité z toho důvodu, že pomáhá odborníkům vybrat pro danou pacientku nejlepší možnou léčbu. Obvykle platí, že čím je rakovina pokročilejší, tím hůře se léčí a tím je její prognóza obvykle horší.
  • Rakovině prsu se přezdívalo „nemoc jeptišek“ kvůli vysokému počtu řádových sester s tímto onemocněním. Jeptišky, stejně jako všechny ženy, které nemají děti, mají ve srovnání s matkami zvýšené riziko úmrtí na rakovinu prsu, vaječníku a dělohy. Riziko těchto typů rakoviny se zvyšuje s počtem menstruačních cyklů, které žena za život prodělá.
  • Rakovina prsu se vyskytuje u psů i koček. U psů se sice vyskytuje častěji než u koček, ale u koček bývá agresivnější.
  • První záznam o mastektomii jako metodě léčby rakoviny prsu je starý více než 1500 let a byl proveden byzantské císařovně Theodoře.
  • Rakovinu prsu mohou mít i muži. Celoživotní riziko rakoviny prsu je u nich přibližně 1:1000. Mnoho lidí si neuvědomuje, že i muži mají prsní tkáň a mohou tak mít rakovinu prsu. Rakovina prsu je však u mužů méně častá, protože duktální buňky jsou u nich méně vyvinuté než u žen a protože mají obvykle nižší hladiny ženských hormonů, které ovlivňují růst buněk prsu.
  • V levém prsu vzniká rakovina o 5–10 % častěji než v pravém prsu. Levá strana těla je také o přibližně 5 % náchylnější ke vzniku melanomu (typ rakoviny kůže). Nikdo přesně neví, proč tomu tak je.
  • V současnosti většina žen přežije rakovinu prsu. V posledních letech byl zaznamenán výrazný pokrok v oblasti rakoviny prsu. Došlo k dramatickým změnám v mnoha oblastech – od hodnocení rizika, přes prevenci, až po chirurgickou léčbu, radioterapii a další možnosti léčby.