Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Očkování, na která dostanete příspěvek

 (Autor: Freepik)
20. září 2022
00:00
Prezentace klienta: Toto není redakční text. Redakce Blesku nezodpovídá za jeho obsah

Existují povinná a nepovinná očkování. Ta povinná jsou ošetřena vyhláškou o povinném očkování. Nepovinná jsou dobrovolná a je na každém z nás, zda tuto možnost využijeme, či ne. Na co vše se můžete nechat očkovat a pro koho je toto očkování vhodné?

Chcete-li se nechat očkovat například proti chřipce či klíšťové encefalitidě, pak můžete získat příspěvek od pojišťovny. Tato očkování totiž nejsou hrazena z veřejného zdravotního pojištění, a tak si pojištěnec platí jak vakcínu, tak její aplikaci. Co je o nepovinném očkování dobré vědět?

Očkování proti chřipce

  • Je doporučeno pro osoby všech věkových kategorií, zvláště pak pro malé děti mladší 5 let, osoby starší 60-65 let (u osob starších 65 let je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění) a osoby s chronickým onemocněním.
  • Ideální doba k očkování je od září do listopadu.
  • VZP přispívá až 200 Kč.

Očkování proti klíšťové encefalitidě

  • Klíšťová encefalitida je virové onemocnění způsobené přisátím infikovaného klíštěte. V ČR je hlášen nejvyšší počet případů klíšťové encefalitidy ze všech zemí Evropské unie. Toto onemocnění má většinou dvoufázový průběh. Inkubační doba trvá obvykle 7–14 dní. První fáze se podobá chřipce. Objevují se bolesti hlavy, únava, horečka, nevolnost a bolesti svalů a kloubů. Po několika dnech obtíže odezní samy a následuje období 1–2 týdnů bez příznaků. Druhá fáze se většinou ohlásí vysokými horečkami, přidávají se příznaky postižení centrálního nervového systému: bolest hlavy, světloplachost, ztuhnutí šíjového svalstva, poruchy paměti, dezorientace, poruchy spánku, závratě a svalový třes. Pacienti jsou většinou na 2–3 týdny hospitalizováni a poté je nutná domácí rekonvalescence. Těžký průběh onemocnění může být pozorován u oslabených jedinců a u seniorů nad 60 let.
  • Základní očkování se skládá ze tří dávek, první, po cca 14 dnech druhá a po 5–12 měsících třetí dávka. PO 3 letech se provádí 1. přeočkování.
  • VZP přispívá až 500 Kč (určeno dospělým do 50 let, od 50 let hrazeno z veřejného zdravotního pojištění)

Na jaká očkování ještě můžete čerpat příspěvek?

  • Očkování proti virové hepatitidě A, B – až 500 Kč
  • Proti spalničkám – až 500 Kč (určeno dospělým od 25 do 50 let). Příspěvek není poskytován na sérologické vyšetření ověřující hladinu protilátek proti onemocnění spalničkami.
  • Proti planým neštovicím – až 500 Kč
  • Proti černému kašli – až 500 Kč
  • Proti meningokokovým nákazám typu ACYW – až 1 000 Kč na očkování
  • Proti meningokokovým nákazám typu B – až 1500 Kč
  • Proti pneumokokovým nákazám (určeno dospělým od 50 do 65 let, od 65 let hrazeno z veřejného zdravotního pojištění) – až 1000 Kč
  • Na „cestovatelská“ očkování (žlutá zimnice, japonská encefalitida, břišní tyfus, vzteklina, cholera, malárie). U malárie se nejedná o očkování, ale zakoupení antimalarik v lékárně na základě receptu předepsaného lékařem – až 1000 Kč

Příspěvek je poskytován na očkovací látku, a to na jakoukoli dávku z očkovacího schématu, i na přeočkování (tzv. booster).

O příspěvek na očkování proti vybranému infekčnímu onemocnění, vyjma očkování do zahraničí, lze žádat v roce pouze jednou. Pokud klient nevyčerpá příspěvek na vybrané onemocnění v max. výši, nelze jej dočerpávat. Je ale možno žádat o příspěvek na očkování proti několika různým infekčním chorobám (např. ve 20 letech proti klíšťové encefalitidě + proti virové hepatitidě, v 52 letech proti chřipce + proti pneumokokům).

Stanovená podmínka věku musí být splněna ke dni aplikace vakcíny.

Jaké doklady budete potřebovat k čerpání příspěvků, se dozvíte zde.