Na tyto otázky vám často odpoví i recenze na masážní pistole. A když už odpovědi máte a rozhodnete se, že ano, masážní pistoli si koupíte, na chvíli se zastavte.Většina lidí totiž neví, co je důležité hledat při nákupu tohoto zařízení. Proto, než se vydáte na nákup, je třeba o něm vědět několik důležitých věcí.

Masážní pistole - co o ní potřebujete vědět

Podíváme se na výkon, použitelnost a hodnotu. To je to, co potřebujete vědět, abyste si koupili tu správnou masážní pistoli pro VÁS!

Výkon

  • Rychlost - kolik úderů za minutu. Většina masážních pistolí má dostatečnou rychlost, aby byla účinná a obvykle stačí jen asi 3 rychlosti. Více však obvykle není špatné.
  • Amplituda - většina masážních pistolí má amplitudu 10-16 mm. To určuje, jak silně vás „zasáhne“. Čím větší číslo, tím těžší, tím hlouběji to jde do svalu. I když se k určení intenzity masáže běžně používá rychlost (vyšší rychlost=intenzivnější), přístroje s vyšší amplitudou mohou být na pocit intenzivnější i při nižší rychlosti. Například TheraGun G3Pro pracující při 2400 RPM je na pocit intenzivnější než Hypervolt pracující při 3200 RPM.
  • Síla zastavení - „Stall force“ je množství tlaku, které je potřeba k zastavení motoru. To je u masážních pistolí nejvíce rozhodující faktor a je také jedním z nejobtížnějších získat aktuální údaje. Někteří hlásí vyšší čísla, ale při používání se neshodují. Zařízení s vysokou amplitudou a nízkou sílou zastavení nebude schopno zasáhnout hluboko. Např. TheraGun G3Pro má asi 27 kg síly zastavení, což je váha, kterou můžete vyvinout na zařízení, než se zastaví a přestane se pohybovat. To umožňuje uživateli vyvinout větší tlak, aby dosáhl hlouběji do cílové oblasti.

Použitelnost

  • Pouzdro a příslušenství - přenosné pouzdro je skvělé na cestování a uskladnění pistole. Nepotřebujete mnoho příslušenství. Kdybyste měli jen jedno, i tak byste práci zvládli, ale stejně jako u rychlosti, čím víc - tím lépe.Jedinečné nástavce mohou poskytnout úplnější zážitek.
  • Hluk - hledejte tichou masážní pistoli jinak ji moc nevyužijete. Určitě hledejte něco pod 60 dB a cokoli kolem 40 je úžasné. Je důležité vzít to v úvahu, protože některá zařízení mohou být nepříjemně hlučná, zejména při použití v uzavřené místnosti nebo při použití v oblastech blíže uším.
  • Ergonomie - ergonomie je nejvíce přehlížena. Některé modely však prostě padnou do ruky se zakřivenými okraji a umístěním tlačítek ve správné poloze. Například Hypervolt i TheraGun G3Pro jsou velmi dobře vyvážené, pokud jde o rozložení hmotnosti, což snižuje namáhání zápěstí a paží při dlouhodobém používání. Kromě toho má G3Pro také nastavitelné rameno, které uživatelům umožňuje nastavit nástavné hlavy pod různým úhlem, aby dosáhly až 90 % těla. Špatně navržená zařízení mohou mít nerovnoměrné rozložení hmotnosti nebo jsou objemná a obtížně se používají.

Hodnota

Musíte se rozhodnout, jaký poměr cena vs kvalita vs možnosti nastavíte. Obecně si musíte vybrat 2 z nich.  Můžete však získat docela kvalitní masážní pistole za zhruba 2 tisíce korun. Není důvod utrácet výrazně více, zvláště pokud nejste osobní trenér, který zařízení používá několik hodin denně.

Zdroje informací

https://navigatingthisspace.com/things-to-know-before-buying-a-massage-gun/

https://www.consumerreports.org/massage-guns/massage-gun-buying-guide-a1197181514/