Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Blesk Ordinace s Nemocnicí Most už v úterý: Tady učili operovat Cvacha i primáře Sovu!

Autor: Ivo Chrástecký - 
2. října 2023
05:00

Seriál Nemocnice na kraji města je úzce spjat s nemocničním areálem v severočeském Mostě. Herci se do nemocnice jezdívali „učit“, aby působili na obrazovce co nejvěrohodněji. Sem také autor seriálu Jaroslav Dietl přivedl oba představitele primáře Sovy – Karla Högera a po jeho náhlé smrti Ladislava Chudíka.

V roce 1977, kdy se seriál natáčel, se lékaři s tvůrci a herci často potkávali. A mnozí lékaři na tehdejší dobu dlouho vzpomínali. Na ARO chodili Josef Vinklář – seriálový Cvach a Jana Štěpánková coby anestezioložka doktorka Králová.

Video  Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek na Blesk Ordinaci v Brně  - Kateřina Baranová
Video se připravuje ...
Štrosmajer měl vzor

Pamětníci také přiznávají, že postava doktora Štrosmajera, kterého hrál Miloš Kopecký, byla napsána podle doktora Šmrhy. Sice to byl gynekolog, ne ortoped, ale byl to prý neskutečně vtipný člověk, který uměl skvěle glosovat situaci, jak medicínskou, tak společenskou. Mnohdy ne zcela publikovatelnými výrazy. A stejně jako na seriálového Štrosmajera vzpomínají na jeho údajný předobraz v té skutečné mostecké nemocnici v dobrém.

Josef Abrhám v seriálu Nemocnice na kraji města

Štěpánková umí

Že herci měli v mostecké nemocnici skutečně dobré učitele, dokládá současný primář ARO MUDr. Miroslav Peleška, který jako divák pochopitelně pozoroval Janu Štěpánkovou v roli anestezioložky. „Tu dýchací masku nasazuje opravdu správně. A některé přístroje, co se v seriálu objevují, si ještě pamatuji z dob, kdy jsem začínal,“ říká lékařský specialista, který pracuje na oddělení přes třicet let a v jeho čele stojí osmnáct roků.

Primář ARO Nemocnice Most MUDr. Miroslav Peleška Primář ARO Nemocnice Most MUDr. Miroslav Peleška | Archiv Nemocnice Most

Už v úterý 3. října na 1. náměstí

Budou to právě lékaři a zdravotníci z Nemocnice Most, kteří se v úterý 3. října od 12 do 18 hodin na 1. náměstí postarají o vaši prevenci! Součástí je i výjimečně nabitý doprovodný program.

V Mostě na Blesk Ordinaci vystoupí herec a zpěvák Marsell Bendig (24) a energická zpěvačka Lucie Bikárová (19). Televize Nova zase vyslala tři své hvězdy ze seriálu Ordinace v růžové zahradě 2 – Lukáše Hejlíka, Hanu Kusnejrovou a Zdeňka Godlu. Přijďte a nebudete litovat. K nám se objednávat nemusíte.

DNES zdarma v Blesku příručka

Pokud chcete vědět víc o psychiatrických diagnózách, jejich příčinách, příznacích a především o léčbě, nenechte si v pondělí ujít příručku v deníku Blesk. Zde se dozvíte mnoho zajímavého o psychickém zdraví.

Už v pondělí najdete zdarma v deníku Blesk příručku o duševním zdraví.

Video  Blesk Ordinace v Brně  - Kateřina Baranová
Video se připravuje ...

padrino ( 2. října 2023 19:35 )

Bendigové v Mostě,tam bude taková tma,že se na vyšetření nikdo nedostane.

krapotkin ( 2. října 2023 16:03 )

To bys chtěl po komouších z ČT moc. Ti jen okrádat lidi a nic jim za ukradené peníze neposkytovat.

sorgedoktor ( 2. října 2023 09:32 )

Seriqal byl hezky a mel vysoke procento sledovanosti.Kez by se necoodobneho podarilo..

Zobrazit celou diskusi