Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nemocnému Martínkovi (2) se na léčbu složilo celé Česko: Co bude dál?

Autor: rc - 
30. září 2023
05:00

Neuvěřitelnou solidaritu projevily statisíce Čechů poté, co se dozvěděly o příběhu nemocného Martínka. Dvouletý chlapec trpí nemocí, kterou má na světě pouze 120 lidí. Jedinou léčbou, která by mu mohla pomoci, je genová terapie. Ovšem ta stojí neuvěřitelných 100 milionů korun. Rodiče se proto rozhodli vyhlásit veřejnou sbírku a pokusili se astronomickou částku vybrat. Neuvěřitelné se stalo skutečností a během pěti dnů se vybralo 150 milionů! Šťastní a vděční rodiče prozradili, jaký bude další postup. 

„Ahoj Martínku, v týhle zemi žije asi 223 tisíc tet a strejdů, který na tebe myslej a myslet budou dál. Nejste v tom sami,“ vzkázala chlapečkovi prostřednictvím zprávy influencerka a herečka Nikol Leitbeg. Právě její výzva na instagramu pomohla v šíření sbírky po sociálních sítích.

Sbírka pro Martínka odstartovala koncem srpna. O měsíc později bylo na účtu něco přes devět milionů. Zlom nastal v pátek 22. září, kdy na sbírku upozornila právě Leitbeg a další celebrity. Rázem na účtu začaly přibývat peníze a o pár dní později se podařilo vybrat neuvěřitelných 150 milionů korun! „Jak může člověk poděkovat 200 tisícům lidí, kteří jeho synovi poslali 100 milionů korun a téměř celou tuto částku vybrali během pár dnů?“ reagoval dojatý tatínek Tomáš Zatloukal.

Rodiče v současné chvíli řeší, kde Martínek léčbu podstoupí. „Rodina v těchto chvílích už řeší ve spolupráci s vedoucí lékařkou Janou Haberleovou z Kliniky dětské neurologie 2. LF UK a Fakultní nemocnice v Motole, která se na danou problematiku specializuje, další postup a nalezení nejvhodnějšího pracoviště, které by mohlo léčbu zahájit a lék podat,“ uvedl portál Donio.cz na facebooku.

„Doposud neznáme přesnou cenu léčby, bude záležet na zvoleném pracovišti. Ujišťujeme však veřejnost, že chceme být maximálně transparentní a veřejnosti budeme dávat průběžné zprávy. Po skončení léčby v případě, že nějaké prostředky zbydou, tyto rádi předáme na další dobročinné sbírky,“ dodal Martínkův tatínek. 

Video  Petr Pavel o sbírce pro nemocného Martínka: Je hrdý na lidi, kolik dokázali vybrat peněz  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

padrino ( 1. října 2023 04:54 )

A kde má chlapeček maminku,že nám ani nepoděkovala.

Markiza ( 1. října 2023 01:44 )

Teda vy dva Dekr a vy Nováku ona si vás karma najde a sežere vás rakovina.Moje prabába byla věštkyně a já měla vizi tak se těšte, že se nestydíte.

Uživatel_1320707 ( 30. září 2023 20:34 )

Přeji malému chlapci hodně štěstí a ať se vše zdaří.

Julie1234567 ( 30. září 2023 19:48 )

Já též přispěla😉

Jiří Čížek ( 30. září 2023 18:34 )

souhlasím

Zobrazit celou diskusi