Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kubík (10) od mala bojuje s těžkou nemocí. Na charitativním utkání pardubických policistů se pro něj vybralo téměř 100 tisíc!

Autor: pma, BLK - 
28. září 2023
13:45

Kubík Toločko od narození bojuje s těžkou hypotonií, deficitem růstového hormonu a centrálním postižením zraku. Začátkem léta byla Kubíkovi geneticky potvrzena porucha vývoje intelektu se středně těžkým typem opoždění psychomotorického vývoje a výrazně opožděným (až chybějícím) vývojem řeči. Jeho rehabilitace a terapie jsou ale nákladné. Pomoci se chlapci rozhodli i pardubičtí policisté, kteří v charitativním zápase vybrali na malého bojovníka přes 97 700 korun.

Je mu teprve deset let a namísto toho, aby si Kubík Toločko hrál se svými vrstevníky, stráví většinu času na terapiích a rehabilitacích. Na podzim roku 2013 se chlapeček narodil přidušený a od narození musel bojovat s těžkou hypotonií. Té se někdy přezdívá „syndrom hadrové panenky“ a v jejím důsledku mají pacienti s touto nemocí kvůli neurologické poruše ochablé svaly. První týdny se rodiče modlili, zda Kubíček vůbec přežije.

Postupně se ale chlapečkův zdravotní stav zlepšoval. V půl roce dokázal Kuba prvně otočit hlavou, v roce pásl koníky. Diagnóza ale přívětivá nebyla. „Výsledkem všech vyšetření bylo CVI – centrální porucha zraku. To znamená, že mozek nesprávně zpracovává zrakové podněty. Do jaké míry bude Kubík v budoucnu umět udržet zrakovou pozornost a složit slovo nebo obrázek z více jak 3 písmen či tvarů, ukáže čas,“ vysvětluje chlapcova maminka Michaela Němcová.

Předzvěsti lékařů, že je hoch dítě do ústavu, malý bojovník unikl. Vyhráno však nemá. Před každým usnutím mu musí rodiče aplikovat injekčně do svalů růstový hormon. Před pár měsíci byla Kubíkovi navíc geneticky potvrzena porucha vývoje intelektu se středně těžkým typem opoždění psychomotorického vývoje a výrazně opožděným (až chybějícím) vývojem řeči.

Kubíkovi ale pomáhají intenzivní terapie a rehabilitace. Ty jsou ovšem velmi nákladné. Ulevit rodinnému rozpočtu se letos rozhodla Městská policie Pardubice, která pátým rokem pořádá benefiční hokejová utkání. Již potřetí v řadě vyzval tým strážníků Městské policie Pardubice spřátelený tým HC Ronal group a v pardubické Enteria aréně sehráli charitativní utkání, jehož celý výtěžek se rozhodli věnovat malému bojovníkovi. Letos se podařilo vybrat neuvěřitelných 97 700 korun.

„Hlavním cílem tohoto utkání ale nebylo skóre na ledě, ale v kasičce. V té se nám tentokrát sešlo plných 97 700 korun (37 700 korun od diváků a hráčů + 60 000 korun od našich hlavních sponzorů). Díky přispění všech se podařilo opět vybrat rekordní částku, kterou Kubíkova rodina může použít na nákladné rehabilitace,“ uvedli na sociální síti nadšení strážníci.

Ti, co se utkání nemohli zúčastnit nebo chtějí přispět jinou formou, mohou Kubíka finančně podpořit na transparentním účtu, který pro něj založila jeho maminka.

Banner odkazující na kalkulačku nejvýhodnějšího životního pojištění

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi