Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Češi vybrali přes 100 milionů pro Martínka (2) za tři dny: Kdy dostane chlapeček lék?

Autor: K. Beránková, M. Nový - 
27. září 2023
05:00

Chtěl natočit děkovné video, ale emoce byly příliš silné. Tomáš Zatloukal s rodinou nemůžou uvěřit, že Češi na záchranu jeho těžce nemocného syna Martínka (2) vybrali za pár dní přes 130 milionů korun! „Děkujeme všem dárcům za zázrak v přímém přenosu,“ vzkázal dojatý tatínek.

Sbírka pro Martínka začala 22. srpna. Tehdy se zdála částka, kterou je třeba vybrat, naprosto nedosažitelná. O měsíc později bylo na účtu něco přes devět milionů. Úctyhodná sumička, ale přesto nesmírně daleko od té, kterou je třeba zaplatit za genovou terapii. A právě minulý pátek, kdy bylo vybráno 9,3 milionu, zasáhla influencerka Nikol Leitgeb (36, dříve Štíbrová).

„Sto milionů. Není to nedosažitelná částka, pokud se zúčastníme sbírky všichni. Každá koruna se počítá. Každá jedna koruna,“ burcovala herečka své fanoušky na sociálních sítích. Postupně se přidávaly i další celebrity. „V té chvíli přišel zlom a příspěvky jen rostly,“ potvrzuje David Procházka, zakladatel platformy Donio, která peníze vybírala. V průběhu soboty na účtu zasvítilo 18 milionů, v neděli 25, včera po půlnoci už se na něm objevila vysněná i neuvěřitelná cifra 100 000 000 korun. Dalších více než 30 milionů pak přibylo během úterka.

Na celkové částce se podílelo přes 280 tisíc dárců. Ti všichni jsou pro Martínkovu rodinu, ale i mnoho obyčejných lidí, symbolem naděje a důkazem, že česká společnost, ač se může jevit jako rozdělená a plná negativity, se v důležitých chvílích dokáže spojit a ukázat, že máme srdce na pravém místě.

Slova dojaté rodiny

Nečekali takovou solidaritu, mysleli si, že to není možné. Přesto Martínkovi blízcí doufali v zázrak. A ten se stal. „Děkujeme všem dárcům za zázrak v přímém přenosu. Protože jsem při snaze natočit děkovné video selhal na plné čáře, rozhodl jsem se to raději po hodině a půl běhání s telefonem po zahradě rychle sepsat. Snad mi to půjde lépe. Jak může člověk poděkovat 200 tisícům lidí, kteří jeho synovi poslali 100 milionů korun a téměř celou tuto částku během pár dní? Jak lze poděkovat vám všem podporovatelům, kteří jste dokázali za tak krátkou dobu zburcovat celý národ k něčemu tak nevídanému? Neskutečné se stalo realitou, o tomto se nám nezdálo ani v nejdivočejších snech. Martínkova šance na život se díky vám všem může stát skutečností,“ napsal v prvních emocích Tomáš Zatloukal.

Radost z vybrané částky mají i další členové Martínkovy rodiny. „Nemám slov. Všem úžasným lidem velká poklona a velké, velké díky. Zachránili jste mi vnoučka Martínka. Všechny vás miluju,“ sdílela svou radost na sociálních sítích babička Ivana Zatloukalová.

Chorobu, kterou trpí Martínek, má na světě jen 120 lidí. Syndrom AADC je genetické onemocnění, které způsobuje, že spolu nedokážou správně komunikovat nervové buňky. „Bez naší pomoci neudrží Martínek ani vzpřímenou hlavičku. Je hadrovitý, často z ničeho nic zvrací, nadměrně se potí, mívá svalové křeče podobné epileptickým záchvatům a také má výrazně oslabený polykací reflex,“ popsal synkův stav jeho otec. Část polykané stravy tak chlapci končí v plicích, proto se mu těžko dýchá a trpí na infekce. Genová terapie by měla většinu problémů odstranit. Bez léčby podle dostupných studií umírají děti s touto nemocí mezi pátým a sedmým rokem života.

Peníze stále přibývají

Na účet Donia přišlo víc než sto třicet milionů a peníze dál přibývají. Kolik přesně bude léčba stát, není jasné. Kalkulace za srpen byla 4 230 200 eur, což je při aktuálním kurzu něco přes 103 milionů korun. Částka se ale stále mění. „O tom, co bude, pokud se vybere peněz víc, jsme se s rodinou nebavili. Nenapadlo nás, že by se to mohlo stát. Naopak jsme byli domluvení, co budeme dělat, pokud se nevybere dost,“ říká David Procházka.

Peníze by se použily na péči pro Martínka a léčbu, která sice neřeší problém, ale ulevuje od symptomů. A právě to se zřejmě stane. „Je možné, že se rodina rozhodne věnovat část peněz na jinou sbírku. Ale jsou to jejich prostředky, záleží na nich. Budou mít výdaje s cestováním a podobně,“ uvažuje David Procházka s tím, že samozřejmě všechny prostředky musí být vynaloženy buď na lék, nebo na náklady spojené s léčbou či péčí o chlapečka.

Žádné peníze pro stát

Rodiče malého Martínka nebudou muset českému státu dávat ze své sbírky ani korunu. „Příjmy z veřejné sbírky jsou osvobozeny od daně z příjmů. Rodiče pouze musí příjem oznámit finančnímu úřadu,“ sdělila včera Finanční správa. „Neuplatní se ani česká DPH, lék bude podán v zahraničí. ČR si z peněz nevezme žádnou daň,“ doplnil úřad, který tak uklidnil velkou část veřejnosti. Ta se obávala, že si miliony ukrojí stát do svého rozpočtu. Radost nad úspěchem sbírky vyjádřil i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (63, TOP 09).

„Je nemožné, že pokud je ta léčba indikovaná, aby se museli rodiče hádat s pojišťovnou. My jsme začali chystat novelu zákona, která se tohoto týká. A toto je další impuls, abychom ji v příštím roce předložili,“ dodal během akce Blesk Ordinace, kde byl hostem.

Nikol Leitgeb: Byl to majstrštyk

„Tohle byl majstrštyk,“ jásala včera Nikol Leitgeb, která lavinu soucitu významně postrčila. „V týhle době, kdy je trendy individualismus a všichni se chceme zejména SEBErealizovat, je božský vědět, že se umíme okamžitě zmobilizovat a vytvořit početnou a pevnou komunitu lidí se společným cílem, za kterým si teda hodně neodbytně jdeme. Tohle by se nám ještě někdy mohlo hodit. Já nebrečím, ty brečíš,“ zakončila vzkaz.

Klarka Klarka ( 27. září 2023 18:57 )

Proč byla zrušena diskuse o Aničce a jejím bratříkovi?
Proč? To nikdo neodpoví!
Pragmaticky řekne...jakým způsobem se vrátí investice do hocha? Má krásné Kudrna a bez léků ...100 mega ... Rodině přeji vše nej k uzdra­vení­...pa­cien­ti s r se novinkou bez metastáz ji mohou mít za 3týdny zpět .
LP

xxxx678 ( 27. září 2023 18:26 )

Jak říkám...nemocnej chudák. Buď ať zruší pravidla diskuse nebo ať ho vykopnou, psychouše.

Zdeněk Goczal ( 27. září 2023 17:56 )

Zdeněk Goczal ( 27. září 2023 17:53 )

sheenny ( 27. září 2023 17:02 )

Chudák seš ty, my se bavíme nad tvojí špatně maskovanou závistí

Zobrazit celou diskusi