Kdo ví, jak by to vůbec dopadlo, kdyby se do celé věci se sbírkou na Martínka trpícího vzácným AADC syndromem nevložily celebrity v čele s Nikol Leitgeib Štíbrovou. Právě ta dává celou dobu jasně najevo, jak moc jí záleží na tom, aby se rodiče nebohého chlapce dočkali pomoci tam, kde český zdravotnický systém selhává. Drahý lék za sto milionů, který se u nás nevyrábí, ovšem malému Martínkovi by mohl výrazně pomoci, u nás totiž nehradí pojišťovna.

Odstartovala lavinu soucitu

Nikol Leitgeib se společně s dalšími slavnými kolegy rozhodla vyburcovat veřejnost k činnosti. „Rodiče Martínka každej den vstávaj a usínaj s vědomím, že pro jejich těžce nemocného chlapečka existuje na světě účinná léčba. Ta ale stojí sto milionů. Sto. Milionů. A pojišťovna ji odmítla proplatit. Jaký zoufalství asi musej prožívat,“ napsala umělkyně na svůj instagram, když ve sbírce chybělo ještě bezmála 91 milionů.

Neudržela slzy

Hvězda Pojišťovny štěstí celý průběh sbírky netrpělivě sledovala, o čemž pravidelně dávala vědět svým fanouškům na sociálních sítích. Když čára kopírující vybranou částku konečně zezelenala, neudržela slzy dojetí: „Instarodino, tohle byl majstrštyk…V týhle době, kdy je trendy individualismus a všichni se chceme zejména SEBErealizovat, je božský vědět, že se umíme okamžitě zmobilizovat a vytvořit početnou a pevnou komunitu lidí se společnym cílem, za kterým si teda hodně neodbytně jdeme. Tohle by se nám ještě někdy mohlo hodit.“ Své poděkování veřejnosti poté zakončila slovy: „Já nebrečím, ty brečíš.“

Video
Video se připravuje ...

Štíbrová se pustila do Myslivcové! A jak Margita rozvedl Harapese s Hankou. Bára Horáková, Lukáš Červený

Kolegové pějí ódy

A s poděkováním po úspěchu sbírky přispěchali i Leoš Mareš a další osobnosti. Ti však neděkují pouze svým fanouškům, kteří se do sbírky zapojili, ale právě samotné Leitgeib. Ta podle nich projevila tolik potřebnou aktivitu, jež misi dovedla až do zdárného konce. Povětšinou se shodují na tom, že bez ní by mohlo být vše jinak, a připisují tedy blonďaté herečce hlavní zásluhy. „Chtěl bych tady napsat, že za celý tento úspěch může POUZE a jedině….NIKOL…. Nikol Leitgeb. Je to jen její zásluha,“ vyzdvihoval zásluhy slavné influencerky moderátor Leoš Mareš.

Pochvalu sklidila aktivní Nikol i od dalších kolegů, například od herce Davida Gránského: „Nikol to s těma internetama prostě umí a má můj obdiv.“ „Neskutečný ranní dojetí,“ pochvalovala si také moderátorka Evropy 2 Lucie Šilhánová Černá na instagramu a Nikol u své reakce označila. „Ty by sis zasloužila více než státní vyznamenání,” rozhodně prohlásila Michaela Tomešová„To jsi prostě TY!” připsal pod příspěvek Honza Musil. A přidaly se k němu i další celebrity jako Jitka Boho nebo blízká kamarádka Nikol Martina Pártlová.

Dojetí popustil uzdu také známý moderátor Libor Bouček, který slovy chvály a nadšení nešetřil: „Je to neskutečný pocit probudit se do takovýho rána. Víc než 100 milionů, naprosto neuvěřitelná částka... V kontrastu toho, co nás obklopuje, je tohle prostě dokonalá zpráva o stavu naší společnosti a já jsem normálně tak šťastnej za hrdiny a hrdinky, co přijali opravdovou mission impossible. A normálně mi přišlo, že těch úsměvů je venku víc než včera. Jasně, je to brutálně nesystémový řešení, ale je to řešení a systém by to měl brát jako silný druh impulsu ke změně... Jsem hrdej na to, že jsem z Česka, země, kde je víc než 240.000 lidí, kteří prostě přispějou,“ zasnil se Bouček.