Na konci února roku 2018 zastřelil neznámý pachatel slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku Martinu Kušnírovou. V poslední době se Kuciak věnoval tématu údajných daňových podvodů lidí, kteří mají blízko k premiérovi Robertu Ficovi a jeho vládní straně Smer. Taktéž rozkrýval vazby italské mafie 'Ndrangheta na slovenskou politiku a eurodotace. Případ zavražděného novináře serveru Aktuality.sk vzbudil zájem celého světa.

Zločin byl spáchán během víkendu v obci Veľká Mača nedaleko Trnavy v bytě 27letého Kuciaka, který se podle Denníku N zabýval hlavně podezřeními z daňových podvodů. Policejní prezident Tibor Gašpar vyjádřil domněnku, že vražda Kuciaka a jeho snoubenky pravděpodobně souvisí s jeho novinářskou činností. Premiér Fico nabídl milion eur (25 milionů korun) za informaci vedoucí k dopadení vraha. Vraždu oba odsoudili. V naprostém šoku z Kuciakovy vraždy je i český premiér Andrej Babiš: „V životě by mě nenapadlo, že se v roce 2018 může něco podobného na Slovensku stát.“ Kuciaka zabil výstřel do hrudi, jeho přítelkyně byla zasažená jednou do hlavy. Více ran vrah nepotřeboval.

Proč musel Kuciak zemřít

Teorie odhadující, proč byl mladý novinář Kuciak zavražděn, se množí. Jedna verze hovoří o tom, že Kuciak ve svém posledním rozsáhlém, ale nedokončeném článku, popisuje aktivity italského podsvětí na Slovensku a osoby blízké italské mafii 'Ndrangheta v okolí slovenského premiéra Roberta Fica. Kuciak se v rozsáhlém, ale nedokončeném materiálu, věnuje působení několika italských klanů na Slovensku, které podnikají především v zemědělství, ale také v bioplynu. Zavražděný novinář uvedl, že tyto klany díky různým podvodům a machinacím čerpají na dotacích miliony eur.

Kuciak rovněž zmapoval podnikatelské vazby Ficovy asistentky Márie Troškové a bývalého poslance Ficovy strany Smer-sociální demokracie a nynějšího tajemníka bezpečnostní rady státu Viliama Jasaňa s italským podnikatelem Antoninem Vadalou. Trošková i Jasaň ze svých funkcí do vyřešení případu odstoupili. Vadalu Kuciak označil za přímo napojeného na 'Ndranghetu. Tímto směrem se ubírají i vyšetřovatelé. Ve čtvrtek 1. března 2018 provedla policie razii na východě Slovenska, při které zadržela Vadalu a dalších 9 lidí.

Video
Video se připravuje ...

Fico ukázal milion eur za dopadení vraha novináře. Opozice žádá, aby vlivní rezignovali TV JOJ

S další teorií přišel slovenský publicista Radovan Bránik. Podle něj je mafiánská vražda Jána Kuciaka nepravděpodobná a tato teorie postrádá logiku. Poznamenal, že jeho kolega se věnoval ožehavým tématům, mezi které rozhodně patří i kauza obří korupce v jednom z klíčových slovenských soudů. Publicista se domnívá, že tento důvod je mnohem realističtější než to, že Kuciaka zabila italská mafie.

Jeden ze slovenských soudů má prý problém s tzv. justiční mafií, soudci jsou podplacení. „Jde hlavně o přidělování spisů. Vznikl kolem toho průmysl a malá skupina lidí díky tomu získala obrovský majetek. Je to takový stát ve státě,“ řekl Bránik. Uvedl také, že minulý týden se s Kuciakem setkal, ale že nestihli probrat detaily jejich spolupráce na tomto článku. „Měli jsme se sejít ještě tohle úterý, ale k tomu z pochopitelných důvodů nedošlo,“ doplnil.

Poslední článek investigativního novináře Jána Kuciaka o propojení italské mafie a slovenské politky najdete zde >>>

Mária Trošková a Antonino Vadala

Trošková v minulosti založila soukromou firmu GIA Management s podnikatelem italského původu Antoninem Vadalou, kterého podle deníku Sme 'Ndrangheta využívala k pomoci s přepravou zboží. Podle matky Ficovy exasistentky spolu dvojice chodila a dokonce plánovali svatbu. Pozornost na sebe však poutá především svou vizáží a podivuhodnou minulostí.

Trošková se objevila ve svůdných pózách v pánském časopisu. Rovněž se účastnila soutěže krásy Miss Universe. V letech 2011 a 2012 působila v soukromé firmě s Vadalou. Ten stanul před soudem pro podezření, že se podvodným způsobem, přes bílého koně, dostal k několika bytům v Bratislavě.

K tomu měl podle dostupných údajů blízko i tehdejší ředitel odboru krizového řízení a bezpečnosti státu Úřadu vlády ČR, bývalý poslanec Národní rady Viliam Jasaň. Tedy muž, přes kterého se Mária Trošková dostala do vysoké politiky. Antonino Vadala prý měl svůj Facebook plný Ficových lidí.

Zemětřesení ve slovenské politice

Vražda Jána Kuciaka spustila další volání po vyvození politické odpovědnosti. Poté, co svou funkci opustila do vyšetření případu svou funkci Ficova asistentka Trošková, zaměřila se pozornost na členy vlády. Po vraždě novináře, který psal o údajných daňových a dotačních podvodech a pochybných spojení lidí z okolí premiéra a předsedy vládní strany Smer Roberta Fica, záhy ohlásil demisi ministr kultury Marek Maďarič. Rezignoval také ředitel kanceláře předsedy vlády a člen strany Smer Roman Šipoš. V pondělí 12. března pod tlakem rezignoval i ministr vnitra Robert Kaliňák.

Prezident Andrej Kiska přišel v neděli 4. března s prohlášením, které živě vysílaly televize na Slovensku. „Dnes je nedůvěra lidí vůči státu obrovská, mnozí nedůvěřují orgánům činným v trestním řízení. Mnozí z osobní zkušenosti. A tato nedůvěra je odůvodněná. Překročily se hranice, věci zašly příliš daleko a není cesty zpět. Dostali jsme se do momentu, kdy vnímáme aroganci moci,“ uvedl Kiska ve svém projevu. Podle Kisky existují dvě možnosti, jak navrátit lidem onu důvěru ve stát - rozsáhlou a zásadní rekonstrukci vlády, která by nepolarizovala společnost, anebo předčasné volby.

Premiér Fico reagoval na prezidentovo prohlášení zostra. „Toto jeho prohlášení má rukopis lidí, kteří absolutně neznají ústavněprávní tradice a pravidla na Slovensku a sledují úplně jiné cíle, než je stabilita naší země,“ ohradil se proti Kiskovi. Ten podle něj přečetl prohlášení, „které zjevně nebylo napsané na Slovensku“. „Naším cílem je vyšetření tohoto brutálního činu a nebudeme - cituji známou socioložku - tancovat na hrobě dvou mladých lidí, jako to dělá opozice, média a dnes i pan prezident SR,“ dodal Fico.

Prezidenta Kisku nicméně podpořila nejměnší strana vládní koalice Most-Híd Bély Bugára. Podporuje možnost rekonstrukce vlády a chce s prezidentem jednat. Bugár již dříve uvedl, že se 12. března sejde republiková rada, která může rozhodnout o odchodu z koalice. Třetí koaliční strana SNS prostřednictvím svého předsedy Andreje Danka připustila jednání s prezidentem, ale nepodpořila ani jeden jeho návrh.

Prezident Kiska ve čtvrtek 15. března, tři týdny po vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka, přijal demisi premiéra Roberta Fica, na jehož odchod od vraždy rostl tlak politiků i veřejnosti. Kiska pověřil sestavením nové vlády Ficova stranického kolegu Petera Pellegriniho s tím, že nový kabinet vytvoří současná koalice. Organizátoři protivládních protestů trvají na požadavku předčasných voleb. Kiska jmenoval Pellegriniho vládu 22. března.

Přesah do Česka a novinářka pod ochranou

Slovenský policejní prezident Gašpar uvedl, že případ má přesah i do České republiky. Slováci na vyšetřování spolupracují i s Italy a Europolem. Zmíněným přesahem je novinářka a zakladatelka Českého centra pro investigativní žurnalistiku Pavla Holcová. S Kuciakem totiž v poslední době spolupracovala právě na článku o vazbách Ficova okolí na osoby blízké mafii, a nyní je proto pod policejní ochranou, píše Respekt. Podle vyjádření Holcové Kuciak krátce před smrtí našel novou spojitost mezi italskými podnikateli a členy vládní strany Smer-SD.

Dalším pojítkem může být i italský podnikatel z Kuciakova článku Vadala. Podle obchodního rejstříku mu od loňského listopadu patří společnost Vadala Group CZ, která se do té doby jmenovala Redo Water. Firma podle zjištění MF Dnes sídlí na nejdražší české ulici Na Příkopě v Praze, podniká s realitami a nemá téměř žádný majetek.

Jeden z členů kalábrijské mafie ’Ndrangheta, o které psal zavražděný investigativní novinář Ján Kuciak, byl v Česku spolumajitelem cestovní agentury Kala Tours. Společnost sídlila v Sokolově a dodnes je vedena v českém obchodním rejstříku. Itala Francesca Bonavitu zvaného Pino (Borovice) zadržela v červenci 2016 česká policie.

Razie a první obvinění

První výrazný posun přišel na konci září. Slovenská policie při razii zadržela osm podezřelých, mezi kterými byl i bývalý policista Tomáš S. a jeho bratranec Miroslav M.. Policisté je vypátrali na základě IP adres jejich počítačů, protože oba dva vyhledávali v aplikaci Google Street View dům Jána Kuciaka.

Po razii byli následně obviněny tři osoby, což slovenský tisk přijal s povděkem.

Vraždu objednala krásná tlumočnice?

Později policie obvinila ještě čtvrtou osobu. Tou byla tlumočnice kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera Alena Z., která podle vyšetřovatelů objednala novinářovu vraždu.

Podle jejího bývalého manžela, se kterým má dceru, ovšem ženu a podnikatele pojil více než profesionální vztah. Alena Z. pracovala jako jednatelka třech italských firem se sídlem na předměstí slovenského Komárna.

Slovenská média pak zjistila, že Alena Z. byla oficiálně 15 let nezaměstnaná. Přesto ovšem žila v luxusu. Svou dceru zahrnovala dárky v podobě luxusního oblečení nebo drahých kabelek. "Její dceři bylo nedávno 15 let a na narozeninovou párty ji s kamarády vezla limuzína," vypověděli na začátku října lidé portálu Čas.sk lidé z okolí její rodiny.

Sousedé pak vypověděli, že s podnikatelem Kočnerem měla udržovat milenecký vztah. Kromě toho ji s ním pojil i luxusní Mercedes, kterým jezdila. Ten měl v nájmu Kočnerův známý. Kromě toho začaly vyplývat na povrch její kontakty s dalšími vlivnými muži.

Jedním z nich měl být předseda hnutí Sme rodina Boris Kollár, se kterým se v dřívější době měla několikrát sejít a dokonce od něj dostat peníze. „Nějaké peníze jsem jí dal. Působila na mě jako normální žena, která nedokáže uživit dítě. Už roky o ní nic nevím, nejsme ani přátelé na Facebooku,“ řekl Kollár slovenskému webu Pluska.sk.

Tajemná žena s kontakty v nejvyšších patrech politiky

Na začátku roku 2019 se ukázalo, že Kollár nebyl jediným vlivným mužem, se kterým byla Alena Z. v kontaktu. Komunikovala například s náměstkem slovenské generální prokuratury René Vanekem nebo bývalým ministrem obrany.

Na její spojení s René Vanekem upozornil slovenský Denník N. Ten uvedl i to, že si žena zprávy s důležitými osobami měla archivovat a ty tak mohou být předmětem vyšetřování.

Vanek pak vzájemný kontakt potvrdil, nikdy se s ní ale neměl setkat osobně. „Zpětně si uvědomuji, že podobná komunikace s osobou, kterou neznám, byla chybná a mrzí mě to,“ uzavřel své vyjádření pro Denník N.

Dalším vlivným mužem, se kterým měla mít Alena Z. kontakt, byl bývalý ministr obrany, místopředseda parlamentu a člen předsednictva strany Smer-SD Martin Glváč. Toho měla Slovenka popsat jako přátelského, flirtujícího a nezávazného. „Přátelský, flirtující, nezávazný a mám ho ráda jako člověka. Nebylo mezi námi ale nic, navíc má partnerku a malé dítě,“ měla k němu dodat.

Politik ale jakoukoli komunikaci odmítl. „Při kontaktech s neznámými osobami jsem vždy postupoval v koordinaci s příslušnými orgány! Vojenským zpravodajstvím a Slovenskou informační službou,“ bránil se tvrzení Glváč.

Stála Alena Z. za dalšími vraždami?

Zadržení tlumočnice Aleny Z. vedlo k dalším zvratům. Rozběhlo se díky němu i vyšetřování dalších nevyřešených vražd. Jedna z nich přitom na vyřešení čekala přes 13 let.

Tou starší měl být případ smrti italského podnikatele Davide Casellateho v Trnavě v roce 2005. Druhou pak vražda někdejšího primátora města Hrubanovo Lászlóa Basternáka z roku 2010. K té došlo v době, kdy Alena Z. vedla kampaň jeho konkurenta v boji o primátorské křeslo Romana Ostružlíka.

Toto podezření vygradovalo dalším obviněním tajemné Slovenky. To přišlo na konci ledna 2019 po další razii, kterou policie v souvislosti s vraždou politika provedla. Mezi obviněnými přitom podle médií je i Basternákův politický rival.

Rok po vraždě Jána Kuciaka a jeho snoubenky

Jen deset dní před prvním výročím vraždy Jána Kuciaka přinesl zpravodajský web Aktuality.sk nahrávku telefonátu mezi podnikatelem Mariánem Kočnerem a Kuciakem. Ta měla být z 5. září 2017 a podnikatel na ní novinářovi vyhrožoval.

„Vy jste velmi osobní, jste zlý člověk, kterého někdo úkoluje, a věřte mi, že přijdu na to, kdo vás úkoluje,“ říká v nahrávce Kočner, načež Kuciak nařčení odmítá. Podnikatel na novinářova slova reaguje tím, že se mu bude osobně věnovat.

„Jakmile zjistím nějakou špínu, nějaké přešlapy u vás, u celé vaší rodiny... každý má něco za nehty, buďte si jistý, že to zveřejním stejně jako vy, ale také s důkazy, bez důkazů ne, jen s důkazy, takže budu, pane Kuciaku, hledat,“ varuje Kuciaka na nahrávce Kočner.

Na začátku týdne, na který připadlo první výročí smrti Jána Kuciaka měl premiéru film televize Markíza, který jeho případ shrnuje. Na jeho premiéru dorazili i rodiče zavražděného novináře i jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

Video
Video se připravuje ...

Otazníky kolem vraždy novináře a jeho dívky: Tři kávy na stole a odemčené dveře TV JOJ

Vše o vraždě novináře Jána Kuciaka čtěte zde >>>

Video
Video se připravuje ...

V kauze Kuciak padají první hlavy: Na úřadu vlády končí Trošková a Jasaň, ministr kultury odstoupil tv Joj

Nejnovější články o vraždě novináře Jána Kuciaka:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtěte více na Blesk.cz:

Evropská unie - aktuální zpravodajství >>>

Minimální mzda v roce 2018 >>>

Státní svátky v roce 2018 >>>

Co je to GDPR? >>>

Co je to islám? >>>

Časová pásma >>>