Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Češka, kterou chrání po vraždě Kuciaka: Den před smrtí mi řekl, že našel spojení na politiky

Autor: Mii - 
6. března 2018
11:13

Český přesah má případ investigativního novináře Jána Kuciaka, kterého neznámý pachatel společně s jeho snoubenkou zastřelil. Na své poslední kauze, která jej pravděpodobně stála život, spolupracoval s českou novinářkou Pavlou Holcovou z Českého centra pro investigativní žurnalistiku. Holcová se s tím svěřila na svém facebookovém profilu. Podle ní je třeba o případu mluvit, protože „příběh ani myšlenku nezabiješ“. S Kuciakem naposledy mluvila odpoledne před vraždou. Sama momentálně funguje jen v omezeném režimu, protože jí policie přidělila ochranu.

Když před týdnem slovenský premiér Robert Fico pořádal na Úřadu vlády v Bratislavě tiskovou konferenci, tamní policejní prezident Tibor Gašpar uvedl, že vražda má i českou linku. Jakou, neuvedl.

Touto českou linkou byla investigativní novinářka Pavla Holcová, která s Jánem Kuciakem dlouho intenzivně spolupracovala, například na kauze Panama Papers. Společně dělali i na nedokončeném textu, jehož znění po vraždě zveřejnila média po celém Česku a Slovensku.

Jána Kuciaka jsem znala pět let. A těch pět let bylo intenzivních, protože jsme spolu řešili spoustu komplikovaných, absurdních i nikam nevedoucích kauz,“ uvádí Holcová, která se o skutečnosti rozhodla promluvit na Facebooku.

„Na poslední kauze jsme pracovali 18 měsíců, což je asi doba, kterou si málokterý novinář dokáže představit. Posledního půl roku jsme spolu mluvili i několikrát denně, protože jsme oba cítili, že už chybí jen málo a bude to hotové,“ vypráví investigativní novinářka. V rozhovoru pro Topky.sk ještě dodala, že naposledy s Kuciakem mluvila odpoledne před vraždou o tom, že našel novou spojitost mezi italskými podnikateli a členy vládní strany Smer-SD. 

Podle ní nebylo třeba zjištěné informace nijak přikrašlovat. Samy o sobě byly výbušné. „Nedokončenou kauzu, která vyšla o půlnoci 27. února napříč všemi slovenskými médii, jsme chtěli do pár týdnů dokončit a vydat. Přišlo nám důležité, aby se celá kauza pokud možno opírala jen o fakta a byla napsaná střízlivě, bez bombastických výkřiků a skandálních odhalení. Protože holá a suchá pravda v tomto příběhu už dost skandální je,“ pokračuje Holcová.

Pro Topky.sk pak novinářka ještě potvrdila, že s Kuciakem a dalšími lidmi rozebírali kontakty mafie nejen na Slovensku, ale i v Česku a Itálii. Všichni se určitou mírou věnovali všem linkám příběhu, protože je nebezpečné, aby informace zůstali jen u jednoho člověka.

Halcová v příspěvku také uvádí, že se chtěla zúčastnit shromáždění v Bratislavě, které se konalo na počest Kuciaka a jeho snoubenky, ale nemohla. Pohyb jí komplikuje policejní ochrana, která jí byla udělena. „Poslední dny funguji jen v omezeném režimu, a to nejen kvůli mé vlastní bezpečnosti. Cítím se paralyzovaná, jako by na mě a moje myšlenky přišly čtyřicetistupňové mrazy,“ popisuje novinářka své aktuální pocity.

Zároveň nechce předjímat, co bylo motivem vraždy. To je podle ní na policii k vyšetření. Díky případu ale zjistila důležitou věc – jak důležité je spolupracovat a sdílet. „Příběh ani myšlenku nezabiješ. I kdybys strašně moc chtěl,“ uzavírá Holcová.

Vše o smrti novináře Jána Kuciaka čtěte zde >>>

Poslední článek Jána Kuciaka o propojení italské mafie a slovenské politky najdete zde >>>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pulsar ( 6. března 2018 20:11 )

Za tento stav na Slovensku su zodpovedni zlodeji zo SMERU na cele s buranom Ficom. Ak neodstupia klamari ako Kalinak a policajni prezident Garpar, ktori klame v priamom prenose a je v rodine so slovenskou mafiou tak to bude katastrofa. FICO a spol. do basy!!!

odol ( 6. března 2018 19:36 )

Ty vyj@bané hov@do!! Používej kondóm aby si neudělal stejnou chzbu jako ten blb co tě splodil ty muší l@jno!!!

sores ( 6. března 2018 15:53 )

Škoda že Kuciak každou myšlenku a vědomost nedával okamžitě do PC uložit. A jmenovitě, tím by se rychleji vše vyjasnilo proč musel chudák zemřít.

flora ( 6. března 2018 15:24 )

Neboj, pár si už všimlo Mimochodem maminka té zavražděné slečny tvrdí, že bude bojovat ať to stojí co to stojí. Zřejmě ale nebude svůj boj financovat svými miliony. To by si mladí nebrali půjčku na rekontrukci starého baráku, ale maminka by jim finančně vypomohla. Kdyby je tedy měla Takhle sepřed den museli dřít na baráku a po nocích pracovat na Slovenské chobotnici.

Antonin Blaha ( 6. března 2018 15:09 )

 Spis je zvlastni ze vsem unikaji souvislosti.Vsiml si vubec nekdo z vas ze se opet nekdo snazi dostat lidi do ulic u nas i na Slovensku?Zaminky jsou sice ruzne ale dusledky maji byt stejne,svrzeni demokraticky zvolenych vlad.

Zobrazit celou diskusi