Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Krajské volby 2020: Jak a kdy volit

Volby
Volby  (Autor: Blesk - Michal Protivanský)
Autor: mah - 
2. října 2020
14:26

V Česku začaly v pátek 2. října krajské volby 2020. Lidé ve 13 krajích mimo Prahu si v nich vyberou hejtmany a krajská zastupitelstva na příští čtyři roky. Jak volby fungují a co vše před cestou do volební místnosti musíte vědět?

Datum voleb

Krajské volby 2020 začaly ve 14:00 v pátek 2. října. Stejně jako jiné volby se i krajské volby musí konat v pátek a v sobotu. Společně s nimi probíhá i první kolo senátních voleb ve třetině obvodů.

Systém krajských voleb

Krajská zastupitelstva se volí od roku 2000 vždy na čtyři roky.

Počet členů zastupitelstva ovlivňuje počet obyvatel kraje. V krajích, kde žije do 600 tisíc obyvatel, má zastupitelstvo 45 členů. To v současnosti platí pro Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Kraj Vysočina a Zlínský kraj. V krajích, kde žije od 600 tisíc do 900 tisíc obyvatel, je počet zastupitelů 55. Středně velké zastupitelstva mají v současnosti Jihočeský kraj, Ústecký kraj a Olomoucký kraj. Největší kraje, s počtem obyvatel přes 900 tisíc, pak mají 65 zastupitelů. To platí pro tři největší kraje – Středočeský kraj, Jihomoravský kraj a Moravskoslezský kraj.

Voliči při volbách vybírají ze stranických kandidátek a v rámci preferované strany mohou udělit až čtyři preferenční hlasy. Stejně jako u voleb do Sněmovny nebo Evropského parlamentu je tak možné kroužkovat kandidáty. Samotné hlasovací lístky musí voliči dostat do schránek nejpozději tři dny před dnem voleb. Do volební místnosti ale mohou přijít i bez nich. Volební komise mají náhradní sady, které takovým lidem dají společně s úřední obálkou.

Na každém volebním lístku musí být uvedeno jméno kraje, vylosované číslo a nezkrácený název politické strany, hnutí nebo koalice, jména a příjmení, povolání a obce trvalého pobytu kandidátů a to, zda jsou členy politické strany nebo hnutí, nebo zda kandidují bez politické příslušnosti. Vylosovaná čísla na sebe ovšem nemusí navazovat. Jsou totiž losována pro celou republiku a řada hnutí nekandiduje v každém kraji.

Po skončení voleb se sčítají odevzdané hlasy v každém kraji zvlášť. Aby kandidátka měla šanci na zisk mandátů, musí získat alespoň pět procent hlasů v kraji. Na rozdíl od sněmovních voleb neplatí, že by koalice stran musely získat více procent.

Mandáty se poté rozdělují na základě D’Hondtovy volební metody.

Voličský průkaz

Pro volby do krajských zastupitelstev si lidé mohou vyřídit voličské průkazy, které jim umožní volit i v jiné volební místnosti, než kde jsou normálně zapsáni. O průkaz je možné žádat ode dne vyhlášení voleb až do doby sedm dní před začátkem voleb. Žádost lze podat osobně na úřadě v místě trvalého bydliště, poštou s ověřeným podpisem, nebo prostřednictvím datové schránky.

Na rozdíl od využití voličského průkazu při sněmovních, prezidentských nebo evropských volbách ovšem není možné s ním volit kdekoli v republice. Aby volič mohl volit s voličským průkazem, musí stále volit na území kraje, ve kterém leží jeho trvalé bydliště.

Kdo může volit a být v krajských volbách volen

Volit ve volbách do zastupitelstev krajů mohou občané jednotlivých krajů kromě Prahy, kterým bude alespoň druhý den voleb 18 let. Ti zároveň nesmí být ve výkonu trestu odnětí svobody, nesmí jim být v době voleb omezena svoboda z důvodu ochrany zdraví lidu, nebo jim nesmí být omezena svéprávnost k výkonu volebního práva. Zároveň nemůžou volit ani vojáci, kteří v době voleb slouží v zahraničí.

Zvolen zastupitelem pak může být každý, kdo nemá omezenou svéprávnost a není ve vězení. Musí ovšem počítat s tím, že funkce zastupitele je neslučitelná s některými jinými funkcemi, především na ministerstvech, ve státní správě, nebo ve statutárních orgánech právnických osob založených krajem.

Video  Jan Kubáček o české politice v roce 2020  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Podívejte se, kdo kandiduje na hejtmana v jednotlivých krajích >>>

Jak volit v krajských volbách, čtěte ZDE >>>

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa