Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pirátům se kampaň hodně prodražila: Osm milionů za poslance. Bartoš už dal „hlavu na špalek“

Aktualizováno -
11. října 2021
11:32
Autor: ČTK, for, bel - 
11. října 2021
11:00

Přišli o mandáty a tím i peníze od státu. Příště by si tak prý Piráti volební koalici s někým dalším rozmysleli. Z 37 křesel získala strana lídra Ivana Bartoše jen 4 z nich. Za rok vyplácí stát za každého poslance 900 tisíc. A nejen to, protože Piráti dali do kampaně 33 milionů, vytěžili z ní jen čtyři poslanecké mandáty, fakticky je tak jedno křeslo stálo přes osm milionů. Vedení Pirátů přijímá zodpovědnost za ztrátu mandátů ve Sněmovně, sdělil členům předseda Ivan Bartoš. O dalším postupu bude v lednu rozhodovat celostátní fórum.

O co jde? Ačkoliv ve volbách dvojkoalice Pirátů se Starosty získala 15,6 % hlavy a dohromady 37 mandátů, uskupení Ivana Bartoše (41) z nich má jen čtyři. Důvodem je, že Starostové díky kroužkování získali téměř desetkrát více zástupců. „Jako stranu nás koalice de facto poškodila, protože jsme pošli na mandátech,“ dal se slyšet šéf středočeských Pirátů Josef Bouše.

Například ve středních Čechách se díky kroužkování zástupců STAN do Sněmovny dostane jen pirátská lídryně Klára Kocmanová, dalším ze čtyř šťastlivců je také Bartoš. Ten aspoň gentlemansky tvrdil, že za propadem byla obrovská dezinformační kampaň. „Já si na to nijak nestěžuji, neboť jsme se tomu dokázali postavit, ale určitě byla znát,“ řekl. A Vít Rakušan (43) se dušuje, že jeho Starostové Piráty v povolebních jednáních nepotopí.

Osm „míčů“ za křeslo

Méně mandátů samozřejmě znamená, že straně připadne méně peněz. Stát vyplácí stranám každý rok 900 tisíc za každého poslance. V případě Starostů roční zisk činí skoro 30 milionů korun, v případě Pirátů jen 3,6 milionů. Strany se navíc zavázaly financovat volební kampaň v poměru 33 milionů u Pirátů a 16 milionů u STAN. V takovém případě tak jeden mandát Piráty vyšel na 8,25 milionů, zatímco STAN jen na 480 tisíc.

Array

Bartoš: Ohromná rána, ale nevzdáváme se

Vedení Pirátů přijímá zodpovědnost za ztrátu mandátů ve Sněmovně. Členské základně to na internetovém stranickém fóru sdělil předseda Ivan Bartoš. O dalším postupu a podobě strany podle něj bude v lednu rozhodovat celostátní fórum. Někteří členové poté, co Piráti po volbách získali pouze čtyři poslanecké mandáty, vyzvali Bartoše k rezignaci, drtivá většina hlasujících v anketě je ale proti.

Celkový výsledek je pod společnými cíli koalice, řekl Bartoš. „Bohužel pouhé čtyři mandáty pro Piráty, což je pro nás všechny ohromná rána. Toto nikdo z nás nečekal. Vedení strany za tuto ztrátu přijímá plnou odpovědnost a všechny nás to hluboce mrzí. Ale rozhodně se jako strana nevzdáváme!“ uvedl.

Za zásadní milník voleb Bartoš považuje, že obě opoziční koalice dohromady získaly 108 mandátů a mohou utvořit většinovou vládu. Už v sobotu večer podepsaly memorandum o společném postupu. „Při vyjednávání koalice budeme chtít prosadit maximum z našeho programu, aby koalice byla co nejblíže našemu liberálnímu, středovému a protikorupčnímu směru,“ uvedl Bartoš.

Senátorka Šípová chce Bartošův konec

„Samozřejmě teď cítíme smutek a hněv ze ztráty 18 mandátů, tedy řady skvělých lidí, které jsme ztratili. Lidí a jejich asistentů, kteří dodávali kvalitní a poctivou opoziční práci čtyři roky i v těch nejtěžších chvílích, a díky nimž jsme rostli ve volbách do komunálu, Evropského parlamentu i krajských,“ dodal předseda.

Ztrátu přisuzuje i tomu, že premiér Andrej Babiš (ANO) i hnutí SPD podle něj dali maximum energie do poškození Pirátů. „Kromě dezinformací, se kterými jsme si úplně nezvládli poradit a které se promítly do vykroužkování, byly dalším faktorem kroužkovací kampaně (které mimo jiné přicházely často zcela zvenčí) a chyby ve strategii a kreativním vedení kampaně. Určitě také nepomohlo roztříštění odpovědnosti do struktury mnoha různých orgánů,“ sdělil Bartoš.

Je podle něj potřeba udělat změny ve fungování Pirátů, lépe stanovovat priority a řešit věci, které strana podcenila. „Na lednovém celostátním fóru pak budeme rozhodovat o dalším postupu a podobě strany. Držme se prosím hlavně našich společných hodnot a buďme tu pro sebe navzájem,“ napsal Bartoš.

Na fóru Pirátů vznikla krátce po volbách anketa ohledně odvolání Bartoše z pozice předsedy strany. V pondělí dopoledne bylo téměř 90 procent hlasujících proti. Mezi kritiky je například senátorka za Piráty Adéla Šípová, která už v sobotu řekla Deníku N, že by Bartoš podle ní nadále straně šéfovat neměl.

Video  Tisková konference po jednání koalic  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

zkzkz ( 11. října 2021 21:07 )

mim33 ( 11. října 2021 20:58 )

Piráti skončí jako Bursíkovi Zelení. Hrstka jich teď bude za korýtko snaživě posluhovat ODS, s kterou mají programově minimum společného, a za pár let je čeká odchod na politické smetiště.

jajas ( 11. října 2021 20:36 )

Tak to je jasné, že si to po*s*ra*l*i* sami, tam byl Babiš v podstatě zbytečný. No ale hoši se drží svého jedinného bodu volebního programu a tím byl AntiBabiš.....nic jiného jim nezbývá, protože oni neuznají, že to byla jejich chyba! Jsou marní......

vinke ( 11. října 2021 20:22 )

amba a jajas - Ovšem tvrdit, že za jejich volební debakl může Babiš je nyní od Bartoše drzost nejvyššíhio kalibru, to snad uznáte oba .
To ostatní ať si tihle všichni chlapci vyřeší mezi sebou, plácají se před kamarema po ranenou, ocucávají se, tak až se kamery vypnou můžou si to rozdat..

jajas ( 11. října 2021 20:11 )

Trpajzlík Pirát stejně moc "nevoněl" těm zbývajícím čtyřem trpajzlíkům již před volbama! Pokud vím, jejich "zoufalé výkřiky", kterými se prezentovali před voliči mnohdy nesdílel ani zbytek opozice....a tak se divím, proč se dalí STAN a Piráti do koalice. Jasně, ti tři se domluvili dříve a jsou SPOLU, a tak zbyli oni dva, ale i tak! Piráti byli nastopro přesvědčeni, jaký budou mít úspěch ve volbách, tak proč si ho nechtěli "užít" sami za sebe?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa