Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Piráti se po výprasku přou o svržení Bartoše: „H*vadina i podržtašky ve Sněmovně“

Aktualizováno -
10. října 2021
19:17
Autor: simao, for, sova - 
10. října 2021
17:01

Jsou zdrcení a upadli do povolební deprese. I když mohlo by být i hůř. Třeba jako v případě ČSSD a KSČM, které ve Sněmovně nebudou vůbec. Jenže pokles z 22 křesel na pouhá 4 je pro Piráty krutá volební rána. Koaliční STAN bere 33 mandátů, Piráti, kteří měli být původně tahounem, budou mít nejméně početné zastoupení. Ivan Bartoš proto v sobotu večer působil značně schlíple. Zklamaně. A na pirátském fóru se ještě v noci ze soboty na neděli rozjelo hlasování o tom, zda má být Bartoš odvolán. Průběžný výsledek je jednoznačný.

Na Pirátském fóru se hlasuje o konci předsedy Ivana Bartoše. Důvodem jsou výsledky voleb, kdy byli Piráti ve své koalici se STAN překroužkováni. Do Sněmovny se dostali jen 4 pirátští poslanci (Ivan Bartoš, Olga Richterová, Jakub Michálek a dvojka středočeské kandidátky Klára Kocmanová). Zbylá křesla získají Starostové.

Prozatím to ale vypadá, že má současný šéf Pirátů zatím podporu svých spolustraníků. V neděli k 19. hodině hlasovalo pro odvolání Bartoše jen 8 procent z 403 hlasujících, tedy 33 členů. 87 procent (350 členů) bylo proti, 5 procent se zdrželo (20 hlasujících). Vyhlášení ankety o odvolání předsedy Ivana Bartoše inicioval Pirát Lukáš Doležal. „Omlouvám se, ale nemůžu jinak,“ napsal člen zahraničního odboru strany.

„Já se velmi omlouvám, určitě je potřeba vyvodit nějakou odpovědnost, ale odvolávat 1 den po volbách předsedu mi nepřijde rozumné. Pojďme to nechat vychladnout, udělat si sebereflexi a pak se kvalifikovaně rozhodnout, co budeme dělat jinak. Nad tímto podnětem se akorát rozhádáme a způsobíme si ještě větší problém,“ varovala Georgia Hejduková, šéfka Mladých Pirátů.

„To jako myslíte vážně? Pár hodin po tom, co byl vyhlášen výsledek voleb, potom co jsi dostal dopis od Ivana, kde píše a vysvětluje, co se stalo.. Chtělo by to trošku úcty, respektu, pokory. Každý z nás kampani a podpory lidí do PSP věnoval nespočet času. Bohužel to nedopadlo, tak jak bychom si přáli, ale toto je přes čáru,“ napsal k návrhu Jan Lejčko, podle kterého podobné jednání Pirátům akorát ubírá body. 

Šok i hádky v přímém přenosu

Nové vedení ale nevyloučil po výsledcích voleb ani samotný Bartoš. „Citelně jsme oslabili, máme příští týden pirátské fórum, kde bude znovu voleno vedení strany, tolik k mé osobní odpovědnosti,“ řekl předseda strany Ivan Bartoš.

„Nelze vinit jediného člověka – našeho lídra Ivana Bartoše, když jsme si většinově ve vnitrostranické demokratické volbě zvolili koalici. Je nutné diskutovat. Analyzovat chyby. Domnívám se, že za tuto situaci nese odpovědnost i náš koaliční partner,“ uvedla Pirátka Eva Tichá. To si myslí i dosluhující poslankyně Lenka Kozlová, podle které Piráty „STAN podrážel více, či méně skrytými výzvami ke kroužkování jejich kandidátů“.

Array

„Chápu šok sobotní noci, ale v tuto chvíli je to předčasné,“ míní Eva Horáková. „Všichni naši soupeři čekají, jak se teď rozhádáme a vnitřně rozpadnem. Pojďme jim tu radost neudělat. Tohle nešlo předpokládat, i když chápu, že třeba lidi, co razantně prosazovali, abychom šli sami, teď můžou mít pocit hořkého zadostiučinění,“ apeluje Adam Rut.

„S tebou bych upřímně nechtěl zažít krizi, fakt máš křivý charakter,“ navezl se do autora hlasování Pirát Simon Barczi z Karlovarského kraje. „Máme 4 poslance, díky za zamyšlení,“ kontroval Doležal. „Je to tak. Jsme v h*jzlu,“ dodal.

Odvolání jako h*vadina?

„Od Ivana bych očekával, že projeví sebereflexi a jasně deklaruje, že na jaře nebude obhajovat funkci předsedy. Nezáleží na tom, za co může a za co nemůže. Nese odpovědnost a je symbolem politiky, která nás dovedla sem. Nepostavil se proti ní a spojil s ní své jméno. Skončit je v takovém případě nevyhnutelné. Na odvolávání teď není vhodná doba, oslabuje to naši pozici při vyjednávání o vládě. Přesto musím dát pro, protože Ivan mou důvěru ztratil už před volbami,“ poznamenal na pirátském fóru Petr Kapounek.

„Piráti musí projít katarzí. V lednu na CF očekávám, že si zvolíme zcela jiné vedení. Anebo taky ne, rozhodne většina. Uvidíme. Nejsem nekritický. Předseda strany nese největší odpovědnost. Ale odvolávat šéfa strany několik hodin po volbách mi přijde jako h*vadina, sorry jako,“ míní Petr Daubner, učitel z Vysočan.

Podržtašky ve Sněmovně

Zatímco řada Pirátů se Bartoše zastává coby kvalitního politika a někteří píší dokonce o nejlepším politikovi, který by byl skvělým adeptem na premiéra, objevují se i kritičtější komentáře. „Uf. Zas to s tím kultem osobnosti nepřehánějme,“ vyzvala Michaela Nepejchalová.

„Právě možná sestřelením předsedy zamezíme naším 4 poslancům dělání podržtašek odeesce v PS,“ poznamenala 1. místopředsedkyně Pirátů na Praze 1 Olga Sklenářová.

Zakladatel Pirátů: Pojďme dál bez STAN

Zpochybňován je přitom i další smysl setrvání v koalici PirSTAN. „Tahle konzervativní koalice nás nepotřebuje. Jednat o účasti na vládě je nesmysl, budeme tam jen přicmrndávat,“ upozornil zakladatel českých Pirátů a softwarový manažer Jiří Kadeřávek.

„Jediná cesta, jak přežít, je nechat STAN jít a vytvořit si prostor pro dlouhodobou a konstruktivní kritiku kroků vlády z liberálních pozic. Odvolávačka Ivana je blbost, proponenti koalice ve vedení musí odpovědnost vyvodit sami a zkusit nám předložit nějakou sebereflexi, abychom společně zjistili, jak se mohli takhle fatálně zmýlit,“ dodal Kadeřávek.

Nedělní schůzka Pirátů a STAN

Právě v neděli se sešla koaliční rada Pirátů a Starostů. Z jejího jednání vyplynulo, že se Piráti navzdory nízkému počtu získaných mandátů budou ucházet o dvě místa ve vládě. Připustil to šéf Starostů Vít Rakušan. Už v sobotu večer lídři koalice Pirátů a Starostů podepsali s vítězným uskupením SPOLU memorandum o vytvoření většinové vlády.

Výsledkem povolebního jednání koaliční rady Pirátů a STAN je také rozhodnutí, že ustaví ve Sněmovně dva poslanecké kluby. Usilovat budou podle Rakušana o důstojné místo ve vládě. Lídr Starostů odmítl, že by jeho strana požadovala vše.

„My každopádně počítáme, že to číslo rozhodně nebude 1. My počítáme s vyšším počtem ministrů za Pirátskou stranu,“ řekl Rakušan a zopakoval, že jejich uskupení je koaliční projekt a Starostové to tak „chápou a ctí nadále“.

„Budeme zakládat dva poslanecké kluby,“ potvrdil Bartoš a doplnil, že tuto skutečnost předpokládala i koaliční smlouva. Šéf Pirátů ale nechtěl zmiňovat, o jaká ministerstva by Piráti měli případně zájem. Označil to za předčasné. „Musíme o tom jednat s koalicí SPOLU,“ dodal.

Video  Rozhovor s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem ve volebním štábu Pirátů a Starostů  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

Bartoš: Nikdo z nás to nečekal

Šéf Pirátů se ohledně volebního neúspěchu rozepsal ve vláknu hlasování o tom, zda by měl být svržen, také. „Toto nikdo z nás nečekal. Vedení strany za tuto ztrátu přijímá plnou odpovědnost a všechny nás to hluboce mrzí. Ale rozhodně se jako strana nevzdáváme!“ napsal Pirátům Bartoš.

„Slabší pozice Pirátů a Starostů vůči SPOLU a náš propad v zastoupení Pirátů ve Sněmovně nejsou samozřejmě dobrá východiska. Pro nás to znamená teď hledat novou cestu, ale opřeme se o koaliční smlouvu,“ pokračuje Bartoš.

„Na celkový výsledek měla vliv řada faktorů, jistojistě lidi kroužkovali kvůli strašící kampani, která přišla po podpisu koaliční smlouvy. Babiš a SPD dali maximum energie do toho, aby Piráty poškodili, což se nakonec vymstilo i jim, protože nakonec se tím připravili o možnost sestavit koalici,“ podotýká. Podle Bartoše si Piráti nedokázali poradit s dezinformacemi o nich, chyby se objevily jak ve strategii, tak kreativním vedení kampaně. Nyní za ně Piráti draze zaplatí.

Video  Tisková konference po jednání koalic  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

sarina ( 12. října 2021 15:52 )

gemino neboj byty budou, trpaslíci slíbili že postaví 40 tisíc bytů ročně a ten rok ještě neuběhl tak čekej a tam právě budou ti mladí bydlet.

gemino ( 12. října 2021 11:59 )

"Mladí budou jako bydlet kde"...
To si děláte prču, nebo jste z jedné nejmenované menšiny, která jen na pracáku a sociálně čeká s nataženou rukou, co jí štědrý stát dá?
Když chceš bydlet, tak se starej. My si taky za bolševika museli vlastníma rukama postavit dům a zadlužili se na dalších několik desetiletí.

gemino ( 12. října 2021 11:54 )

Aby ti nezaskočilo kobliha

gemino ( 12. října 2021 11:53 )

To byla jen účelovka a kampáááň. Babiš přece nikdy nelže

gemino ( 12. října 2021 11:51 )

Nevím, co Piráti čekali. Přece nikdo normální, střízlivý, nejsoucí pod vlivem drog, nemůže zvolit dreďáka premiérem. Možná jen, kdybychom byli vývozcem opia, či jiných drog, a chtěli tím podpořit jejich export

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa